Αρχείο κατηγορίας ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας-Φωτογραφίες-

Την Κυριακή 8 Μαρτίου 2020,στην Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης

η Ε.Λ.Β.Ε. γιόρτασε την παγκόσμια μέρα της Γυναίκας ,βραβεύοντας 5 γυναίκες της πόλης που με το έργο τους προσφέρουν στον πολιτισμό. Η γραμματέας της Ε.Λ.Β.Ε κ.Σοφία Χρήσταινα παρουσίασε την εκδήλωση,ξεκινώντας με τον χαιρετισμό και τον λόγο της ημέρας από την πρόεδρο κ.Αλεξίου Γεωργία.Διαβάστηκαν τα βιογραφικά των γυναικών και αποδόθηκαν τα αναμνηστικά από την αντιπρόεδρο κ.Αναστασία Χατζή..Ακολούθησε γεύμα,μετά μουσικής.

Οι Γυναίκες που βραβεύτηκαν είναι:

Πολυξένη Αδάμ – Βελένη

Δρ Μαρία Τατάγια

Θεοδώρα Λειψιστινού

Καίτη Κάστρο Λογοθέτη

Μαρία Μίξιου

Κοπή της βασιλόπιτας 2020

Στις 12 Ιανουαρίου 2020, στην αίθουσα της Παγκρήτιας Αδελφότητας Μακεδονίας έγινε η κοπή της Βασιλόπιτας της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος. Η Πρόεδρος της Ένωσής μας, Γεωργία – Γοργώ Αλεξίου, μετά τις ευχές της για την ευόδωση του νέου έτους και την αναφορά της στον προγραμματισμό των εκδηλώσεων της Ε.Λ.Β.Ε. με την νέα χρονιά, τεμάχισε την Βασιλόπιτα, την οποία εδώ και αρκετά χρόνια προσφέρει το εκλεκτό μέλος της Ε.Λ.Β.Ε., κος Πασχάλης Παπαβασιλείου. 

Μετά το μοίρασμα της Βασιλόπιτας έγινε η ανακήρυξη Επίτιμων Μελών, τα οποία επιλέχθηκαν μετά από ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Επίτιμα μέλη ανακηρύχθηκαν ο διακεκριμένος Καθηγητής Φιλοσοφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Διανοητής διεθνούς κύρους, Σωκράτης Δεληβογιατζής, ο Πρόεδρος της Παγκρήτιας Αδελφότητας Μακεδονίας, Πέτρος Πετρακάκης και ο Δημήτριος Μπουκόνης, Πρόεδρος της Αμφικτυονίας Ελληνισμού, για την προσφορά τους στον πολιτισμό και στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Μετά την ανάγνωση των βιογραφικών τούς δόθηκαν οι επιτίμιες πλακέτες.

Ακολούθησε η θεσμοθετημένη υποδοχή νέων μελών που αριθμούσε 32 μέλη, αυτών που εγράφησαν στην Ένωση το 2019. Στα νέα μέλη δόθηκαν αναμνηστικές κονκάρδες, με τον λογότυπο της Ε.Λ.Β.Ε. και μια καρτούλα με ευχές για το καλωσόρισμα και την νέα χρονιά. Σε όλα τα νέα μέλη και στα Επίτιμα μέλη, η Πρόεδρός μας πρόσφερε και βιβλία της.

Το νόμισμα της βασιλόπιτας έπεσε στον κύριο Υπάτιο Ιωσηφίδη, Γεν. Γραμματέα της Ένωσης, και ο κύριος Ζαχαρίας Προδρόμου βρήκε το δεύτερο νόμισμα που υπήρχε στα πιτάκια που μοιράστηκαν σε όλους τους παρευρισκόμενους.

Εκδρομή στην Φιλιππούπολη-δελτίο τύπου-φώτο

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων στη Φιλιππούπολη, ως πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης, εντάχτηκε η επίσκεψη, το Σάββατο 26 Οκτωβρίου, μελών της Ε.Λ.Β.Ε. στο Πολιτιστικό Κέντρο – Βιβλιοθήκη του Λυκείου Αλέκο Κοσταντίνοφ.

