Όλα τα άρθρα του/της Σοφία Χρήσταινα

Σχετικά με Σοφία Χρήσταινα

Λογοτέχνης-Γ. Γραμματέας Β' της Ε.Λ.Β.Ε.

Επιμορφωτικά Σεμινάρια Δημιουργικής Γραφής απο την Ε.Λ.Β.Ε

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ ΩΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ  ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ

 

 1. Γενική Περιγραφή

Η Δημιουργική Γραφή συνδέεται άμεσα με την έννοια της δημιουργικότητας, την ικανότητα να δημιουργείς, να φτιάχνεις κάτι από το μηδέν. Είναι μια άσκηση ελευθερίας που επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στην εκμάθηση δεξιοτήτων παραγωγής και συγγραφής λογοτεχνικών αλλά και κάθε άλλου είδους κειμένωνκαι τεχνικών που στοχεύουν στην κατάκτηση συγγραφικών (κυρίως λογοτεχνικών) δεξιοτήτων.

Αν και αυτόνομος επιστημονικός κλάδος η δημιουργική γραφή κινείται στα όρια του εκπαιδευτικού συστήματος και συνδέεται με τις νοητικές λειτουργίες. Αντιμετωπίζεται ως ένα γνωστικό αντικείμενο που μπορεί να διδαχθεί από τα πρώτα χρόνια της εκπαίδευσης του παιδιού. Στις μέρες μαςοι απαιτήσεις της σημερινής κοινωνίας για υψηλές σχολικές επιδόσεις είναι μεγαλύτερες. Η δημιουργική γραφή χρησιμοποιείται ως εναλλακτικό μέσο αντιμετώπισης της σχολικής αποτυχίας των μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες, μια και η εμφάνισή τους είναι πιο έντονη και συχνά οδηγούνται σε χαμηλή αυτοεκτίμηση και σε άλλες μορφές ανεπιθύμητης συμπεριφοράς και ψυχοκοινωνικών προβλημάτων.

Αξιοποιώντας τα βασικά χαρακτηριστικά του δημιουργικού ατόμου που είναι η φαντασία, η περιέργεια και η αστείρευτη ανάγκη του για νέες εμπειρίες, το δημιουργικό γράψιμο οδηγεί σε μια νέα πραγματικότητα,η οποία ξεφεύγει από τα όρια της τυπικής επαγγελματικής, δημοσιογραφικής, ακαδημαϊκής γραφής ή και των τυποποιημένων μορφών της λογοτεχνίας.

Στόχος επιμόρφωσης

Μέσα από το σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής οι συμμετέχοντες:

 • θα αποκτήσουν βασικές γνώσεις σχετικές με την έννοια της δημιουργικότητας και της δημιουργικής γραφής
 • θα διδαχτούν τον τρόπο σύνθεσης και τις τεχνικές παραγωγής γραπτού λόγου
 • θα πειραματιστούν με λογοτεχνικά είδη, αφηγηματικές τεχνικές, γλωσσικές ασκήσεις
 • θα προσεγγίσουν την έννοια «ομπρέλα» των μαθησιακών δυσκολιών, ως προς τα γενικά χαρακτηριστικά τους και ως προς τους τρόπους αντιμετώπισής τους
 • θα διδαχτούν πρακτικές μεθόδους για την χρήση της δημιουργικής γραφής ως μέσο προσέγγισης των μαθησιακών δυσκολιών.

Σε ποιους απευθύνεται

Το σεμινάριο απευθύνεται σε ειδικούς παιδαγωγούς και σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων που θέλουν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να αποκτήσουν μία βαθύτερη κατανόηση της έννοιας της δημιουργικής γραφής, ως εναλλακτικό μέσο προσέγγισης των μαθησιακών δυσκολιών. Επίσης, απευθύνεται σε επαγγελματίες ψυχολόγους, λογοθεραπευτές,εργοθεραπευτές κ.α. που συνεργάζονται με παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες για την αποτελεσματικότερη υποστήριξή τους. Τέλος, απευθύνεται σε γονείς που θέλουν να κατανοήσουν τις επιπτώσεις των μαθησιακών δυσκολιών στην καθημερινή ζωή του παιδιού τους και να μάθουν πώς οι ίδιοι μπορούν να λάβουν έναν πιο υποστηρικτικό και καθοδηγητικό ρόλο.

