Γεωργία – Γοργώ Αλεξίου

Η Γεωργία  – Γοργώ Αλεξίου, Εκπαιδευτικός, Ποιήτρια, Λογοτέχνις,  γεννήθηκε στην Μερκάδα Φθιώτιδας, από πατέρα ιερέα.

Τελείωσε το Γυμνάσιο στην Λαμία και σπούδασε στην Εθνική Ακαδημία Σωματικής Αγωγής στην Θεσσαλονίκη.

Είναι μητέρα πέντε παιδιών και από το 1973 έως και το 2007 εργάσθηκε ως καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής σε σχολεία του Nομού Θεσσαλονίκης.

Άτομο δραστήριο και με ιδιαίτερη αγάπη προς τη φύση, την ιστορία και το Ελληνικό Πνεύμα, πραγματοποίησε αρκετές διαλέξεις και εκδηλώσεις πολιτιστικού, ιστορικού και αθλητικού περιεχομένου, καθώς και προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Υπήρξε εθελόντρια στους Ολυμπιακούς Αγώνες «Αθήνα 2004».

Είναι μέλος αρκετών πολιτιστικών και λογοτεχνικών Συλλόγων, μεταξύ των οποίων, της Ένωσης Ρουμελιωτών Βορείου Ελλάδος, στην οποία υπηρετεί ως Έφορος Εκδηλώσεων και Δημοσίων Σχέσεων. Υπηρέτησε ως μέλος του Δ. Σ. στην Ένωση Φθιωτών Επιστημόνων Θεσσαλονίκης, καθώς και στην Αμφικτυονία Ελληνισμού. Είναι μέλος του Ομίλου Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων, της Εταιρείας Συγγραφέων Βορείου Ελλάδος, της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, καθώς και της Παγκόσμιας Ακαδημίας Τέχνης και Πολιτισμού (Η Π Α). Είναι από τα παλαιότερα μέλη της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος, την οποία υπηρέτησε και υπηρετεί από διάφορες θέσεις του Δ.Σ. Με τις εκλογές της 18ης Μαρτίου 2018 και την σύσταση του Νέου Δ. Σ. είναι η νέα Πρόεδρος της Ε.Λ.Β.Ε. για την διετία 2018-2020.

Βιογραφικό της έχει συμπεριληφθεί σε ανθολογίες και λεξικά, της Ελλάδος και Διεθνή, όπως στο λεξικό της Ελληνικής Διανόησης στον Α΄ και Β΄ τόμο, εκδόσεις Αμφικτυονίας Ελληνισμού· στην Λογοτεχνική Δημιουργία της Βόρειας Ελλάδας 1875 – 2007, εκδόσεις Μικρή Φιλολογική Μπίμπης· στον 24ο τόμο της Μεγάλης Εγκυκλοπαίδειας Ελλήνων Λογοτεχνών του Χάρη Πάτση και στον 32ο τόμο του DIC­TIONARY OF INTERNATIONAL BIOGRAPHY.

Ποιήματα, διηγήματα και δοκίμιά της έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και περιοδικά και έχουν συμπεριληφθεί σε ανθολογίες. Έχει λάβει μέρος σε αρκετούς λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, όπου η ποίησή της διακρίθηκε και βραβεύτηκε.

Το βιβλίο της «Ηλιοτρόπια», βραβεύτηκε με το ασημένιο μετάλλιο του λευκού περιστεριού (της Ειρήνης) για την χιλιετηρίδα, από την ποιητική κοινωνία της Αυστραλίας (Μελβούρνη).

Στα «Σικελιανά 2010» απέσπασε τέσσερα πρώτα Βραβεία, από τον Διεθνή Πολιτιστικό Οργανισμό «Το Καφενείο των Ιδεών»: Α΄ Βραβείο Δοκιμίου, ελεγειακού πεζοτράγουδου, αντιπολεμικής ποίησης και ελληνοεμφορούμενης ποίησης, για ποιητική της συλλογή.

