Αρχείο μηνός Νοέμβριος 2018

Αναλυτικό πρόγραμμα της Ημερίδας «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ, ΜΕΛΛΟΝ»

ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

«ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ, ΜΕΛΛΟΝ»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

* Χαιρετισμός και εισαγωγή (προλόγισμα) από την συντονίστρια και Πρόεδρο της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος (Ε.Λ.Β.Ε.), Γεωργία – Γοργώ Αλεξίου.

* Ύμνος εις την Μακεδονία – «Μακεδονία – Ελλάς»,  (ποίηση Γεωργίας – Γοργούς Αλεξίου, μουσική σύνθεση και ερμηνεία Δημητρίου Μιχάκη – Αλέξανδρου).

* Ευστάθιος Πελαγίδης (Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας – Ιστορικός) «Μακεδονία και Προσφυγικός Ελληνισμός».

* Ιωάννης Χατζής (Ιστορικός) «Η δυναμική του αλβανικού παράγοντα στην F.Y.R.O.M. ως έκφανση της αλβανικής εθνικής ολοκλήρωσης, μια ιστορική αποτίμηση».

* «Μακεδονία του παλιού καιρού», ερμηνεύει ο Δημήτριος Μιχάκης – Αλέξανδρος (Νομικός – Μουσικοσυνθέτης).

* Μέλη της Ε.Λ.Β.Ε. απαγγέλλουν ποιήματά τους:

* Ελευθέριος Μουφτόγλου «Θεσσαλονίκη Αρχόντισσα».

* Φωτεινή Φωτιάδου «Στον Παύλο Μελά».

* Ευφροσύνη Θεοφανίδου «Μακεδονία Μήτρα Ελληνική».

* Νικόλαος Μοσχοφίδης «Τσαπράζια», (απαγγείλει η Μελπομένη Καραγιαννίδου).

* Μαρία Πασχαλίδου «Μακεδονία αίμα μας»

* Βενιαμίν Καρακωστάνογλου (Διεθνολόγος, μόνιμος Λέκτορας Νομικής Σχολής Θεσσαλονίκης – πρώην Διπλωμάτης Διεθνών Οργανισμών στα Βαλκάνια) «Το σύγχρονο Μακεδονικό ζήτημα και η συμφωνία των Πρεσπών» (Νομικές, πολιτικές και διπλωματικές πτυχές).

 

* Παραδοσιακά τραγούδια της Μακεδονίας θα απολαύσουμε από μέλη του συγκροτήματος «Εκ Δρομείς», την Αναστασία Γκουδίνα (κανονάκι), τη Ζωή Αηδηνίδου (φλάουτο), τον Σωτήρη Ντόσκα (κιθάρα και νταούλι) και τη Μαίρη Ντόσκα (ζίλιες και τραγούδι).

«Κοίτα με γλυκιά μου αγάπη».

«Μάνα μου τα λουλούδια μου (Αφήνω γεια στη γειτονιά)».

«Κοράσιν ετραγούδησε».

«Τι ‘θελα και σ’ αγαπούσα».

 

* Στο τέλος του προγράμματος όσοι επιθυμούν μπορούν να υποβάλλουν ερωτήσεις προς τους ομιλητές.

 

 

Επιμορφωτικά Σεμινάρια Δημιουργικής Γραφής απο την Ε.Λ.Β.Ε

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ ΩΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ  ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ

 

  1. Γενική Περιγραφή

Η Δημιουργική Γραφή συνδέεται άμεσα με την έννοια της δημιουργικότητας, την ικανότητα να δημιουργείς, να φτιάχνεις κάτι από το μηδέν. Είναι μια άσκηση ελευθερίας που επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στην εκμάθηση δεξιοτήτων παραγωγής και συγγραφής λογοτεχνικών αλλά και κάθε άλλου είδους κειμένωνκαι τεχνικών που στοχεύουν στην κατάκτηση συγγραφικών (κυρίως λογοτεχνικών) δεξιοτήτων.

