Αρχείο κατηγορίας 3ΜΗΝΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Πρόγραμμα εκδηλώσεων Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος Χειμώνας και Άνοιξη 2019 (Ιανουάριο – Ιούνιο)

 1. 13 Ιανουαρίου 2019, ημέρα Κυριακή και ώρα 11:00΄ π.μ., στην αίθουσα της Παγκρήτιας Αδελφότητας Μακεδονίας, θα κόψουμε την Βασιλόπιτα και θα υποδεχθούμε και τα νέα μας μέλη.

      2.  18 Ιανουαρίου 2019, ημέρα Παρασκευή και ώρα 19:00΄, στην αίθουσα του Βιβλιοπωλείου Μαλλιάρης Παιδεία, Δημ. Γούναρη 39, η Γεωργία – Γοργώ Αλεξίου, Πρόεδρος της Ε.Λ.Β.Ε., θα μιλήσει με θέμα: «Η Ποίηση κατά την Προϊστορική και Αρχαϊκή Περίοδο» (Θάμυρις, Μαρσύας, Αμφίων, Λίνος, Ορφεύς, Μουσαίος ο Αθηναίος, Αρίων, Ωλήν, Πάμφος ή Πάμφως ο Αθηναίος, Κύκλια Έπη, Όμηρος, Ησίοδος).

 1. 15 Φεβρουαρίου 2019, ημέρα Παρασκευή και ώρα 19:00΄, στην αίθουσα του Βιβλιοπωλείου Μαλλιάρης Παιδεία, Δημ. Γούναρη 39, θα παρουσιαστεί η ποιητική συλλογή «Αναφανδόν» του Άγγελου Ζαγοριανού. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Ε.Λ.Β.Ε.
 2. 17 Φεβρουαρίου 2019, ημέρα Κυριακή και ώρα 11:00΄ π.μ., στην αίθουσα της Παγκρήτιας Αδελφότητας Μακεδονίας, θα πραγματοποιηθεί η ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών μας.
 3. 23 Φεβρουαρίου 2019, ημέρα Σάββατο και ώρα 11:30΄, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Βιβλιοπωλείου «Μαλλιάρης Παιδεία», θα απονεμηθούν τα βραβεία του Λογοτεχνικού Διαγωνισμού (ποίησης και διηγήματος) που προκήρυξε η Ε.Λ.Β.Ε. Την ημέρα αυτή θα είναι έτοιμο και το βιβλίο, το οποίο θα παραλάβουν τα συμμετέχοντα στον διαγωνισμό μέλη.
 4. 01 Μαρτίου 2019, ημέρα Παρασκευή και ώρα 19:00΄, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης, Εθνικής Αμύνης 27, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα: «Δημοτικό τραγούδι, οι ρίζες του Ελληνισμού στην ιστορική του πορεία». Το θέμα θα αναλύσουν η Νανά Παπαϊωάννου και η Μελπομένη Καραγιαννίδου.
 5. 8 Μαρτίου 2019, ημέρα Παρασκευή. Ημέρα αφιερωμένη στην γυναίκα. Συνεστίαση στην αίθουσα της Λέσχης Αξιωματικών φρουράς Θεσσαλονίκης (Εθνικής Αμύνης 1) και Βράβευση Γυναικών της πόλης μας. Αγγελική Στεργίου (Λογοτέχνις, συγγραφέας), Ευγενία Κούκουρα (διπλωματούχος Ξεναγός), Γιώτα Σασοπούλου (Ιατρός Ογκολόγος), Κοκκώνα Κολιάκου (Ιατρός Ερευνήτρια σε θέματα μοριακής βιολογίας) και Ευαγγελία Τσουκαλά (Γεωλόγος Παλαιοντολόγος). Ομιλία από την Πρόεδρο της Ε.Λ.Β.Ε. Γεωργία – Γοργώ Αλεξίου.
 6. 15 Μαρτίου 2019, ημέρα Παρασκευή και ώρα 19:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Βιβλιοπωλείου «Μαλλιάρης Παιδεία», παρουσίαση του έργου του Φώτη Καρπάθη.
 7. 22 Μαρτίου 2019, ημέρα Παρασκευή και ώρα 19:00΄, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης, Εθνικής Αμύνης 27, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα: «Η Επανάσταση του 1821 και η αλήθεια μέσα από τα δημοτικά μας τραγούδια». Το θέμα θα αναλύσει ο Κώστας Ξενιώτης.
 8. 8 Απριλίου, ημέρα Παρασκευή και ώρα 18:30΄, στην αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κωνσταντινουπόλεως (οδός Κωνσταντινουπόλεως 45) θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα: «Δημοτικό τραγούδι, οι ρίζες του Ελληνισμού στην ιστορική του πορεία». Το θέμα θα αναλύσουν τα μέλη της Ε.Λ.Β.Ε., η Νανά Παπαϊωάννου (φιλόλογος, λογοτέχνιδα) και η Μελπομένη Καραγιαννίδου (φιλόλογος, ποιήτρια), με συνοδεία δημοτικών τραγουδιών.
 9. 12 Απριλίου, ημέρα Παρασκευή και ώρα, 19:00, στην αίθουσα της Παγκρήτιας Αδελφότητας Μακεδονίας, θα παρουσιαστεί το έργο του Πασχάλη Ταταρίδη. Η εκδήλωση τίθεται υπό την αιγίδα της Ένωσης Λογοτεχνών Β. Ε. και της Αμφικτυονίας Ελληνισμού.
 10. 13 Απριλίου, ημέρα Σάββατο και ώρα 19:00, στο καφέ μπαρ «Άθως», Κωνσταντινουπόλεως και Μπότσαρη, θα απολαύσουμε μια «Σατιρική Βραδιά», με σχετικά σατιρικά ποιήματα. Την βραδιά οργανώνουν τα μέλη μας, Λευτέρης Μουφτόγλου και Κωνσταντίνα Αλαμπορινού.
 11. 29 Απριλίου έως 05 Μαΐου επταήμερη εκδρομή στην Ιταλία (Φλωρεντία, Άγιο Μαρίνο, Πίζα, Βερόνα, Βενετία, Ραβένα).
 12. 13 Μαΐου 2019, ημέρα Δευτέρα και ώρα 19:00, στην αίθουσα του Βιβλιοπωλείου Μαλλιάρης Παιδεία, Δημ. Γούναρη 39, θα παρουσιαστεί το νέο έργο της Σοφίας Χρήσταινα το ΄Φυλλάδιο του έρωτα’
 13. 15 – 16 και 17 Ιουνίου, το τριήμερο της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος τριήμερη εκδρομή στην Θάσο.

