Αρχείο κατηγορίας ΕΚΔΡΟΜΕΣ-ΤΑΞΙΔΙΑ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ Ν. ΦΩΚΑΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ Ν. ΦΩΚΑΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Αγαπητά μέλη της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος, ομότεχνοι και φίλοι, μετά από συζήτηση το Δ.Σ. της Ε.Λ.Β.Ε. αποφάσισε μία ημερήσια εκδρομή στις 01/ 07/ 2021, ημέρα Πέμπτη, στη Νέα Φώκαια Χαλκιδικής. (98 χιλ., χρόνος 1 ώρα και 20΄ λεπτά).  

Εκεί μπορούμε να επισκεφθούμε: α) το Βήμα και το Αγίασμα του Αποστόλου Παύλου και β) τον Βυζαντινό Πύργο της Ν. Φώκαιας.

Αφετηρία: Άγαλμα Βενιζέλου, ώρα αναχώρησης 08:00

Άφιξη 09:30΄. Ξενάγηση και προσκύνημα στο Αγίασμα του Αποστόλου Παύλου.

11:00 – 19:00: ελεύθερος χρόνος, για μπάνιο, καφέ, φαγητό, κλπ.

20:15΄. Άφιξη στη Θεσσαλονίκη.

Κόστος κατ’ άτομο: 12 ευρώ, σε λεωφορείο 60 θέσεων. Αν συγκεντρωθούμε λιγότεροι των 50 ατόμων, θα υπάρξει μία μικρή προσαύξηση, των 2 ευρώ.

Θα ήθελα να σας ενημερώσω, πως οι οδηγίες της Ελληνικής Κυβέρνησης αυτή τη στιγμή όσον αφορά τα μέτρα κατά τις διασποράς της νόσου covid-19 για τις μεταφορές προσώπων, ορίζουν για τα τουριστικά λεωφορεία την πληρότητα στο 85% του συνολικού αριθμού θέσεων του λεωφορείου. Επομένως στο λεωφορείο των 36 θέσεων μπορούν να επιβαίνουν μέχρι 30 άτομα, στο λεωφορείο των 50 θέσεων μέχρι 42 άτομα, στο λεωφορείο 60 θέσεων μέχρι 51 άτομα και στο διόροφο λεωφορείο 76 θέσεων μέχρι 65 άτομα πλέον του οδηγού.

Στο λεωφορείο θα φοράτε την μάσκα σας. Πιθανότατα από την 1η Ιουλίου δε θα υπάρχουν οι υγειονομικοί περιορισμοί που ισχύουν σήμερα.

Επίσης μπορείτε να ενημερώσετε και τους φίλους σας, για να συμμετάσχουν στην εκδρομή μας.

Αγίασμα Αγίου Παύλου στη Νέα Φώκαια

Απέναντι από το μικρή ιχθυόσκαλα της Νέας Φώκαιας βρίσκεται μια μικρή καμάρα, που οδηγεί στην είσοδο μιας σπηλιάς. Η πέτρα και η βαριά ξύλινη πόρτα θυμίζουν την εποχή που ο απόστολος Παύλος περπάτησε στο ίδιο μονοπάτι, πέρασε την είσοδο και κατέβηκε τα σκαλιά για να φτάσει στην κατοικία του. Η ιστορία λέει ότι ο Άγιος Παύλος κρυβόταν εδώ, για να προφυλαχθεί από τους διώκτες του κατά τη διάρκεια της ιεραποστολής του.

Πρόκειται για ένα εξωκλήσι λαξευμένο στον βράχο που σύμφωνα με την παράδοση βρήκε καταφύγιο ο Απόστολος των Εθνών Παύλος, όταν επισκέφθηκε την περιοχή για να διδάξει.

Στο εξωκλήσι αναβλύζει Αγίασμα, το οποίο παίρνουν ως ευλογία οι πιστοί.

Ο χώρος είναι ανοιχτός για τους προσκυνητές οι οποίοι μπορούν να μπουν και να περπατήσουν σε στοά μήκους περίπου 10 μέτρων, ώσπου να φθάσουν σε μία ορθογώνια αίθουσα, στην οποία, σύμφωνα με την παράδοση, κατέλυσε ο Απόστολος Παύλος.

