Αρχείο κατηγορίας 3ΜΗΝΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ Α΄ ΤΡΙΜΗΝΟΥ 2020

12 Ιανουαρίου 2020, ημέρα Κυριακή και ώρα 11:00΄ π.μ.,στην αίθουσα της Παγκρήτιας Αδελφότητας Μακεδονίας (Μητροπόλεως 100), θα γίνει η Κοπή της Βασιλόπιτας, η ανακήρυξη Επιτίμων Μελών της Ε.Λ.Β.Ε., προσώπων για το εν γένει έργο τους και την προσφορά τους σε διάφορους τομείς και η υποδοχή των νέων μελών, αυτών που ενεγράφησαν το 2019.

31 Ιανουαρίου 2020, ημέρα Παρασκευή και ώρα 18:30΄, στον πολυχώρο του Βιβλιοπωλείου Μαλλιάρης Παιδεία (πρώην Ανατόλια), Δημ. Γούναρη 39, θα γίνει η παρουσίαση του όλου έργου της Γεωργίας – Γοργούς Αλεξίου, το οποίο αποτελείται από εννέα ποιητικές συλλογές, ένα ιστορικό, λυρικό μυθιστόρημα, δύο δοκίμια και ένα τρίτομο επιστημονικό σύγγραμμα. Το έργο θα παρουσιάσει ο κύριος Ευάγγελος Λαδόπουλος, ενώ ποιήματα θα απαγγείλουν τα μέλη της Ε.Λ.Β.Ε. Αναστασία Χατζή (Αντιπρόεδρος), Χαρούλα Παπαβασιλείου και Ιωάννης Μαρίνος. Η εκδήλωση παρουσίασης θα διανθιστεί με μουσική, μελοποιημένα ποιήματα της Γεωργίας – Γοργούς Αλεξίου.

08 Φεβρουαρίου, ημέρα Σάββατο και ώρα 19:00, στο καφέ/θέατρο του Βασιλικού θεάτρου, θα παρουσιαστεί το μυθιστόρημα της κυρίας Στέλλας Πετρίδου, «Η Αγάπη μπορεί». Το μυθιστόρημα θα παρουσιάσουν ο Ελευθέριος Μουφτόγλου (Ταμίας της Ε.Λ.Β.Ε.) και η Ελένη Βεζύρογλου. Χαιρετισμό θα απευθύνει η Πρόεδρος της Ε.Λ.Β.Ε.

17 και 18 Φεβρουαρίου, Δευτέρα και Τρίτη, ώρα 18:00΄ μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Θεσσαλονίκης, Εθνικής Αμύνης 27, θα διεξαχθεί Διημερίδα, με κεντρικό θέμα: «Η διαχρονική πορεία της ελληνικής γλώσσας».

            Πρώτη ημέρα

Α’ ομιλήτρια: Αγγελική Ταλιγκάρου – Γιαλίδου (Φιλόλογος – Διδάκτωρ Φιλοσοφίας).

«Μυκηναϊκή Γραφή – Γραμμική Β. Η πρώτη Ελληνική γραφή;»

Β΄ ομιλητής: Ευάγγελος Αλεξίου (Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας, Τομέας Κλασικών Σπουδών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης)

«Αρχαία ελληνική γλώσσα και διαλεκτικός ανθρωπισμός».

Γ΄ ομιλήτρια: Μαρία Πλαστήρα – Βαλκάνου (καθηγήτρια Κλασικής Φιλολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης)

Η Ελληνιστική Κοινή –λογοτεχνικά είδη– εκπρόσωποι.

Δ’ ομιλητής: Σταύρος Καμαρούδης (Αναπληρωτής Καθηγητής Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Διδακτικής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας)

«Η Ελληνική γλώσσα κατά την Βυζαντινή Εποχή».

Δεύτερη ημέρα

Α’ ομιλήτρια: Ελένη Καρασαββίδου (Διδάκτωρ Πολιτισμικών Σπουδών, διδάσκουσα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων)

 «H Ελληνικότητα της Μακεδονίας, όπως φαίνεται μέσα από τα αρχαία κείμενα». 

Β’ ομιλήτρια: Φωτεινή Φωτιάδου – Κωνσταντίνου (Φιλόλογος Λογοτέχνις)

α) Το γλωσσικό ζήτημα

β) η  σύγχρονη κακοποίηση της ελληνικής γλώσσας.

Γ΄ ομιλήτρια: Όλγα Λιάρατζη (Φιλόλογος Λογοτέχνις)

«Η γλώσσα της Λογοτεχνίας: ανοικείωση και Ρώσοι φορμαλιστές».

Δ΄ ομιλητής: Νοτόπουλος Παναγιώτης (Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος)

«Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην επεξεργασία της Ελληνικής Γλώσσας». 

Η Διημερίδα θα διανθιστεί με Μουσική. Την πρώτη ημέρα ο τραγουδοποιός Γιάννης Κουλούσιας θα ερμηνεύσει ελληνικά τραγούδια και η δεύτερη ημέρα θα αρχίσει με την μεγάλη Χορωδία του Κ.Α.Π.Η. Ελευθερίου Κορδελιού με μαέστρο τον κο Τράγκα Ιωάννη.

3 Μαρτίου 2020 Παρασκευή και ώρα 18:30΄,στον πολυχώρο του Βιβλιοπωλείου Μαλλιάρης Παιδεία (πρώην Ανατόλια), Δημ. Γούναρη 39, θα παρουσιαστούν οι ποιητικές συλλογές της Αναστασίας Χατζή – Μουλά (Α΄ Αντιπροέδρου της Ε.Λ.Β.Ε.).Το έργο της κυρίας Χατζή θα παρουσιάσει η Χαρούλα Παπαβασιλείου, ενώ μέλη της Ε.Λ.Β.Ε. θα απαγγείλουν ποιήματα από τις συλλογές.