 

Πρόγραμμα εκδηλώσεων Απριλίου, Μαΐου, Ιουνίου ‏ 2016

 

AΠΡΙΛΙΟΣ

6 Απριλίου: (Λογοτεχνική Τετάρτη- 6 μμ)  Παρουσίαση έργου του   Άγγελου Δελιακίδη

13 Απριλίου: (Λογοτεχνική Τετάρτη- 6μμ)   Παρουσίαση έργου του  Γιάννη Παπαγαρυφάλλου

Δευτέρα 18 Απριλίου -7μμ Σατυρική βραδιά ,στο σύλλογο ζωγράφων [Αρχαιολογικού μουσείου και Εδμόνδου Ρόσταν 6 ]   Δηλώστε συμμετοχή με ένα σατυρικό έργο σας. [στην πρόεδρο 6944311015]

20 Απριλίου: (Λογοτεχνική Τετάρτη-6μμ) Παρουσίαση έργου του  Σανιδά Γιώργου

ΜΑΙΟΣ

4 Μαϊου: Στην Εύξεινο Λέσχη στις 7 μμ -[Λεωφόρος Νίκης 13]  θα παρουσιάσει το βιβλίο  της Δέσποινας Αμασλίδου «Αμελές Γιοβάννης»,  ο Επαμεινώνδας Φαχαντίδης και την εκδήλωση θα προλογίσει και θα συντονίσει η πρόεδρος της ΕΛΒΕ, Άννα Φαχαντίδου.  Θα προβληθεί και ολιγόλεπτη ταινία με θέμα τα τάγματα εργασίας του Πόντου, που επιμελήθηκε η Ιφιγένεια Αμασλίδου.

11 Μαϊου: (Λογοτεχνική Τέτάρτη-6μμ) Παρουσίαση έργου του  Πανέλα Αθανάσιου

11 Μαΐου  Παρουσίαση βιβλίου της Φωτεινής Φωτιάδου ’’Μες της ζωής τα σύνορα’’ συλλογή διηγημάτων ,στην αίθουσα ‘Λίτσα Φωκίδη’ -Πανόραμα- 8 μμ.