Έξι βραβεία απέσπασε από ποιητικούς διαγωνισμούς που προκήρυξε η Αμφικτυονία Ελληνισμού.

Το Γ΄ Βραβείο για το ποίημα «Ελαία Δένδρο Ιερό, Σύμβολο αγώνων και Ειρήνης», από την Μουσική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος και τον Διεθνή μη κερδοσκοπικό Οργανισμό «Αργοναύτες». Το ποίημα αυτό, με μικρή αλλαγή, μελοποιήθηκε με τίτλο: «Ελαία – Αθηνά». Επίσης μελοποιήθηκε και το ποίημά της «Ο Νικητής».

Δύο τιμητικές διακρίσεις από τον Δήμο Χορτιάτη και το «Πανεπιστήμιο Ελεύθερης Επιμόρφωσης». Βραβεία απέσπασε και από πολλούς άλλους συλλόγους και οργανισμούς.

Έχει τιμηθεί από αρκετούς πολιτιστικούς και λογοτεχνικούς φορείς, για την εν γένει προσφορά της στα ελληνικά γράμματα, στον πολιτισμό και στην ανάδειξη των ελληνικών αξιών. Όπως: από την Ακαδημία Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού (Βούπερταλ Γερμανίας), από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Προμηθεύς Πυρφόρος», από την Αμφικτυονία Ελληνισμού, τρεις φορές από την Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος, Πλακέτα της απένειμε ο Δήμος Πυλαίας, για την συμμετοχή της στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου. Επίσης πλακέτα της απένειμε και ο Σύλλογος γονέων του 2ου Γυμνασίου Μαλακοπής για τις επιτυχίες των μαθητών στους αγώνες Σχολείων 1995. Και αρκετά τιμητικά Διπλώματα Συμμετοχής και Προσφοράς σε διάφορες εκδηλώσεις Συλλόγων.

Έχει εκδώσει οκτώ ποιητικές συλλογές, (εκ των οποίων οι δύο επανεκδόθηκαν δίγλωσσες), ένα μυθιστόρημα, τρία Δοκίμια και ένα τρίτομο Επιστημονικό Σύγγραμμα.

Έργα της είναι:

    «Λογική της Έκτης Αίσθησης»· ποίηση, Θεσσαλονίκη 1996.

«Δροσοσταλίδες»· ποίηση, Α΄ έκδοση Θεσσαλονίκη 1996

«Το Τελευταίο Μειδίαμα»· ποίηση, Θεσσαλονίκη 1997,

«Ηλιοτρόπια»· ποίηση, Θεσσαλονίκη 1997.

«Μεγαλυνάρια»· ποίηση, Θεσσαλονίκη 1998.

«Ματωμένος Δρόμος»· ποίηση, Θεσσαλονίκη 1998.

«Φύλλα του Φθινοπώρου»· ποίηση, Θεσσαλονίκη 1999.

«Χορεύοντας με τις φλόγες»· ποίηση, Θεσσαλονίκη 1999.

«Η Χλωμή Βασίλισσα», παράλληλος τίτλος «Το Μοιρολόι της Χλώριδος»· ιστορικό λυρικό μυθιστόρημα, Θεσσαλονίκη 2006.

«Δαφνοστέφανοι»· Ύμνοι – Ποιήματα – Επιγράμματα, Θεσσαλονίκη 2008.

«Το Οικουμενικό όραμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου»· δοκίμιο,  2010.

«Δελφική Ιδεολογία»· δοκίμιο, εκδόσεις «Ερωδιός», Θεσσαλονίκη 2010.

«Το Αθλητικό Πνεύμα δια μέσου των αιώνων στον Ελληνικό Ποιητικό Λόγο»· τόμος Β΄ και Γ΄ το 2013 και τον Α΄ τόμο το 2017.

Υπό έκδοση είναι τα έργα της: «Αγώνες κι Αγωνίσματα στην Αρχαία Ελλάδα – Φημισμένοι Αθλητές – Γυναικείος Αθλητισμός – Γνωστές Αρχαίες Αθλήτριες», «Παιάν», «Ορφεύς».