6 Μαρτίου 2020, ημέρα Παρασκευή και ώρα 19:00΄, στην αίθουσα της Παγκρήτιας Αδελφότητας Μακεδονίας, Μητροπόλεως 100, θα παρουσιαστεί το ιστορικό μυθιστόρημα, «Το μυστικό του Τύμβου», του Γεώργιου Παναγιωτάκου. Το  μυθιστόρημα θα παρουσιάσουν ο Κωνσταντίνος Νίγδελης και ο Αντώνιος Μπουσμπούκης.
Το συντονισμό θα κάνει η Βίκυ Κατράνα .Αποσπάσματα από το βιβλίο θα αποδώσουν η Αναστασία Χατζή (Α΄ Αντιπρόεδρος Ε.Λ.Β.Ε.) και ο Γεώργιος Καραγιάννης. Η εκδήλωση παρουσίασης τελεί υπό την αιγίδα της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος, της Αμφικτυονίας Ελληνισμού και της Παγκρήτιας Αδελφότητας Μακεδονίας.

8 Μαρτίου 2020 (Παγκόσμια ημέρα γυναίκας), ημέρα Κυριακή και ώρα 20:00΄, στην Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς (Εθνικής Αμύνης 1), θα πραγματοποιηθεί συνεστίαση των μελών μας και εκδήλωση, που θα περιλαμβάνει και την Βράβευση γυναικών της πόλης μας, που με το έργο τους προσέφεραν στον πολιτισμό. Ήδη η αίθουσα με την φροντίδα της κυρίας Σοφίας Χρήσταινα (Γεν. Γραμματέως Β΄) έχει κλειστεί. 

14 Μαρτίου 2020, ημέρα Σάββατο και ώρα 11:30΄, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Βιβλιοπωλείου «Μαλλιάρης Παιδεία» (πρώην Ανατόλια), Δημ. Γούναρη 39,  θα απονεμηθούν τα βραβεία του 16ου Παγκόσμιου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού, που προκήρυξε η Ε.Λ.Β.Ε. Την ημέρα αυτή θα είναι έτοιμο και το βιβλίο, το οποίο επιμελήθηκε και θα παρουσιάσει η Κυρία Δέσποινα Στρίγκου – Καρκανιά (Αντιπρόεδρος Β΄ της Ε.Λ.Β.Ε.) και θα παραλάβουν όσοι εκ των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό μάς έστειλαν το έργο τους για να συμπεριληφθεί στο βιβλίο και θα παρευρίσκονται στην απονομή. Των υπολοίπων που συμμετέχουν στο βιβλίο θα αποσταλεί.

15 Μαρτίου 2020, ημέρα Κυριακή και ώρα 10:30΄ π.μ., στην Παγκρήτια Αδελφότητα Μακεδονίας (Μητροπόλεως 100), θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση, (απολογισμός πεπραγμένων από την Πρόεδρο ή τον Γενικό Γραμματέα και το Δ.Σ., έκθεση του οικονομικού απολογισμού και της οικονομικής κατάστασης της Ε.Λ.Β.Ε. από τον Ταμία και ανάγνωση της έκθεσης από την Εξελεγκτική Επιτροπή) και θα διενεργηθούν εκλογές, για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Λ.Β.Ε.

   Δικαίωμα του «εκλέγειν και εκλέγεσθε», σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 5 του Καταστατικού, έχουν μόνο τα Τακτικά μέλη, μετά την παρέλευση έτους από την εγγραφή, δηλαδή αυτά που ενεγράφησαν μέχρι και στις 15 Μαρτίου του 2019 και είναι οικονομικώς τακτοποιημένα, δηλαδή έχουν καταβάλει την συνδρομή τους και για το 2019. Η τακτοποίηση της συνδρομής των μελών μπορεί να γίνει και την ημέρα των εκλογών.

   Τα Δόκιμα μέλη και τα μέλη που ενεγράφησαν κατά την διάρκεια του έτους μέσα στο οποίο διεξάγεται η Γενική Συνέλευση, καθώς και οι φίλοι της Ε.Λ.Β.Ε., μπορούν να παρευρίσκονται στην Γενική Συνέλευση, αλλά δεν έχουν το δικαίωμα ψήφου.

   Οι υποψήφιοι θα πρέπει να καταθέσουν την αίτηση υποψηφιότητας –αίτηση γραπτή, όχι ηλεκτρονικά σταλμένη– μέχρι και την Τετάρτη το απόγευμα 4 Μαρτίου, στο Λογοτεχνικό Βραδινό. Την ημέρα αυτή να έχει τακτοποιηθεί και η συνδρομή τους, για να έχουν το δικαίωμα υποψηφιότητας.

   Αν δεν υπάρξει απαρτία οι εκλογές, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, θα διεξαχθούν την ίδια  ημέρα, ώρα 12:00΄, στον ίδιο χώρο.

Η Πρόεδρος

Γεωργία – Γοργώ Αλεξίου

Πρόγραμμα εκδηλώσεων της Ε.Λ.Β.Ε. Σεπτ-Δεκ 2019

1. 06 Σεπτεμβρίου 2019, ημέρα Παρασκευή και ώρα 19:00΄, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Βιβλιοπωλείου Μαλλιάρης Παιδεία, πρώην «Ανατόλια», Δημ. Γούναρη 39, θα παρουσιαστεί η ποιητική συλλογή της Δέσποινα Στρίγκου – Καρκανιά (Β΄ Αντιπροέδρου της Ε.Λ.Β.Ε.), με τίτλο «Σκιόφωτα και ροδαυγές».

2. 27 Σεπτεμβρίου 2019, ημέρα Παρασκευή και ώρα 19:00΄, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης, Εθνικής Αμύνης 27, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα: «Ξενιτιά – Πνευματική μετανάστευση». Το θέμα θααναπτύξει η Ευφροσύνη Θεοφανίδου (καθηγήτρια αγγλικής φιλολογίας). Η Αγγελική Ταλιγκάρου (φιλόλογος) θα μιλήσει με θέμα: «Η συμμετοχή της γυναίκας στη μετανάστευση, όπως παρουσιάζεται μέσα από την λογοτεχνία» (μελέτη περίπτωσης). Οι εισηγήτριες είναι μέλη της Ε.Λ.Β.Ε. Θα προλογίσει η Πρόεδρος Γεωργία – Γοργώ Αλεξίου και μέλη της Ε.Λ.Β.Ε., η Αφροδίτη Βογιατζή, ο Ζαχαρίας Προδρόμου, ο Γιάννης Φωτίου, θα απαγγείλουν ποιήματα για την ξενιτιά, ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης θα έχει η Φωτεινή Φωτιάδου – Κωνσταντίνου. Τραγούδια για την ξενιτιά θα απολαύσουμε από την Βασιλική Καραμάνη (μουσικό – σολίστα σοπράνο), η οποία θα συνοδεύεται από τον Σταύρο Καραμάνη (μουσικό κιθαρίστα, μαέστρο χορωδιών).