Πέμπτη 12 Μαϊου – στο Κέντρο Ιστορίας – Ιπποδρόμιο στις 7 μμ: παρουσίαση του βιβλίου της Άννας Φαχαντίδου: «Η φωτογραφία του ξεριζωμού»

18 Μαϊου: (Λογοτεχνική Τετάρτη-6μμ ) Παρουσίαση έργου της Σοφίας Χρήσταινα

Στις 20 Μαϊου, ημέρα Παρασκευή στις 7μμ, στην στέγη μας, το εκλεκτό μέλος μας Βασιλική Φραντζή από την Λέσβο, θα μας μιλήσει για την ομορφιά, τον πλούτο και την διαχρονικότητα της Ελληνικής γλώσσας.

25 Μαϊου: (Λογοτεχνική Τετάρτη- 6μμ )  Η άλωση της Πόλης, μέσα από το διήγημα της Δέσποινας Αμασλίδου: Θεόφιλος, ένας Ιερεμίας της Άλωσης (Ταινία της Ιφιγένειας Αμασλίδου)

28 Μαϊου: Το «Ένα γλέντι για σας» στο  δημαρχείο του Πανοράματος ΑΙΘΟΥΣΑ ‘Σταύρου Κουγιουμτζή’.Μια εκδήλωση μνήμης για τους πρόσφυγες του 22, από τους συγγραφείς: Άννα Φαχαντίδου, Γιώργο Μάνο και Δέσποινα Αμασλίδου. Το οπτικοακουστικό υλικό επιμελήθηκε η Ιφιγένεια Αμασλίδου και ο Βασίλης Κασούρας θα συνοδεύσει με το ούτι του.

ΙΟΥΝΙΟΣ

1 Ιουνίου(Λογοτεχνική Τετάρτη-6 μμ)  Παρουσίαση έργου της Μαργαρίτας Πόδα

8 Ιουνίου (Λογοτεχνική Τετάρτη-6μμ) Παρουσίαση έργου της Αντωνίας Καλαϊτζόγλου

15 Ιουνίου(Λογοτεχνική Τετάρτη-6μμ]  Παρουσίαση έργου της Αλήθειας Ευπραξιάδου

Κάθε Λογοτεχνική Τετάρτη μετά το πέρας της εκάστοτε παρουσίασης έργου λογοτεχνών, ισχύει η ελεύθερη απαγγελία ποιημάτων των μελών και φίλων της Ε.Λ.Β.Ε.

Τσιμισκή 128 -2ος όροφος, Γραφεία της Ε.Λ.Β.Ε.

 

Πρόγραμμα εκδηλώσεων της Ε.Λ.Β.Ε. (Φεβρουάριος, Μάρτιος 2016-κατόπιν αλλαγών]

 