Αν και αυτόνομος επιστημονικός κλάδος η δημιουργική γραφή κινείται στα όρια του εκπαιδευτικού συστήματος και συνδέεται με τις νοητικές λειτουργίες. Αντιμετωπίζεται ως ένα γνωστικό αντικείμενο που μπορεί να διδαχθεί από τα πρώτα χρόνια της εκπαίδευσης του παιδιού. Στις μέρες μαςοι απαιτήσεις της σημερινής κοινωνίας για υψηλές σχολικές επιδόσεις είναι μεγαλύτερες. Η δημιουργική γραφή χρησιμοποιείται ως εναλλακτικό μέσο αντιμετώπισης της σχολικής αποτυχίας των μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες, μια και η εμφάνισή τους είναι πιο έντονη και συχνά οδηγούνται σε χαμηλή αυτοεκτίμηση και σε άλλες μορφές ανεπιθύμητης συμπεριφοράς και ψυχοκοινωνικών προβλημάτων.

Αξιοποιώντας τα βασικά χαρακτηριστικά του δημιουργικού ατόμου που είναι η φαντασία, η περιέργεια και η αστείρευτη ανάγκη του για νέες εμπειρίες, το δημιουργικό γράψιμο οδηγεί σε μια νέα πραγματικότητα,η οποία ξεφεύγει από τα όρια της τυπικής επαγγελματικής, δημοσιογραφικής, ακαδημαϊκής γραφής ή και των τυποποιημένων μορφών της λογοτεχνίας.

Στόχος επιμόρφωσης

Μέσα από το σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής οι συμμετέχοντες:

  • θα αποκτήσουν βασικές γνώσεις σχετικές με την έννοια της δημιουργικότητας και της δημιουργικής γραφής
  • θα διδαχτούν τον τρόπο σύνθεσης και τις τεχνικές παραγωγής γραπτού λόγου
  • θα πειραματιστούν με λογοτεχνικά είδη, αφηγηματικές τεχνικές, γλωσσικές ασκήσεις
  • θα προσεγγίσουν την έννοια «ομπρέλα» των μαθησιακών δυσκολιών, ως προς τα γενικά χαρακτηριστικά τους και ως προς τους τρόπους αντιμετώπισής τους
  • θα διδαχτούν πρακτικές μεθόδους για την χρήση της δημιουργικής γραφής ως μέσο προσέγγισης των μαθησιακών δυσκολιών.

Σε ποιους απευθύνεται

Το σεμινάριο απευθύνεται σε ειδικούς παιδαγωγούς και σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων που θέλουν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να αποκτήσουν μία βαθύτερη κατανόηση της έννοιας της δημιουργικής γραφής, ως εναλλακτικό μέσο προσέγγισης των μαθησιακών δυσκολιών. Επίσης, απευθύνεται σε επαγγελματίες ψυχολόγους, λογοθεραπευτές,εργοθεραπευτές κ.α. που συνεργάζονται με παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες για την αποτελεσματικότερη υποστήριξή τους. Τέλος, απευθύνεται σε γονείς που θέλουν να κατανοήσουν τις επιπτώσεις των μαθησιακών δυσκολιών στην καθημερινή ζωή του παιδιού τους και να μάθουν πώς οι ίδιοι μπορούν να λάβουν έναν πιο υποστηρικτικό και καθοδηγητικό ρόλο.

  1. Αναλυτικό Πρόγραμμα

Θεματικές Ενότητες

1η Ενότητα: Η έννοια της δημιουργικής γραφής

(θεωρητική προσέγγιση της δημιουργικής γραφής, σύνδεσή της με την έννοια της δημιουργικότητας)

2η Ενότητα: Δημιουργική Γραφή και Δημιουργικότητα

(διάκριση εννοιών και βασικά χαρακτηριστικά τους, τρόποι ανάπτυξης της δημιουργικότητας των μαθητών με συγγραφικές πρακτικές (δημιουργική γραφή))

3η Ενότητα: Μαθησιακές Δυσκολίες

(θεωρητική προσέγγιση της έννοιας των ΜΔ, βασικά χαρακτηριστικά των ΜΔ, συχνότητα εμφάνισής τους, διάκριση ΜΔ-δυσλεξίας, τρόποι αντιμετώπισης)