Αξίζει να γνωρίζετε:

Κατά μίαν άποψη πρόκειται για σκαφτό μακεδονικό τάφο. Φαίνεται ότι εδώ ήταν ο αρχικός λατρευτικός χώρος, ο οποίος κάποτε ήταν στολισμένος με τοιχογραφίες. Σήμερα σώζονται ελάχιστα λείψανα των τοιχογραφιών στις γωνίες της αίθουσας και η μαρμάρινη βάση ενός αρχαίου περιρραντηρίου, πιθανώς σχετιζόμενου με την Αγία Τράπεζα του εξωκλησιού. Στην αίθουσα αυτή, ακολουθώντας μία πανάρχαια παράδοση, πηγαίνουν ακόμα και σήμερα κάποιες γυναίκες και παιδιά, για να γδυθούν και να αποθέσουν τα εσώρουχα τους, «αποθέτοντας» μαζί και την ασθένεια η άλλο βάσανό τους.

Βυζαντινός  Πύργος Νέας Φώκαιας.

Σήμα κατατεθέν του χωριού, ο βυζαντινός αυτός Πύργος δεσπόζει επιβλητικός στον λόφο που βρίσκεται δεξιά του λιμανιού της Νέας Φώκαιας. Είναι πέτρινος, με ύψος 28 μέτρα και είναι ο μοναδικός που σώζεται μέχρι τις επάλξεις του. Πιθανολογείται ότι κτίστηκε το 1407 σε θέση προϊστορικής εγκατάστασης, για την προστασία του μετοχίου της Μονής Αγ. Παύλου.

Το 1821 πυρπολήθηκε και το 1976 ανακατασκευάστηκε η στέγη του. Γύρω από τον πύργο σώζονται ερειπωμένα τμήματα της ανατολικής και νότιας πτέρυγας του μετοχίου και ναΐσκος του 1868. 

Στον Πύργο, το 1821, είχε εγκατεστημένο το στρατηγείο του ο αρχηγός της επανάστασης στη Χαλκιδική Εμμανουήλ Παπάς.

Δηλώσεις συμμετοχής έως και τις 25 Ιουλίου στην ηλεκτρονική διεύθυνση της κ. Γεωργίας – Γοργούς Αλεξίου gorgoalexiou@gmail.com Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2310 922646 / 6944336443.

Τριήμερη εκδρομή της Ε.Λ.Β.Ε. (25-26-27 Ιουνίου)

Δωδώνη – Πάργα – Νεκρομαντείο Αχέροντα – Ναύπακτος – Δελφούς –Βραυρώνα –  Μαραθώνας – Πλαταιές – Θερμοπύλες.

1η μέρα, Παρασκευή 25/6

  • Αναχώρηση από τη Θεσσαλονίκη για Δωδώνη (265 χλμ, 2 ώρες 45΄ λεπτά).

Δωδώνη

    Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο, θέατρο και μαντείο Διός. (Εισιτήρια: 8  ευρώ/άτομο, 4 ευρώ οι άνω των 65 ετών, δωρεάν παιδιά έως 18 ετών/ πολύτεκνοι/ κάτοχοι κάρτας πολιτισμού).

  • Δωδώνη – Πάργα 79 χλμ. (1 ώρα).

Πάργα – Νεκρομαντείο Αχέροντα.

Ξενάγηση στο νεκρομαντείο του Αχέροντα (Εισιτήρια: 8 ευρώ/άτομο, 4 ευρώ άνω των 65 ετών, δωρεάν παιδιά έως 18 ετών/ πολύτεκνοι/ κάτοχοι κάρτας πολιτισμού).

Άφιξη στο hotelLepanto στη Ναύπακτο και διανυκτέρευση.

2η μέρα, Σάββατο 26/6

Πρωινό και αναχώρηση για Δελφούς (96 χλμ. 1 ώρα 30΄ λεπτά).

  • Δελφοί

    Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο. (Εισιτήρια: 12ευρώ/άτομο, 6 ευρώ άνω των 65 ετών, δωρεάν παιδιά έως 18 ετών/ πολύτεκνοι/ κάτοχοι κάρτας πολιτισμού). Στον αρχαιολογικό χώρο –στην Κασταλία πηγή– θα κάνουμε και ένα μικρό αφιέρωμα, μισής περίπου ώρας, στον Άγγελο Σικελιανό.

Αράχωβα, (15 χλμ., 30 λεπτά)

    Φαγητό και ελεύθερος χρόνος.