epirrimata

 1. Στις 10 Φεβρουαρίου, ημέρα Τετάρτη και ώρα 18:00, στην στέγη μας Τσιμισκή 128 (2ος όροφος), θα γίνει παρουσίαση των σεμιναρίων της Δημιουργικής Γραφής, από την Εριέλα Καμάρα και την Ελπίδα Παπαδανιήλ Τα σεμινάρια δημιουργικής γραφής για παιδιά είχαν προγραμματιστεί από το Δ.Σ. της Ε.Λ.Β.Ε. και ολοκληρώθηκαν μέσα στο 2015. Θα ακολουθήσουν απαγγελίες ποιημάτων των μελών μας.
 2. Στις 15 Φεβρουαρίου, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18:00, στην στέγη μας, Τσιμισκή 128 (2ος όροφος), θα γίνει παρουσίαση των δύο ποιητικών συλλογών της Αγγελικής Ζήση -Τσάκου, «Γραμμή πλεύσης» και «Ταξίδια μου αλαργινά». Για τις ποιητικές συλλογές θα μιλήσουν η Μελπομένη (Μένη) Καραγιαννίδου (φιλόλογος, ποιήτρια) και η Νανά Παπαϊωάννου (φιλόλογος, ποιήτρια, Αντιπρόεδρος της Ε.Λ.Β.Ε.), αντίστοιχα. Ποιήματα θα απαγγείλουν μέλη της Ένωσής μας.
 3. Στις 17 Φεβρουαρίου, ημέρα Τετάρτη και ώρα 18:00, στην στέγη μας, Τσιμισκή 128, θα παρουσιάσει το έργο του ο Ζαχαρίας Προδρόμου. Θα ακολουθήσουν απαγγελίες ποιημάτων των μελών μας.
 4. Στις 22 Φεβρουαρίου, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18:00 στην αίθουσα της Θρακικής Εστίας, από μέλη της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος θα γίνει ένα αφιέρωμα στην ποιήτρια Κική Δημουλά. Την οργάνωση του αφιερώματος έχουν αναλάβει η Νανά Παπαϊωάννου, Αντιπρόεδρος της ΕΛΒΕ, και ο Χρήστος Κολαριός, οι οποίοι θα μιλήσουν για την ποιήτρια και το έργο της. (Έχει σταλεί επιστολή και περιμένουμε απάντηση).
 5. Στις 24 Φεβρουαρίου, ημέρα Τετάρτη και ώρα 18:00, στην στέγη μας, Τσιμισκή 128, θα παρουσιαστεί το έργο της Ελένης Τέγου. Θα ακολουθήσουν απαγγελίες των μελών μας.
 6. Στις 24 Φεβρουαρίου, ημέρα Τετάρτη και ώρα 19:30, στο Δημοτικό Ωδείο Νεαπόλεως, (Βενιζέλου 72) θα γίνει η παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Ζαχαρία Προδρόμου, με τίτλο: «Ηχωκραυγές στο άφατο». Το έργο θα παρουσιάσει ο Κώστας Νίγδελης (Εκπαιδευτικός – Συγγραφέας) και το Λογοθέατρο – Ομάδα Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης. Η Εκδήλωση είναι υπό την αιγίδα του Δήμου Νεαπόλεως, της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος και της Αμφικτυονίας Ελληνισμού.
 7. Στις 2 Μαρτίου, ημέρα Τετάρτη και ώρα 18:00, στην στέγη μας, Τσιμισκή 128 (2ος όροφος ), θα παρουσιαστεί το έργο του Ιωάννη Παπαλαζάρου. Θα ακολουθήσουν απαγγελίες ποιημάτων από μέλη μας.
 8. Στις 4 Μαρτίου, ημέρα Παρασκευή και ώρα 18:30, στην αίθουσα των Δυτικομακεδονικών Σωματείων, Βενιζέλου 30 (4ος όροφος), θα δοθούν τα βραβεία του ποιητικού διαγωνισμού, που προκήρυξε η Ε.Λ.Β.Ε. τον Ιούνιο του 2015. Επίσης θα γίνει και η υποδοχή των νέων μελών και φίλων της Ε.Λ.Β.Ε.
 9. Στις 6 Μαρτίου, ημέρα Κυριακή και ώρα 11:00 στην αίθουσα της Παγκρήτειας Αδελφότητας Μακεδονίας (Μητροπόλεως 100), θα διεξαχθούν εκλογές για την ανάδειξη του νέου διοικητικού συμβουλίου της Ε.Λ.Β.Ε. Σε περίπτωση μη απαρτίας οι εκλογές, σύμφωνα με το καταστατικό, θα διεξαχθούν την επόμενη Κυριακή 13 Μαρτίου, την ίδια ώρα και στο ίδιο μέρος, με όσα μέλη παρευρίσκονται. (Επειδή υπάρχει περίπτωση μη απαρτίας, σας συνιστούμε να έρθετε την δεύτερη Κυριακή στις 13 Μαρτίου).
 10. Στις 9 Μαρτίου, ημέρα Τετάρτη και ώρα 18:00, στην στέγη μας Τσιμισκή 128 (2ος όροφος), θα παρουσιαστεί το έργο της Καραγιαννίδου Μελπομένης (Μένης). Θα ακολουθήσουν απαγγελίες ποιημάτων από τα μέλη μας.
 11. Στις 11 Μαρτίου, ημέρα Παρασκευή και ώρα 19:00, στην αίθουσα της Παγκρήτειας Αδελφότητας Μακεδονίας (Μητροπόλεως 100), θα παρουσιαστεί το μυθιστόρημα, με τίτλο: «Μοιραία Συνάντηση», της Καίτης Κάστρο – Λογοθέτη. Για το έργο θα μιλήσει η κ. Άννα Φαχαντίδου (Πρόεδρος της Ε.Λ.Β.Ε.) και ο κ. Κώστας Λογοθέτης (τέως Εισαγγελέας, Δικηγόρος). Η εκδήλωση θα διανθιστεί με μουσική.
 12. Στις 16 Μαρτίου, ημέρα Τετάρτη και ώρα 18:00, στην στέγη μας, θα παρουσιαστεί το έργο του Γεωργίου Παναγιωτάκου, το οποίο ήταν προγραμματισμένο για τις 9 Δεκεμβρίου, αλλά λόγω ασθενείας, την ημέρα αυτή παρουσίασε το έργο του ο κ. Αναστάσιος Γραμμένος. Θα ακολουθήσουν απαγγελίες ποιημάτων από μέλη μας.
 13. Στις 21 Μαρτίου, ημέρα Δευτέρα και ώρα 19:00, στην αίθουσα «Αλέξανδρος» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, (απέναντι από το Εθνικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, πλάι στην Στρατιωτική Λέσχη), θα εορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Η εκδήλωση είναι υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και θα πραγματοποιηθεί με την συνεργασία της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος και της «Πολυφωνικής Χορωδίας Θεσσαλονίκης» με την Διεύθυνση του μουσικού Γεωργίου Πούλιου. Ποιήματα θα απαγγείλουν μέλη της Ε.Λ.Β.Ε.
 14. Στις 23 Μαρτίου, ημέρα Τετάρτη και ώρα 18:00, στην στέγη μας, Τσιμισκή 128, αφιέρωμα στην αρχαιότερη παγκοσμίως γνωστή ποιήτρια, στην Ελληνίδα από την Λέσβο, στην Σαπφώ. Για την πολυθρύλητη Σαπφώ θα μιλήσει η Γεωργία – Γοργώ Αλεξίου. Θα ακολουθήσουν απαγγελίες ποιημάτων από μέλη μας.
 15. Στις 24 Μαρτίου, ημέρα Πέμπτη και ώρα 19:00, στην αίθουσα του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Πλατεία Ιπποδρομίου) προγραμματίσαμε να λάβει χώρα η επετειακή εκδήλωση της 25ης Μαρτίου. Ομιλητής θα είναι ο κ. Κώστας Ξενιώτης (πτυχιούχος Νομικής Σχολής Αθηνών, Πολυτεχνείου και Σχολής Πολιτικής Αεροπορίας – Επιμελητής Πτήσεων, Ποιητής, Συγγραφέας, μέλος της Ε.Λ.Β.Ε.), ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα: «Το 1821 και η αλήθεια, όπως παρουσιάζεται μέσα από τα Δημοτικά μας τραγούδια». Ποιήματα θα απαγγείλουν μέλη της Ε.Λ.Β.Ε., ενώ τον συντονισμό θα κάνει η κ. Γεωργία – Γοργώ Αλεξίου. Την εκδήλωση θα πλαισιώσει η Χορωδία «Ορφέας».
 16. Στις 30 Μαρτίου, ημέρα Τετάρτη και ώρα 18:00, στην στέγη μας, Τσιμισκή 128, θα παρουσιαστεί το έργο της η Αναστασία Λειβαδοπούλου. Θα ακολουθήσουν απαγγελίες ποιημάτων των παρευρισκομένων ποιητών.
 17. Στις 30 Μαρτίου, ημέρα Τετάρτη και ώρα 19:30, στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου επί της οδού Χιλής (1ο Γυμνάσιο – Λύκειο Καλαμαριάς), θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση – τιμητικό αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη, με τίτλο: «Οδυσσέας Ελύτης 20 χρόνια μετά τον θάνατό του». Παρουσιάζουν τα μέλη του Λογοθεάτρου – Ομάδα Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης και η Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος.