3. 07 Οκτωβρίου, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18:30΄, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Βιβλιοπωλείου Μαλλιάρης Παιδεία, πρώην «Ανατόλια», Δημ. Γούναρη 39, θα γίνει παρουσίαση του νέου βιβλίου του μέλους μας, Νανάς Παπαϊωάννου, συλλογής διηγημάτων, με τον τίτλο «Απ’ το παράθυρο του κόσμου».

4. 11 Οκτωβρίου, ημέρα Παρασκευή και ώρα 18:00΄, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κέντρου Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης (Κ.Ι.Θ.), Πλατεία Ιπποδρομίου, θα πραγματοποιηθεί Ημερίδα με θέμα: «Η Θεσσαλονίκη σε σημαντικές ιστορικές στιγμές».Ομιλητές: α) Ευάγγελος Λαδόπουλος «Η εξωτερική Πολιτική της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και η σχέση της με το πρόσωπο του Αγίου Δημητρίου». β) Δέσποινα Αμασλίδου «Η άλωση της Θεσσαλονίκης από τους Σαρακηνούς». Θα παρουσιαστεί μικρό σχετικό βίντεο της Ιφιγένειας Αμασλίδου.

γ) Κώστας Νίγδελης «Θεσσαλονίκη, πόλη των προσφύγων».

Μεταξύ των εισηγήσεων η Αναστασία Χατζή η Μαρία Πασχαλίδου και ο Ζαχαρίας Προδρόμου θα απαγγείλουν ποιήματα μελών μας με θέμα την Θεσσαλονίκη.

Η Σοφία Τζιμοπούλου θα τραγουδήσει τραγούδια για την Θεσσαλονίκη.

Προλογίζει και συντονίζει η Γεωργία – Γοργώ Αλεξίου.

5. 14 Οκτωβρίου 2019, ημέρα Δευτέρα και ώρα 19:00΄, στην αίθουσα του Βιβλιοπωλείου Μαλλιάρης Παιδεία, Δημ. Γούναρη 39, θα παρουσιαστεί το έργο του Χρήστου Κολαριού, «Η περιπέτεια της Μυρτώς», (παιδική- νεανική λογοτεχνία).

6. 24 Οκτωβρίου, ημέρα Πέμπτη και ώρα 19:00΄, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης, Εθνικής Αμύνης 27, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα: «Άγνωστες πτυχές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου». Το θέμα θα αναλύσει ο Ελευθέριος Μουφτόγλου, Ταμίας της Ε.Λ.Β.Ε. Απαγγελίες ποιημάτων θα γίνουν από τα μέλη της Ε.Λ.Β.Ε., Δέσποινα Αμασλίδου, Γιάννη Φωτίου και Γεωργία – Γοργώ Αλεξίου, που θα έχει και τον συντονισμό της εκδήλωσης.Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από την χορωδία του 8ου παραρτήματος του Δήμου Θεσσαλονίκης με μαέστρο τον Δάνο Αλεξιάδη.

7. 26 έως 28 Οκτωβρίου, εκδρομή στην Φιλιππούπολη. Η Φιλιππούπολη εφέτος είναι πολιτιστική πρωτεύουσα Ευρώπης. Η Φιλιππούπολη εφέτος είναι πολιτιστική πρωτεύουσα Ευρώπης. Το πρόγραμμα της εκδρομής έχει ως εξής:

26 /10, Σάββατο. Αναχώρηση από την Θεσσαλονίκη, πρωί 08:30 από την Πλατεία Αριστοτέλους, μπροστά από το άγαλμα του Ελ. Βενιζέλου. (3 ώρες ταξίδι, χωρίς τα σύνορα).Μοναστήρι της Ρίλα. Άφιξη Φιλιππούπολη – check in. Το βράδυ προαιρετικό δείπνο σε ταβέρνα με μουσική.

27/10, Κυριακή. Το πρωί θα κάνουμε τον γύρο της πόλης. Το απόγευμα θα οργανώσουμε εκδήλωση – «Ποιητική βραδιά». Συνάντηση με τους λογοτέχνες της Φιλιππούπολης σε χώρο εκδηλώσεων.

28/10, Δευτέρα. Αναχώρηση για Σόφια. Γύρος πόλης – ελεύθερος χρόνος. Επιστροφή στην Θεσσαλονίκη.

8. 8 Νοεμβρίου, ημέρα Παρασκευή και ώρα 17:30΄, στο Κέντρο Μουσικής Δήμου Θεσσαλονίκης, Κουντουριώτου 17, απέναντι από το Λιμάνι, η Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος (Ε.Λ.Β.Ε.) και ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας (Σ.ΕΚ.Β.Ε.) τιμούν τα 60 χρόνια του φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το θέμα της ημερίδας είναι: «Γενεαλογία του κακού: Κοινωνικές, ψυχολογικές και Πολιτικές Προσεγγίσεις της ακρότητας στον κινηματογράφο».

Ομιλητές: Γιάννης Μήτρου, ψυχαναλυτής, διδάσκων στην Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., Διευθυντής  του Διεθνούς Εργαστηρίου Παραστατικών Τεχνών Alma Kalma: Ακρότητα και Τέχνη. Νίκη Δρούγκα, Τμήμα Κινηματογραφικών Σπουδών ΑΠΘ Η διαπραγμάτευση της κοινωνικής ακρότητας στο Κινηματογράφο: Το  παράδειγμα των Joker (2019), Taxi driver (1976), die Welle(2008)  και Irrationαl Man (2015).

Γιώργος, Τανασκίδης Δημοσιογράφος, μέλος Νεολαίας Human Rights Watch, Γενικός Γραμματέας Βαλκανικού Συμβουλίου Νέων: Η ακρότητα στον δημοσιογραφικό λόγο.