Εκεί, οι Βούλγαροι Λογοτέχνες άκουσαν ποιήματα των κάτωθι μελών της Ένωσής μας, μεταφρασμένα στη γλώσσα τους από την ξεναγό μας Ευγενία Κούκουρα, στα οποία παρατίθεται και ο τίτλος.

Κωνσταντίνος Καραγιαννίδης «Θεσσαλονίκη»

Φωτεινή Φωτιάδου «Alaja Monastery»

Αγγελική Ταλιγκάρου «Μισεμός»

Γεωργία – Γοργώ Αλεξίου «Ώρα δειλινού στη Θεσσαλονίκη»

Πολυξένη Χουρίδου «Η Ελλάδα»

Αναστασία Λειβαδοπούλου «Τυχαία συνάντηση»

Αναστασία Χατζή «Κατευόδωση της μνήμης»

Ελευθέριος Μουφτόγλου «Όμορφη ζωή»

Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου «7 Χ 8 = ; Εφτά ή Οκτώ»

Δέσποινα Στρίγκου – Καρκανιά «Κρυσταλλοψιχάλες»

Κωνσταντίνα Αλαμπορινού «Δροσοσταλίδα»

Ελένη Καρασσαβίδου «Ανθρώπινες Σχέσεις»

Χαρούλα Παπαβασιλείου «Εξομολόγηση»

(Παρουσιάστηκε και ένα ποίημα του Τάσου Λειβαδίτη, άτιτλο).

Μετά τις ανταλλαγές συμβολικών αναμνηστικών, ακολούθησε δεξίωση σε κλίμα αμοιβαίας αποδοχής και ευφορίας όλων των παρευρισκόμενων. Τα ποτήρια υψώθηκαν με την ευχή όλων για ειρήνη, συναδέλφωση και συνεργασία σε πολιτιστικό επίπεδο.

Εκ μέρους του Δ.Σ. της Ε.Λ.Β.Ε. παραβρέθηκαν η Πρόεδρος κ. Γεωργία – Γοργώ Αλεξίου, η Αντιπρόεδρος κ. Αναστασία Χατζή και ο Ταμίας κ. Ελευθέριος Μουφτόγλου. Τη σεμνή εκδήλωση τίμησαν αρκετοί Βούλγαροι Λογοτέχνες, συγγραφείς και ποιητές, μέλη του συλλόγου Λογοτεχνών, μεταξύ των οποίων η Άννι Περσεχιάν, ο Ιβάν Χριστώφ (Διευθυντής του καλλιτεχνικού Λυκείου), η Ράντα Ατανάσοβα Τοπάλοβα και η Λιούμπκα Σλάβοβα, από το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Λογοτεχνών Φιλιπουπόλεως, καθώς και οι Νίβκο Τάνεβ και Στογιάνκα Μπογιάνοβα, μέλη του συλλόγου Παγκόσμιας Λογοτεχνίας. Ακολούθησε δεξίωση με βουλγαρικές πίτες και γλυκά.

Την 27η Οκτωβρίου επισκεφτήκαμε το μοναστήρι της Παρθένου Μαρίας στο Μπάτσκοβο και περιηγηθήκαμε στην Αρχαία, Ρωμαϊκή, Βυζαντινή και Μεσαιωνική Φιλιππούπολη.

Την 28η  Οκτωβρίου πήγαμε στην Σόφια, όπου στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας συναντηθήκαμε με τον Ντιμίτρη Χριστώφ από τον Σύλλογο Λογοτεχνών της Σόφιας. Στη συνέχεια ξεναγηθήκαμε στον Ναό του Αλεξάντερ Νέφσκι, τον Ρωσικό ναό του Αγίου Νικολάου, την Ροτόντα του Αγίου Γεωργίου και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σόφιας.

Την όλη οργάνωση της εκδήλωσης ανέλαβε η φίλη μας, πολυβραβευμένη ποιήτρια της Φιλιππουπόλεως, Μαριέλα Κόνοβα, η οποία ήταν μαζί μας και με την ιδιότητα της ξεναγού.[από αριστερά] Ευγενία Κούκουρα, η Μαριέλα Κόνοβα, ο Δημήτρι Χριστώφ και η Γεωργία – Γοργώ Αλεξίουυ