 

Όσα από τα μέλη μας θέλετε να δηλώσετε υποψηφιότητα για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Λ.Β.Ε., πρέπει να καταθέσετε αίτηση μέχρι και την Τετάρτη 2 Μαρτίου, το αργότερο. Δικαίωμα υποψηφιότητας, σύμφωνα με το καταστατικό, έχουν μόνο τα Τακτικά μέλη, που έχουν συμπληρώσει ένα χρόνο από την έγγραφή τους. Δηλαδή όσα έχουν κάνει αίτηση μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου του 2014 (Σύμφωνα με το Καταστατικό οι εκλογές γίνονται ανά δύο έτη, το πρώτο Τρίμηνο του έτους) και βέβαια πρέπει να είναι οικονομικά τακτοποιημένα. Δικαίωμα ψήφου έχουν τα τακτικά μέλη, τα οποία κατέθεσαν αίτηση μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου του 2015 και είναι οικονομικά τακτοποιημένα, (έχουν πληρώσει την συμμετοχή για το 2015).

Επίσης σας υπενθυμίζουμε ότι πρέπει έγκαιρα να δηλώσετε συμμετοχή και να δώσετε προκαταβολή, για την τριήμερη εκδρομή μας στα Πομακοχώρια – Αδριανούπολη – Σαράντα Εκκλησίες – Κεσανή, που έχει προγραμματιστεί να γίνει από 23 – 25 Απριλίου.

 

*Το πρόγραμμα, λόγω απροόπτων καταστάσεων, επιδέχεται και αλλαγές.

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

 

Η Πρόεδρος                                                                            Η Γεν. Γραμματέας

 

Άννα Φαχαντίδου                                                                  Γεωργία Αλεξίου