Ελένη Καρασαββίδου (συντονίστρια) δοκιμιογράφος, λογοτέχνης, μέλος του International Cultural Research Network, διδάσκουσα στο ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου

Ιωαννίνων. Τέχνη και Ακρότητα: Καταγράφοντας την εποχή των Τεράτων.

Χαιρετίζουν οι Γεωργία Αλεξίου (Ε.Λ.Β.Ε.) και Μπάμπης Μπαρμπουνάκης (Σ.ΕΚ.Β.Ε.).

9. Στις 10 Νοεμβρίου, ημέρα Κυριακή και ώρα 11:00΄ π.μ., στην αίθουσα της Ένωσης Ρουμελιωτών Βορείου Ελλάδος (Ε.Ρ.Β.Ε.), λεωφόρος Νίκης 13 (2ος όροφος), θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για τον Μακεδονικό Αγώνα. Εισηγητής θα είναι ο Υπάτιος Ιωσηφίδης, (Γενικός Γραμματέας της Ε.Λ.Β.Ε.), ο οποίος θα μιλήσει με θέμα: «Μακεδονικός Αγώνας, αίτια και συνέπειες». Ποιήματα μελών μας και άλλων ποιητών σχετικά με το θέμα θα απαγγείλουν η Σοφία Χρήσταινα και η Ελένη Βεζύρογλου, Αναστασία Χατζή. Τον συντονισμό της εκδήλωσης θα αναλάβει η Γεωργία – Γοργώ Αλεξίου. Τραγούδια παραδοσιακά από τον Γιάννη Βλαχάκη (κλαρίνο). Η εκδήλωση είναι συνεργασία της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος και της Ένωσης Ρουμελιωτών Βορείου Ελλάδος.

10. Στις 22 Νοεμβρίου, ημέρα Παρασκευή και ώρα 18:00΄, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κέντρου Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης (Κ.Ι.Θ.), Πλατεία Ιπποδρομίου, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Θα παρουσιαστεί το βιβλίο του Νίκου Ασλανίδη «Μάρτυρες … 100 χρόνια μετά». Το βιβλίο είναι συνεντεύξεις με επιζήσαντες της Γενοκτονίας. Στην συνέχεια θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Η μπάντα …», που βασίζεται στο βιβλίο του Γιάννη Παπαδόπουλου από την Κερασούντα. Ο Γιάννης Παπαδόπουλος ήταν μουσικός, μέλος της φιλαρμονικής ορχήστρας της Κερασούντας, που «επιστρατεύτηκε» βίαια από τον σφαγέα των Ποντίων Τοπάλ Οσμάν. Πρόκειται για δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ στο οποίο συμμετέχουν περίπου 80 ηθοποιοί και η φιλαρμονική ορχήστρα του Δήμου Γιαννιτσών. Η δημοσιογραφική έρευνα και η σκηνοθεσία έγινε από τον Νίκο Ασλανίδη. Η επιμέλεια του ντοκιμαντέρ έγινε από τους ιστορικούς Κ. Φωτιάδη, Θ. Κυριακίδη και Λ. Βασιλειάδη. Το ντοκιμαντέρ προβάλλεται με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και αφιερώνεται στη μνήμη των 353.000 θυμάτων…

Ποιήματά τους θα απαγγείλουν η Δέσποινα Αμασλίδου, «Αιχμάλωτοι στα Αμελέ Ταμπουρού» και η Φωτεινή Φωτιάδου – Κωνσταντίνου «Μνημόσυνο».  

Η εκδήλωση θα λήξει με ποντιακή μουσική. Ίσως μερικά θρηνητικά τραγούδια με την συνοδεία ποντιακής λύρας. Την εκδήλωση χαιρετίζει η Πρόεδρος Γεωργία – Γοργώ Αλεξίου. 

11. 29 Νοεμβρίου, ημέρα Παρασκευή και ώρα 19:00΄, στην αίθουσα της ΠαγκρήτιαςΑδελφότητας Μακεδονίας, (Μητροπόλεως 100), προγραμματίζουμε εκδήλωση με θέμα: «Οίνος και Έρως». Απάνθισμα Επιγραμμάτων από την Παλατινή ή Ελληνική Ανθολογία, σχετικά με τον Οίνο και τον Έρωτα. Ένα βραδινό με τσικουδιά, κρητική γραβιέρα και μουσική −ίσως κανονίσουμε ένα μικρό πιάτο. Επιγράμματα θα απαγγείλουν η Αναστασία Χατζή, ο Γιώργος Σαράτσης, η Σοφία χρήσταινα, ο Πασχάλης Παπαβασιλείου, ο Γιάννης Αρκέτος και η Πρόεδρος Γεωργία – Γοργώ Αλεξίου, η οποία θα κάνει και μια εισήγηση σχετική με το θέμα. 

12. 30 Νοεμβρίου, ημέρα Σάββατο και ώρα 19:00΄, στην Εύξεινο Λέσχη, Λεωφόρος Νίκης 13 (2ος όροφος) θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου της Δέσποινας Αμασλίδου, με τίτλο «Γαληνοτάτη» – Σύντομη ιστορία της Βενετίας. Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο Αντώνης Παπαγιάννης, ιατρός πνευμονιολόγος-συγγραφέας, ο Κώστας Νίγδελης, φιλόλογος-συγγραφέας και η συγγραφέας Δέσποινα Αμασλίδου. Θα προβληθεί επίσης μια μικρή ταινία της Ιφιγένειας Αμασλίδου.

13. 06 Δεκεμβρίου, ημέρα Παρασκευή και ώρα 19:00΄, στην αίθουσα του Βιβλιοπωλείου Μαλλιάρης Παιδεία, Δημ. Γούναρη 39, θα μιλήσει η Χαρούλα Παπαβασιλείου με θέμα: «Κ. Π. Καβάφης, ο ποιητής της Αλεξάνδρειας», μια μελέτη πάνω στο έργο του Κ. Π. Καβάφη και στα ποιήματά του με σημείο αναφοράς την Αλεξάνδρεια. Ποιήματα απαγγέλλουν η Αναστασία Χατζή (Αντιπρόεδρος της Ε.Λ.Β.Ε.) και ο Βαγγέλης Λαδόπουλος. Μελοποιημένα ποιήματα του Καβάφη και όχι μόνο θα ερμηνευθούν από το Μουσικό Σχήμα «Τα πάντα ρεί».