 1. Αναλυτικό Πρόγραμμα

Θεματικές Ενότητες

1η Ενότητα: Η έννοια της δημιουργικής γραφής

(θεωρητική προσέγγιση της δημιουργικής γραφής, σύνδεσή της με την έννοια της δημιουργικότητας)

2η Ενότητα: Δημιουργική Γραφή και Δημιουργικότητα

(διάκριση εννοιών και βασικά χαρακτηριστικά τους, τρόποι ανάπτυξης της δημιουργικότητας των μαθητών με συγγραφικές πρακτικές (δημιουργική γραφή))

3η Ενότητα: Μαθησιακές Δυσκολίες

(θεωρητική προσέγγιση της έννοιας των ΜΔ, βασικά χαρακτηριστικά των ΜΔ, συχνότητα εμφάνισής τους, διάκριση ΜΔ-δυσλεξίας, τρόποι αντιμετώπισης)

4η Ενότητα: Προσεγγίζοντας τις μαθησιακές δυσκολίες με τη δημιουργική γραφή

(πρακτικές ασκήσεις, χρήση οπτικοακουστικών μέσων,ευαισθητοποίηση και εξοικείωση των μαθητών με την παραγωγή γραπτού λόγου, όξυνση της κριτικής αντίληψης των μαθητών)

 

5η Ενότητα: Τεχνικές Δημιουργικής Γραφής – Φύλλα Εργασίας

 

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα διεξάγεται μία φορά το μήνα,  ημέρα Κυριακή. Η έναρξή του ορίζετε στις 10:30 το πρωί και η διάρκειά του θα είναι τρεις ώρες, με ενδιάμεσο διάλειμμα για καφέ. Το κόστος συμμετοχής είναι 30 ευρώ, η κάθε ενότητα.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: έως τις 20 Δεκ 2018,στο  email της Ε.Λ.Β.Ε    elveth1980@gmail.com

 

 1. ΠροσκεκλημένηΕπιμορφώτρια

ΠαπαδανιήλΕλπίδα, Λογοθεραπεύτρια – ΕιδικήΠαιδαγωγός, MA: SpecialEducational Needs and Disabilities

Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων με αριθ. Μητρώου ΕΟΠΠΕΠ, ΕΒ 32853

Η Παπαδανιήλ Ελπίδαπήρε το πτυχίο Λογοθεραπείας με ειδίκευση στην Ειδική Αγωγή από το SofiaUniversity  “SaintKlimentOhridski”. Την ίδια χρονιά ολοκλήρωσε και το μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών στα πλαίσια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του πανεπιστημίου με τίτλο,¨MA in SpeechLanguagePathologist and TherapistwithsecondSpecialityOligophreno-Pedagogy. Από το 1994 εως το 2004 εργάστηκε σε δομές της Β΄ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής Θεσσαλονίκης, Ψυχιατρικό Νοσοκομείο, Κέντρο Ψυχικής Υγείας Κεντρικού και Βορειοδυτικού Τομέα. Συμμετείχε στη δημιουργία και την ολοκλήρωση σεμιναριακών κύκλων στο πρόγραμμα εκπαίδευσης ειδικευομένων ψυχιατρικής, Β΄ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής, το 2001 και σε σεμινάρια εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Το 2014 εξέδωσε το παιδικό παραμύθι στα πλαίσια δράσεων της Δημιουργικής γραφής με τίτλο ¨Εφήμερο, ακολουθώντας το νόημα της ζωής¨. Το 2015 έγινε μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος και το 2016 έλαβε τιμητική διάκριση από την ΕΛΒΕ και την πρόεδρο κα Φαχαντίδου Άννα, για την δημιουργία Εργαστηρίου Δημιουργικής Γραφής από το 2015 στην Ένωση.