Διανυκτέρευση στο Πόρτο Ράφτη, στο ξενοδοχείο Κυανή Ακτή.

3η μέρα Κυριακή 27/6

Πρωινό και αναχώρηση για Βραβρώνα (5 χλμ.)

Ξενάγηση στο μουσείο και στον αρχαιολογικό χώρο (ναός Βραβρωνίας Αρτέμιδος). (Εισιτήρια: 6 ευρώ/άτομο, 3 ευρώ άνω των 65 ετών, δωρεάν παιδιά έως 18 ετών/ πολύτεκνοι/ κάτοχοι κάρτας πολιτισμού.

Μαραθώνας (45 λ.) επίσκεψη Τύμβου και μουσείου. (Εισιτήρια: 6 ευρώ/άτομο, 3 ευρώ άνω των 65 ετών, δωρεάν παιδιά έως 18 ετών/ πολύτεκνοι/ κάτοχοι κάρτας πολιτισμού).

 – Πλαταιές, μνημείο Ευχίδα. (96χλμ. 1ωρα 30΄ λεπτά). Φέτος κλείνουν 2.500 χρόνια από την μάχη των Πλαταιών.

Πλαταιές – Θερμοπύλες, μνημείο Λεωνίδα (116χλμ. 1ώρα 30΄ λεπτά).

Επίσκεψη μουσείου και προβολή ταινίας. (Γενικό εισιτήριο 1 ευρώ).

Ελάχιστοι συμμετέχοντες 20 άτομα.

Τιμή εκδρομής σε δίκλινο: 155 ευρώ/άτομο

Τιμή εκδρομής σε μονόκλινο: 165 ευρώ/άτομο

(τιμές ΝΕΤ)

Μαζί μας θα είναι η ξεναγός Ευγενία Κούκουρα.

Πρακτορείο EXCELLENT TRAVEL SERVICE (προτιμήθηκε, επειδή έχει καλά πούλμαν και οδηγούς).

Να έχετε μαζί σας μάσκες, σύμφωνα με τα υγειονομικό πρωτόκολλο. Βεβαίωση εμβολίου δεν είναι απαραίτητη, αλλά όποιος έκανε το εμβόλιο ας την έχει μαζί του. Και, βέβαια, να μην ξεχάσετε την ταυτότητά σας.

Δηλώσεις συμμετοχής στην πρόεδρο Γεωργία – Γοργώ Αλεξίου, τηλέφωνα επικοινωνίας 2310 922646 και 6944336443. Δηλώστε έγκαιρα συμμετοχή. Μέχρι την άλλη Τετάρτη, 9 του μηνός πρέπει να γνωρίζουμε πόσοι θα είμαστε. 

Προκαταβολή: 40% των χρημάτων έως την Παρασκευή, 11 Ιουνίου, ώρα 11:30΄ έως 13:30΄ στο γραφείο της Ε.Λ.Β.Ε., Τσιμισκή 128 (2ος όροφος).

Για το Δ.Σ. της ΕΛΒΕ

Γεωργία – Γοργώ Αλεξίου

Εκδρομή στην Βουλγαρία-Φιλιππούπολη,στις 26-28 Οκτ 2019

ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ – ΦΙΛΙΠΟΥΠΟΛΗ

Η Φιλιππούπολη εφέτος επιλέχθηκε ως πολιτιστική πρωτεύουσα Ευρώπης. Αυτός είναι ο λόγος που, ως Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος, σκεφθήκαμε να οργανώσουμε μια εκδρομή στην Φιλιππούπολη και να συναντηθούμε με τους εκεί λογοτέχνες της Βουλγαρίας. Μαζί μας θα είναι η εξαίρετη ξεναγός, κα Ευγενία Κούκουρα, η οποία γνωρίζει και άπταιστα τα Βουλγαρικά και έχει επαφές με εκεί Λογοτέχνες. Στην Φιλιππούπολη θα έχουμε μαζί μας και την ξεναγό Μαριέλλα Στόεβα, η οποία είναι και Πρόεδρος των Λογοτεχνών Φιλιππούπολης. Επίσης εκεί κατοικεί και το μέλος μας, Μαρία Φιλίπποβα, της οποίας το βιβλίο παρουσιάσαμε τον Μάιο, στην αίθουσα του βιβλιοπωλείου «Μαλλιάρης Παιδεία».