14. 14 Δεκεμβρίου, ημέρα Παρασκευή και ώρα 19:00΄, στην αίθουσα της Παγκρήτειας Αδελφότητας Μακεδονίας, (Μητροπόλεως 100), τιμής ένεκεν θα πραγματοποιηθεί φιλολογικό μνημόσυνο για τα εκλιπόντα μέλη της Ε.Λ.Β.Ε. Τον συντονισμό της εκδήλωσης και την προεργασία θα αναλάβει η Βίκυ Κατράνα (μέλος του Δ.Σ. της Ε.Λ.Β.Ε.) σε συνεργασία με την Σοφία Μπουτσιάδου και με την Πρόεδρο της Ε.Λ.Β.Ε. (Συγκέντρωση μικρών βιογραφικών επιλογή ποιημάτων των εκλιπόντων). Μπορεί να βοηθήσει και η κα Ελένη Τέγου, αν της το επιτρέπει η υγεία της. Ποιήματα των εκλιπόντων μελών μπορεί να απαγγείλουν αρκετά μέλη μας, αν το επιθυμούν. (Αφροδίτη Βογιατζή, Ιωάννης Μαρίνος, Αθανάσιος Πανέλας, Σταματία (Ματούλα) Λασπίδου, Αικατερίνη Τσεβλεκίδου, Πασχάλης Παπαβασιλείου κ.ά.). 

15. 23 Δεκεμβρίου 2019, ημέρα Δευτέρα και ώρα 11:00΄ π.μ., επίσκεψη στο Χαρίσειο Γηροκομείο. Μέλη μας θα απαγγείλουν ποιήματα και θα διαβάσουν κάποια πεζά κείμενα σχετικά με τις Άγιες ημέρες των Χριστουγέννων. Ευγενική συμμετοχή μελών της χορωδίας «Μακεδόνες» ή από την χορωδία του 8ου παραρτήματος του Δήμου Θεσσαλονίκης (ΚΑΠΗ Τούμπας), με μαέστρο τον Δάνο Αλεξιάδη. Την Εκδήλωση θα αναλάβουν η Βίκυ Κατράνα και η Κατερίνα Τσεβλεκίδου.

Η Πρόεδρος

Γεωργία – Γοργώ Αλεξίου

Πρόγραμμα εκδηλώσεων Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος Χειμώνας και Άνοιξη 2019 (Ιανουάριο – Ιούνιο)

 1. 13 Ιανουαρίου 2019, ημέρα Κυριακή και ώρα 11:00΄ π.μ., στην αίθουσα της Παγκρήτιας Αδελφότητας Μακεδονίας, θα κόψουμε την Βασιλόπιτα και θα υποδεχθούμε και τα νέα μας μέλη.

      2.  18 Ιανουαρίου 2019, ημέρα Παρασκευή και ώρα 19:00΄, στην αίθουσα του Βιβλιοπωλείου Μαλλιάρης Παιδεία, Δημ. Γούναρη 39, η Γεωργία – Γοργώ Αλεξίου, Πρόεδρος της Ε.Λ.Β.Ε., θα μιλήσει με θέμα: «Η Ποίηση κατά την Προϊστορική και Αρχαϊκή Περίοδο» (Θάμυρις, Μαρσύας, Αμφίων, Λίνος, Ορφεύς, Μουσαίος ο Αθηναίος, Αρίων, Ωλήν, Πάμφος ή Πάμφως ο Αθηναίος, Κύκλια Έπη, Όμηρος, Ησίοδος).

 1. 15 Φεβρουαρίου 2019, ημέρα Παρασκευή και ώρα 19:00΄, στην αίθουσα του Βιβλιοπωλείου Μαλλιάρης Παιδεία, Δημ. Γούναρη 39, θα παρουσιαστεί η ποιητική συλλογή «Αναφανδόν» του Άγγελου Ζαγοριανού. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Ε.Λ.Β.Ε.
 2. 17 Φεβρουαρίου 2019, ημέρα Κυριακή και ώρα 11:00΄ π.μ., στην αίθουσα της Παγκρήτιας Αδελφότητας Μακεδονίας, θα πραγματοποιηθεί η ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών μας.
 3. 23 Φεβρουαρίου 2019, ημέρα Σάββατο και ώρα 11:30΄, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Βιβλιοπωλείου «Μαλλιάρης Παιδεία», θα απονεμηθούν τα βραβεία του Λογοτεχνικού Διαγωνισμού (ποίησης και διηγήματος) που προκήρυξε η Ε.Λ.Β.Ε. Την ημέρα αυτή θα είναι έτοιμο και το βιβλίο, το οποίο θα παραλάβουν τα συμμετέχοντα στον διαγωνισμό μέλη.
 4. 01 Μαρτίου 2019, ημέρα Παρασκευή και ώρα 19:00΄, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης, Εθνικής Αμύνης 27, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα: «Δημοτικό τραγούδι, οι ρίζες του Ελληνισμού στην ιστορική του πορεία». Το θέμα θα αναλύσουν η Νανά Παπαϊωάννου και η Μελπομένη Καραγιαννίδου.
 5. 8 Μαρτίου 2019, ημέρα Παρασκευή. Ημέρα αφιερωμένη στην γυναίκα. Συνεστίαση στην αίθουσα της Λέσχης Αξιωματικών φρουράς Θεσσαλονίκης (Εθνικής Αμύνης 1) και Βράβευση Γυναικών της πόλης μας. Αγγελική Στεργίου (Λογοτέχνις, συγγραφέας), Ευγενία Κούκουρα (διπλωματούχος Ξεναγός), Γιώτα Σασοπούλου (Ιατρός Ογκολόγος), Κοκκώνα Κολιάκου (Ιατρός Ερευνήτρια σε θέματα μοριακής βιολογίας) και Ευαγγελία Τσουκαλά (Γεωλόγος Παλαιοντολόγος). Ομιλία από την Πρόεδρο της Ε.Λ.Β.Ε. Γεωργία – Γοργώ Αλεξίου.
 6. 15 Μαρτίου 2019, ημέρα Παρασκευή και ώρα 19:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Βιβλιοπωλείου «Μαλλιάρης Παιδεία», παρουσίαση του έργου του Φώτη Καρπάθη.
 7. 22 Μαρτίου 2019, ημέρα Παρασκευή και ώρα 19:00΄, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης, Εθνικής Αμύνης 27, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα: «Η Επανάσταση του 1821 και η αλήθεια μέσα από τα δημοτικά μας τραγούδια». Το θέμα θα αναλύσει ο Κώστας Ξενιώτης.
 8. 8 Απριλίου, ημέρα Παρασκευή και ώρα 18:30΄, στην αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κωνσταντινουπόλεως (οδός Κωνσταντινουπόλεως 45) θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα: «Δημοτικό τραγούδι, οι ρίζες του Ελληνισμού στην ιστορική του πορεία». Το θέμα θα αναλύσουν τα μέλη της Ε.Λ.Β.Ε., η Νανά Παπαϊωάννου (φιλόλογος, λογοτέχνιδα) και η Μελπομένη Καραγιαννίδου (φιλόλογος, ποιήτρια), με συνοδεία δημοτικών τραγουδιών.
 9. 12 Απριλίου, ημέρα Παρασκευή και ώρα, 19:00, στην αίθουσα της Παγκρήτιας Αδελφότητας Μακεδονίας, θα παρουσιαστεί το έργο του Πασχάλη Ταταρίδη. Η εκδήλωση τίθεται υπό την αιγίδα της Ένωσης Λογοτεχνών Β. Ε. και της Αμφικτυονίας Ελληνισμού.
 10. 13 Απριλίου, ημέρα Σάββατο και ώρα 19:00, στο καφέ μπαρ «Άθως», Κωνσταντινουπόλεως και Μπότσαρη, θα απολαύσουμε μια «Σατιρική Βραδιά», με σχετικά σατιρικά ποιήματα. Την βραδιά οργανώνουν τα μέλη μας, Λευτέρης Μουφτόγλου και Κωνσταντίνα Αλαμπορινού.
 11. 29 Απριλίου έως 05 Μαΐου επταήμερη εκδρομή στην Ιταλία (Φλωρεντία, Άγιο Μαρίνο, Πίζα, Βερόνα, Βενετία, Ραβένα).
 12. 13 Μαΐου 2019, ημέρα Δευτέρα και ώρα 19:00, στην αίθουσα του Βιβλιοπωλείου Μαλλιάρης Παιδεία, Δημ. Γούναρη 39, θα παρουσιαστεί το νέο έργο της Σοφίας Χρήσταινα το ΄Φυλλάδιο του έρωτα’
 13. 15 – 16 και 17 Ιουνίου, το τριήμερο της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος τριήμερη εκδρομή στην Θάσο.