Παρακολούθηση και ολοκλήρωση συμπληρωματικών προγραμμάτων εκπαίδευσης με τίτλο Δημιουργικότητα &Χαρισματικότητα (2012),Εκπαίδευση ηγετών για τη στελέχωση εθνικών και διεθνών μη κερδοσκοπικών οργανώσεων (2016), Οικογενειακό δίκαιο για κοινωνικούς επιστήμονες (2016),Ανοιχτά Σεμινάρια Ψυχολογίας, Εκπαίδευση Συνοδών Παράλληλης Στήριξης & Πιστοποιημένη κατάρτηση στη Συμβουλευτική, Το Α-Ω των Συμβουλευτικών Συνεδριών, Ψυχολογικές Πρώτες Βοήθειες, Κοινωνική Ανθρωπολογία (2017). Συμμετοχή σε συνέδρια. Από τον Απρίλιο του 2018, συνεργάτης του Ερευνητικού Οργανισμού Ελλήνων και ραδιοφωνικός παραγωγός της εκπομπής lacort.

 

 

Λογοτεχνική Τετάρτη 21 Νοε 2018

Την Τετάρτη 21 Νοε 2018

στην αίθουσα της Ε.Λ.Β.Ε. ,στις 6μμ,

  θα γνωρίσουμε το μέλος μας

Μαρία Πασχαλίδου

και την νέα της ποιητική συλλογή.

 *Την τρίτη ποιητική συλλογή της, με τίτλο «Μνήμη Θανάτου”, παρουσιάζει η συγγραφέας και η Κατερίνα Τσεβλεκίδου, δημοσιογράφος, συγγραφέας. Ποιήματα διαβάζει η Κατερίνα Τσεβλεκίδου και ο Ηλίας Πασλής.

** Στο δεύτερο μέρος της λογοτεχνικής Τετάρτης, θα ακολουθήσει θεατρικό δρώμενο από την παραπάνω ομάδα.

Η Μαρία Πασχαλίδου,γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου. Καθηγήτρια μουσικής και ενεργό μέλος στη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης από το 1993. Μέλος ΕΛΒΕ, και Αμφικτυονίας Ελληνισμού. Δημοσιεύει στα περιοδικά Πνευματική Ζωή, Νέα Αριάδνη, Ακτή Κύπρου, Μουσών Μέλαθρον. Ποίησή της μελοποίησαν ο Δημήτριος Θέμελης και Πάρις Παρασχόπουλος σε προσωπική του δισκογραφική δουλειά. Έχει αποσπάσει βραβεία και επαίνους. Έχει εκδόσει τις ποιητικές συλλογές «Έστω μια ζωή” (2016), «γιατί μπορώ” (2017), «Μνήμη Θανάτου” (2018) ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ. Ετοιμάζει την επόμενή της συγγραφική δημιουργία, παραμύθια, σε συνεργασία με τρεις ακόμη γυναίκες συγγραφείς, σε μία επίσημη συλλεκτική έκδοση κι επίσης τα «Ερωτικά διηγήματα” της, στον ίδιο Εκδοτικό Οίκο.

7 ήμερη εκδρομή της Ε.Λ.Β.Ε.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 7ΗΜΕΡΗΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ Β. ΕΛΛΑΔΟΣ

ΓΙΑ ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ-ΑΓΙΟ ΜΑΡΙΝΟ-ΠΙΖΑ-ΒΕΡΟΝΑ-ΒΕΝΕΤΙΑ-ΡΑΒΕΝΝΑ  

 29/04/2019-05/05/2019

 

1η ημέρα  29/04 :  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ-ΑΠΟΠΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΑΝΚΟΝΑ

Συγκέντρωση το απόγευμα στις 16.00,  στο άγαλμα Βενιζέλου (πλατεία Αριστοτέλους) και αναχώρηση για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Τακτοποίηση στις καμπίνες και απόπλους γύρω στα μεσάνυχτα με προορισμό το λιμάνι της Ανκόνα.