Τα μέλη μας, τα οποία θα συμμετάσχουν στην εκδρομή, αν επιθυμούν μπορούν να στείλουν ένα ποίημά τους, μικρό σχετικά, εντός 10 ημερών με ελεύθερο θέμα, στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της Προέδρου της Ε.Λ.Β.Ε. gorgoalexiou@gmail.com Τα ποιήματα θα μεταφραστούν στην βουλγαρική γλώσσα από την κα Ευγενία Κούκουρα, ίσως και από την Μαρία Φιλίπποβα και θα απαγγελθούν στην διάρκεια της λογοτεχνικής βραδιάς που θα οργανώσουμε εκεί.

26 /10, Σάββατο

Αναχώρηση από την Θεσσαλονίκη, πρωί 08:30 από την Πλατεία Αριστοτέλους, μπροστά από το άγαλμα του Ελ. Βενιζέλου. 

(3 ώρες ταξίδι, χωρίς τα σύνορα).

Μοναστήρι της Ρίλα.

Άφιξη Φιλιππούπολη – check in. 

Το βράδυ προαιρετικό δείπνο σε ταβέρνα με μουσική.

27/10, Κυριακή

Το πρωί θα κάνουμε τον γύρο της πόλης. 

Το απόγευμα θα οργανώσουμε εκδήλωση – «Ποιητική βραδιά». 

Συνάντηση με τους λογοτέχνες της Φιλιππούπολης σε χώρο εκδηλώσεων.

28/10 Δευτέρα

Αναχώρηση για Σόφια.

Γύρο πόλης – ελεύθερος χρόνος. 

Επιστροφή στην Θεσσαλονίκη.

Η τιμή κατ’ άτομο είναι:  

Για δίκλινο δωμάτιο 160 ευρώ, για τρίκλινο 155 ευρώ και για μονόκλινο 185 ευρώ. Για να πραγματοποιηθεί η εκδρομή πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή τουλάχιστον 30 άτομα. Εάν συμπληρωθούν περισσότερα των 35 ατόμων θα υπάρξει 05 ευρώ έκπτωση στον καθένα.

Στην τιμή περιλαμβάνονται λεωφορείο του πρακτορείου Κυριακίδη, ξενοδοχείο με πρωινό, ξεναγήσεις κλπ.

Η προκαταβολή, 80 ευρώ, πρέπει να δοθεί μέχρι την Τετάρτη το απόγευμα 25 Σεπτεμβρίου, στα γραφεία μας, Τσιμισκή 128 (2ος όροφος), γιατί πρέπει να κλειστεί το ξενοδοχείο. Το αργότερο μέχρι την Τετάρτη το απόγευμα 02 Οκτωβρίου, αλλά πρέπει να μας τηλεφωνήσετε ότι σίγουρα θα συμμετάσχετε. Η εξόφληση πρέπει να γίνει 10 τουλάχιστον ημέρες νωρίτερα μέχρι και την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου.

Κάθε Τετάρτη απόγευμα 18:00 – 20:00 τα γραφεία μας είναι ανοιχτά, αφού έχουν προγραμματιστεί και παρουσιάζονται έργα (βιβλιοπαρουσιάσεις) και διαλέξεις μελών μας. Οι συμμετοχές και τα χρήματα θα συγκεντρωθούν από τον Ταμία της Ε.Λ.Β.Ε. κ. Λευτέρη Μουφτόγλου.

Παρακαλώ τα μέλη και τους φίλους της Ε.Λ.Β.Ε. να προωθήσετε το πρόγραμμα της εκδρομής στους γνωστούς, στους συγγενείς και φίλους σας και  έγκαιρα να δηλώσετε συμμετοχή. Σας δηλώνω πως θα είναι μια εξαιρετική εκδρομή, από αυτές που δεν ξεχνιούνται. Εκ των προτέρων σας ευχαριστώ.

Τηλέφωνα επικοινωνίας του ταμία: 2310 304309 / 6937202886.

Της προέδρου Γεωργίας – Γοργούς Αλεξίου: 2310 922646 / 6944336443

Προσοχή! θα έχετε μαζί σας την ταυτότητά σας, η οποία πρέπει να είναι σχετικά νέα, δηλαδή και με τους λατινικούς χαρακτήρες γραμμένο το όνομά σας.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Λ.Β.Ε.

Η Πρόεδρος

Γεωργία – Γοργώ Αλεξίου