 

Πρόγραμμα εκδηλώσεων Απριλίου, Μαΐου, Ιουνίου ‏ 2016

 

AΠΡΙΛΙΟΣ

6 Απριλίου: (Λογοτεχνική Τετάρτη- 6 μμ)  Παρουσίαση έργου του   Άγγελου Δελιακίδη

13 Απριλίου: (Λογοτεχνική Τετάρτη- 6μμ)   Παρουσίαση έργου του  Γιάννη Παπαγαρυφάλλου

Δευτέρα 18 Απριλίου -7μμ Σατυρική βραδιά ,στο σύλλογο ζωγράφων [Αρχαιολογικού μουσείου και Εδμόνδου Ρόσταν 6 ]   Δηλώστε συμμετοχή με ένα σατυρικό έργο σας. [στην πρόεδρο 6944311015]

20 Απριλίου: (Λογοτεχνική Τετάρτη-6μμ) Παρουσίαση έργου του  Σανιδά Γιώργου

ΜΑΙΟΣ

4 Μαϊου: Στην Εύξεινο Λέσχη στις 7 μμ -[Λεωφόρος Νίκης 13]  θα παρουσιάσει το βιβλίο  της Δέσποινας Αμασλίδου “Αμελές Γιοβάννης”,  ο Επαμεινώνδας Φαχαντίδης και την εκδήλωση θα προλογίσει και θα συντονίσει η πρόεδρος της ΕΛΒΕ, Άννα Φαχαντίδου.  Θα προβληθεί και ολιγόλεπτη ταινία με θέμα τα τάγματα εργασίας του Πόντου, που επιμελήθηκε η Ιφιγένεια Αμασλίδου.

11 Μαϊου: (Λογοτεχνική Τέτάρτη-6μμ) Παρουσίαση έργου του  Πανέλα Αθανάσιου

11 Μαΐου  Παρουσίαση βιβλίου της Φωτεινής Φωτιάδου ’’Μες της ζωής τα σύνορα’’ συλλογή διηγημάτων ,στην αίθουσα ‘Λίτσα Φωκίδη’ -Πανόραμα- 8 μμ.

Πέμπτη 12 Μαϊου – στο Κέντρο Ιστορίας – Ιπποδρόμιο στις 7 μμ: παρουσίαση του βιβλίου της Άννας Φαχαντίδου: “Η φωτογραφία του ξεριζωμού”

18 Μαϊου: (Λογοτεχνική Τετάρτη-6μμ ) Παρουσίαση έργου της Σοφίας Χρήσταινα

Στις 20 Μαϊου, ημέρα Παρασκευή στις 7μμ, στην στέγη μας, το εκλεκτό μέλος μας Βασιλική Φραντζή από την Λέσβο, θα μας μιλήσει για την ομορφιά, τον πλούτο και την διαχρονικότητα της Ελληνικής γλώσσας.

25 Μαϊου: (Λογοτεχνική Τετάρτη- 6μμ )  Η άλωση της Πόλης, μέσα από το διήγημα της Δέσποινας Αμασλίδου: Θεόφιλος, ένας Ιερεμίας της Άλωσης (Ταινία της Ιφιγένειας Αμασλίδου)

28 Μαϊου: Το “Ένα γλέντι για σας” στο  δημαρχείο του Πανοράματος ΑΙΘΟΥΣΑ ‘Σταύρου Κουγιουμτζή’.Μια εκδήλωση μνήμης για τους πρόσφυγες του 22, από τους συγγραφείς: Άννα Φαχαντίδου, Γιώργο Μάνο και Δέσποινα Αμασλίδου. Το οπτικοακουστικό υλικό επιμελήθηκε η Ιφιγένεια Αμασλίδου και ο Βασίλης Κασούρας θα συνοδεύσει με το ούτι του.