2η ημέρα 30/04:  ΑΝΚΟΝΑ-ΣΑΝ ΜΑΡΙΝΟ-ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ 

Άφιξη το μεσημέρι στην Ανκόνα και επιβίβαση στο λεωφορείο. Πρώτη στάση στο Σαν Μαρίνο για αγορές στα αφορολόγητα. Συνεχίζουμε για τη Φλωρεντία,όπου  θα  φτάσουμε  αργά το απόγευμα. Θα έχουμε χρόνο στη διάθεση μας για δείπνο και στη συνέχεια για βραδινή βόλτα. Μετάβαση στο ξενοδοχείο και τακτοποίηση.

3η  ημέρα 01/05:  ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ- (ΠΙΖΑ)

Πρωινό και ξενάγηση στην πόλη. Θα δούμε το μεγαλοπρεπές Ντουόμο με το περίφημο καμπαναριό του Τζιότο, το Βαπτιστήριο – ρωμαϊκής αρχιτεκτονικής με μπρούντζινες πόρτες και μωσαϊκά – την εκκλησία Σάντα Κρότσε, την Πιάτσα Ντε Λα Σινιορία και το Πόντε Βέκιο, που είναι μερικά από τα έργα τέχνης της Φλωρεντίας. Στη συνέχεια προαιρετική επίσκεψη στη γκαλερί Uffizi. Αναχωρούμε για την Πίζα όπου εκτός από τον πασίγνωστο κεκλιμμένο πύργο θα επισκεφτούμε και τα σημαντικότερα αξιοθέατα. Επιστροφή το απόγευμα στη  Φλωρεντία. Προαιρετικό δείπνο και μετάβαση στο ξενοδοχείο μας.

4 ημέρα 02/05:  ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ-ΒΕΡΟΝΑ -ΒΕΝΕΤΙΑ

Πρωινό και αναχώρηση για τη  Βερόνα όπου θα περιηγηθούμε στα σημαντικότερα αξιοθέατα. Συνεχίζουμε για τον τελικό προορισμό μας, τη Βενετία. Άφιξη αργά το βράδυ στο ξενοδοχείο μας στην περιχή του Μέστρε. Θα  ακολουθήσει δείπνο και διαν/ση.

5η  ημέρα: 03/05 ΒΕΝΕΤΙΑ (ξενάγηση)

Πρωινό και μετάβαση στο Τρονκέτο  από το οποίο  θα πάρουμε το βαπορέτο γιανα μεταφερθούμε στο κέντρο της πόλης. Θα ακολουθήσει ξενάγηση στα σημαντικότερα αξιοθέατα. Εκτός των άλλων θα επισκεφτούμε την AcademiaDeL’Arte, το θέατρο Fenice και την περίφημη Μαρκιανή βιβλιοθήκη.Ακολουθεί επίσκεψη στον ναό του Αγίου Γεωργίου όπου ενδεχομένως να συναντήσουμε τον  Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μελίτης, Γενάδιο Ζερβό. Μετά το τέλος της ξενάγησης θα έχουμε ελεύθερο χρόνο στην διάθεσημας (φαγητό, βόλτα με γόνδολες). Επιστροφή αργά το απόγευμα στο ξενοδοχείο για δείπνο και διαν/ση.