ΙΟΥΝΙΟΣ

1 Ιουνίου(Λογοτεχνική Τετάρτη-6 μμ)  Παρουσίαση έργου της Μαργαρίτας Πόδα

8 Ιουνίου (Λογοτεχνική Τετάρτη-6μμ) Παρουσίαση έργου της Αντωνίας Καλαϊτζόγλου

15 Ιουνίου(Λογοτεχνική Τετάρτη-6μμ]  Παρουσίαση έργου της Αλήθειας Ευπραξιάδου

Κάθε Λογοτεχνική Τετάρτη μετά το πέρας της εκάστοτε παρουσίασης έργου λογοτεχνών, ισχύει η ελεύθερη απαγγελία ποιημάτων των μελών και φίλων της Ε.Λ.Β.Ε.

Τσιμισκή 128 -2ος όροφος, Γραφεία της Ε.Λ.Β.Ε.

 

Πρόγραμμα εκδηλώσεων της Ε.Λ.Β.Ε. (Φεβρουάριος, Μάρτιος 2016-κατόπιν αλλαγών]

 

epirrimata

 1. Στις 10 Φεβρουαρίου, ημέρα Τετάρτη και ώρα 18:00, στην στέγη μας Τσιμισκή 128 (2ος όροφος), θα γίνει παρουσίαση των σεμιναρίων της Δημιουργικής Γραφής, από την Εριέλα Καμάρα και την Ελπίδα Παπαδανιήλ Τα σεμινάρια δημιουργικής γραφής για παιδιά είχαν προγραμματιστεί από το Δ.Σ. της Ε.Λ.Β.Ε. και ολοκληρώθηκαν μέσα στο 2015. Θα ακολουθήσουν απαγγελίες ποιημάτων των μελών μας.
 2. Στις 15 Φεβρουαρίου, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18:00, στην στέγη μας, Τσιμισκή 128 (2ος όροφος), θα γίνει παρουσίαση των δύο ποιητικών συλλογών της Αγγελικής Ζήση -Τσάκου, «Γραμμή πλεύσης» και «Ταξίδια μου αλαργινά». Για τις ποιητικές συλλογές θα μιλήσουν η Μελπομένη (Μένη) Καραγιαννίδου (φιλόλογος, ποιήτρια) και η Νανά Παπαϊωάννου (φιλόλογος, ποιήτρια, Αντιπρόεδρος της Ε.Λ.Β.Ε.), αντίστοιχα. Ποιήματα θα απαγγείλουν μέλη της Ένωσής μας.
 3. Στις 17 Φεβρουαρίου, ημέρα Τετάρτη και ώρα 18:00, στην στέγη μας, Τσιμισκή 128, θα παρουσιάσει το έργο του ο Ζαχαρίας Προδρόμου. Θα ακολουθήσουν απαγγελίες ποιημάτων των μελών μας.
 4. Στις 22 Φεβρουαρίου, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18:00 στην αίθουσα της Θρακικής Εστίας, από μέλη της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος θα γίνει ένα αφιέρωμα στην ποιήτρια Κική Δημουλά. Την οργάνωση του αφιερώματος έχουν αναλάβει η Νανά Παπαϊωάννου, Αντιπρόεδρος της ΕΛΒΕ, και ο Χρήστος Κολαριός, οι οποίοι θα μιλήσουν για την ποιήτρια και το έργο της. (Έχει σταλεί επιστολή και περιμένουμε απάντηση).
 5. Στις 24 Φεβρουαρίου, ημέρα Τετάρτη και ώρα 18:00, στην στέγη μας, Τσιμισκή 128, θα παρουσιαστεί το έργο της Ελένης Τέγου. Θα ακολουθήσουν απαγγελίες των μελών μας.
 6. Στις 24 Φεβρουαρίου, ημέρα Τετάρτη και ώρα 19:30, στο Δημοτικό Ωδείο Νεαπόλεως, (Βενιζέλου 72) θα γίνει η παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Ζαχαρία Προδρόμου, με τίτλο: «Ηχωκραυγές στο άφατο». Το έργο θα παρουσιάσει ο Κώστας Νίγδελης (Εκπαιδευτικός – Συγγραφέας) και το Λογοθέατρο – Ομάδα Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης. Η Εκδήλωση είναι υπό την αιγίδα του Δήμου Νεαπόλεως, της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος και της Αμφικτυονίας Ελληνισμού.
 7. Στις 2 Μαρτίου, ημέρα Τετάρτη και ώρα 18:00, στην στέγη μας, Τσιμισκή 128 (2ος όροφος ), θα παρουσιαστεί το έργο του Ιωάννη Παπαλαζάρου. Θα ακολουθήσουν απαγγελίες ποιημάτων από μέλη μας.
 8. Στις 4 Μαρτίου, ημέρα Παρασκευή και ώρα 18:30, στην αίθουσα των Δυτικομακεδονικών Σωματείων, Βενιζέλου 30 (4ος όροφος), θα δοθούν τα βραβεία του ποιητικού διαγωνισμού, που προκήρυξε η Ε.Λ.Β.Ε. τον Ιούνιο του 2015. Επίσης θα γίνει και η υποδοχή των νέων μελών και φίλων της Ε.Λ.Β.Ε.
 9. Στις 6 Μαρτίου, ημέρα Κυριακή και ώρα 11:00 στην αίθουσα της Παγκρήτειας Αδελφότητας Μακεδονίας (Μητροπόλεως 100), θα διεξαχθούν εκλογές για την ανάδειξη του νέου διοικητικού συμβουλίου της Ε.Λ.Β.Ε. Σε περίπτωση μη απαρτίας οι εκλογές, σύμφωνα με το καταστατικό, θα διεξαχθούν την επόμενη Κυριακή 13 Μαρτίου, την ίδια ώρα και στο ίδιο μέρος, με όσα μέλη παρευρίσκονται. (Επειδή υπάρχει περίπτωση μη απαρτίας, σας συνιστούμε να έρθετε την δεύτερη Κυριακή στις 13 Μαρτίου).
 10. Στις 9 Μαρτίου, ημέρα Τετάρτη και ώρα 18:00, στην στέγη μας Τσιμισκή 128 (2ος όροφος), θα παρουσιαστεί το έργο της Καραγιαννίδου Μελπομένης (Μένης). Θα ακολουθήσουν απαγγελίες ποιημάτων από τα μέλη μας.
 11. Στις 11 Μαρτίου, ημέρα Παρασκευή και ώρα 19:00, στην αίθουσα της Παγκρήτειας Αδελφότητας Μακεδονίας (Μητροπόλεως 100), θα παρουσιαστεί το μυθιστόρημα, με τίτλο: «Μοιραία Συνάντηση», της Καίτης Κάστρο – Λογοθέτη. Για το έργο θα μιλήσει η κ. Άννα Φαχαντίδου (Πρόεδρος της Ε.Λ.Β.Ε.) και ο κ. Κώστας Λογοθέτης (τέως Εισαγγελέας, Δικηγόρος). Η εκδήλωση θα διανθιστεί με μουσική.
 12. Στις 16 Μαρτίου, ημέρα Τετάρτη και ώρα 18:00, στην στέγη μας, θα παρουσιαστεί το έργο του Γεωργίου Παναγιωτάκου, το οποίο ήταν προγραμματισμένο για τις 9 Δεκεμβρίου, αλλά λόγω ασθενείας, την ημέρα αυτή παρουσίασε το έργο του ο κ. Αναστάσιος Γραμμένος. Θα ακολουθήσουν απαγγελίες ποιημάτων από μέλη μας.
 13. Στις 21 Μαρτίου, ημέρα Δευτέρα και ώρα 19:00, στην αίθουσα «Αλέξανδρος» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, (απέναντι από το Εθνικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, πλάι στην Στρατιωτική Λέσχη), θα εορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Η εκδήλωση είναι υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και θα πραγματοποιηθεί με την συνεργασία της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος και της «Πολυφωνικής Χορωδίας Θεσσαλονίκης» με την Διεύθυνση του μουσικού Γεωργίου Πούλιου. Ποιήματα θα απαγγείλουν μέλη της Ε.Λ.Β.Ε.
 14. Στις 23 Μαρτίου, ημέρα Τετάρτη και ώρα 18:00, στην στέγη μας, Τσιμισκή 128, αφιέρωμα στην αρχαιότερη παγκοσμίως γνωστή ποιήτρια, στην Ελληνίδα από την Λέσβο, στην Σαπφώ. Για την πολυθρύλητη Σαπφώ θα μιλήσει η Γεωργία – Γοργώ Αλεξίου. Θα ακολουθήσουν απαγγελίες ποιημάτων από μέλη μας.
 15. Στις 24 Μαρτίου, ημέρα Πέμπτη και ώρα 19:00, στην αίθουσα του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Πλατεία Ιπποδρομίου) προγραμματίσαμε να λάβει χώρα η επετειακή εκδήλωση της 25ης Μαρτίου. Ομιλητής θα είναι ο κ. Κώστας Ξενιώτης (πτυχιούχος Νομικής Σχολής Αθηνών, Πολυτεχνείου και Σχολής Πολιτικής Αεροπορίας – Επιμελητής Πτήσεων, Ποιητής, Συγγραφέας, μέλος της Ε.Λ.Β.Ε.), ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα: «Το 1821 και η αλήθεια, όπως παρουσιάζεται μέσα από τα Δημοτικά μας τραγούδια». Ποιήματα θα απαγγείλουν μέλη της Ε.Λ.Β.Ε., ενώ τον συντονισμό θα κάνει η κ. Γεωργία – Γοργώ Αλεξίου. Την εκδήλωση θα πλαισιώσει η Χορωδία «Ορφέας».
 16. Στις 30 Μαρτίου, ημέρα Τετάρτη και ώρα 18:00, στην στέγη μας, Τσιμισκή 128, θα παρουσιαστεί το έργο της η Αναστασία Λειβαδοπούλου. Θα ακολουθήσουν απαγγελίες ποιημάτων των παρευρισκομένων ποιητών.
 17. Στις 30 Μαρτίου, ημέρα Τετάρτη και ώρα 19:30, στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου επί της οδού Χιλής (1ο Γυμνάσιο – Λύκειο Καλαμαριάς), θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση – τιμητικό αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη, με τίτλο: «Οδυσσέας Ελύτης 20 χρόνια μετά τον θάνατό του». Παρουσιάζουν τα μέλη του Λογοθεάτρου – Ομάδα Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης και η Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος.