6η  ημέρα 04/05 ΒΕΝΕΤΙΑ- ΡΑΒΕΝΝΑ – ΑΝΚΟΝΑ

Πρωινό και στις  07.30 αναχώρηση. Θα κάνουμε στάση στη Ραβέννα για να θαυμάσουμε τα βυζαντινά ψηφιδωτά του Αγίου Βιταλίου και του Αγίου Απολλιναρίου. Συνεχίζουμε για το λιμάνι της Ανκόνα. Τακτοποίηση στις καμπίνες μας και απόπλους για Ηγουμενίτσα.

7η  ημέρα 05/05: ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η άφιξη μας στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας θα είναι περίπου 11.00-12.00 πμ. Αναχωρούμε για την πόλη μας με μια ενδιάμεση στάση για καφέ.

Ø ΠΑΡΟΧΕΣ

 • Μεταφορά με πολύ καλό λεωφορείο το οποίο  πληρεί όλες τις προδιαγραφές για άνετο και ασφαλές ταξίδι.
 • Ακτοπλοϊκά εισιτήρια σε καμπίνες ΑΒ4 για την διαδρομή Ηγουμενίτσα-Ανκόνα-Ηγουμενίτσα
 • Διαμονή 29/04 και 30/04  στην Φλωρεντία με πρωινό σε δίκλινα δωμάτιο  στο ξενοδοχείο THEGATE  4**** http://www.thegatehotel.it/en/home-en/
 • Διαμονή 01/05 και 02/05 στην περιοχή του Μέστρε με ημιδιατροφή σε δίκλινα δωμάτιο στο ξενοδοχείοHOLIDAYINNMARGERA 4**** www.wotif.com/Venice-Hotels-Holiday-Inn-Venice-Mestre-Marghera.h570381.Hotel-Information
 • Περιηγήσεις – ξεναγήσεις σύμφωνα με το πρόγραμμα εκδρομής.
 • Έμπειρος αρχηγός συνοδός του γραφείου.
 • Ασφάλεια αστικής ευθύνης / Επαγγελματικής ευθύνης.
 • Λιμενικά Τέλη.
 • ΦΠΑ και Check Point.

Δεν περιλαμβάνονται: 
Είσοδοι μουσείων, φόροι πόλεων, (4 € ανά άτομο / ανά διαν/ση στη Φλωρεντία και  03,10 αντίστοιχα στο Μέστρε), Βαπορέτα Βενετίας και ότι αναφέρεται στο πρόγραμμα ως προαιρετικό ή προτεινόμενο ή δεν αναφέρεται στο πρόγραμμα.

ΤΙΜΗ ΑΝΑ ΑΤΟΜΟ (για συμμετοχή 30 ατόμων)

ü 465  €  σε δίκλινο δωμάτιο   και  τετράκλινη καμπίνα

ü 565 €  σε μονόκλινο δωμάτιο    και  τετράκλινη καμπίνα

ü 455 €  σε τρίκλινο δωμάτιο  και  τετράκλινη καμπίνα

ü Επιβάρυνση για τρίκλινη καμπίνα (ΑΒ3)  30 € ανά άτομο

ü Επιβάρυνση για δίκλινη καμπίνα (ΑΒ2)  40 € ανά άτομο.

Ø ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ

 • Προκαταβολή ποσού 100 €  ανά άτομο μέχρι και 10/01 στην κα Αμασλίδου  και εξόφληση μέχρι και 10/04 στα γραφεία του ATHOSHELLAS

(Μητροπόλεως 16 στο κέντρο και Πασσαλίδου 88 στην Καλαμαριά)

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

 •         Στην περίπτωση συμμετοχής 40 ατόμων οι παραπάνω τιμές μειώνονται κατά 10 €  ανά άτομο και στην περίπτωση συμμετοχής 50 ατόμων οι παραπάνω τιμές μειώνονται επιπλέον 5 € ανά άτομο.

 

ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ:  Kα ΑΜΑΣΛΙΔΟΥ 2310-412 587

ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Στο ΑTHOSHELLAS (Γιώργος Λαγός) 2310-284 300 εσωτερικό 303