 

Όσα από τα μέλη μας θέλετε να δηλώσετε υποψηφιότητα για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Λ.Β.Ε., πρέπει να καταθέσετε αίτηση μέχρι και την Τετάρτη 2 Μαρτίου, το αργότερο. Δικαίωμα υποψηφιότητας, σύμφωνα με το καταστατικό, έχουν μόνο τα Τακτικά μέλη, που έχουν συμπληρώσει ένα χρόνο από την έγγραφή τους. Δηλαδή όσα έχουν κάνει αίτηση μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου του 2014 (Σύμφωνα με το Καταστατικό οι εκλογές γίνονται ανά δύο έτη, το πρώτο Τρίμηνο του έτους) και βέβαια πρέπει να είναι οικονομικά τακτοποιημένα. Δικαίωμα ψήφου έχουν τα τακτικά μέλη, τα οποία κατέθεσαν αίτηση μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου του 2015 και είναι οικονομικά τακτοποιημένα, (έχουν πληρώσει την συμμετοχή για το 2015).

Επίσης σας υπενθυμίζουμε ότι πρέπει έγκαιρα να δηλώσετε συμμετοχή και να δώσετε προκαταβολή, για την τριήμερη εκδρομή μας στα Πομακοχώρια – Αδριανούπολη – Σαράντα Εκκλησίες – Κεσανή, που έχει προγραμματιστεί να γίνει από 23 – 25 Απριλίου.

 

*Το πρόγραμμα, λόγω απροόπτων καταστάσεων, επιδέχεται και αλλαγές.

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

 

Η Πρόεδρος                                                                            Η Γεν. Γραμματέας

 

Άννα Φαχαντίδου                                                                  Γεωργία Αλεξίου