4η Ενότητα: Προσεγγίζοντας τις μαθησιακές δυσκολίες με τη δημιουργική γραφή

(πρακτικές ασκήσεις, χρήση οπτικοακουστικών μέσων,ευαισθητοποίηση και εξοικείωση των μαθητών με την παραγωγή γραπτού λόγου, όξυνση της κριτικής αντίληψης των μαθητών)

 

5η Ενότητα: Τεχνικές Δημιουργικής Γραφής – Φύλλα Εργασίας

 

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα διεξάγεται μία φορά το μήνα,  ημέρα Κυριακή. Η έναρξή του ορίζετε στις 10:30 το πρωί και η διάρκειά του θα είναι τρεις ώρες, με ενδιάμεσο διάλειμμα για καφέ. 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: έως τις 20 Δεκ 2018,στο  email της Ε.Λ.Β.Ε    elveth1980@gmail.com

 

  1. ΠροσκεκλημένηΕπιμορφώτρια

ΠαπαδανιήλΕλπίδα, Λογοθεραπεύτρια – ΕιδικήΠαιδαγωγός, MA: SpecialEducational Needs and Disabilities

Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων με αριθ. Μητρώου ΕΟΠΠΕΠ, ΕΒ 32853

Η Παπαδανιήλ Ελπίδαπήρε το πτυχίο Λογοθεραπείας με ειδίκευση στην Ειδική Αγωγή από το SofiaUniversity  “SaintKlimentOhridski”. Την ίδια χρονιά ολοκλήρωσε και το μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών στα πλαίσια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του πανεπιστημίου με τίτλο,¨MA in SpeechLanguagePathologist and TherapistwithsecondSpecialityOligophreno-Pedagogy. Από το 1994 εως το 2004 εργάστηκε σε δομές της Β΄ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής Θεσσαλονίκης, Ψυχιατρικό Νοσοκομείο, Κέντρο Ψυχικής Υγείας Κεντρικού και Βορειοδυτικού Τομέα. Συμμετείχε στη δημιουργία και την ολοκλήρωση σεμιναριακών κύκλων στο πρόγραμμα εκπαίδευσης ειδικευομένων ψυχιατρικής, Β΄ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής, το 2001 και σε σεμινάρια εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Το 2014 εξέδωσε το παιδικό παραμύθι στα πλαίσια δράσεων της Δημιουργικής γραφής με τίτλο ¨Εφήμερο, ακολουθώντας το νόημα της ζωής¨. Το 2015 έγινε μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος και το 2016 έλαβε τιμητική διάκριση από την ΕΛΒΕ και την πρόεδρο κα Φαχαντίδου Άννα, για την δημιουργία Εργαστηρίου Δημιουργικής Γραφής από το 2015 στην Ένωση.

Παρακολούθηση και ολοκλήρωση συμπληρωματικών προγραμμάτων εκπαίδευσης με τίτλο Δημιουργικότητα &Χαρισματικότητα (2012),Εκπαίδευση ηγετών για τη στελέχωση εθνικών και διεθνών μη κερδοσκοπικών οργανώσεων (2016), Οικογενειακό δίκαιο για κοινωνικούς επιστήμονες (2016),Ανοιχτά Σεμινάρια Ψυχολογίας, Εκπαίδευση Συνοδών Παράλληλης Στήριξης & Πιστοποιημένη κατάρτηση στη Συμβουλευτική, Το Α-Ω των Συμβουλευτικών Συνεδριών, Ψυχολογικές Πρώτες Βοήθειες, Κοινωνική Ανθρωπολογία (2017). Συμμετοχή σε συνέδρια. Από τον Απρίλιο του 2018, συνεργάτης του Ερευνητικού Οργανισμού Ελλήνων και ραδιοφωνικός παραγωγός της εκπομπής lacort.

 

 

Λογοτεχνική Τετάρτη 21 Νοε 2018

Την Τετάρτη 21 Νοε 2018

στην αίθουσα της Ε.Λ.Β.Ε. ,στις 6μμ,

  θα γνωρίσουμε το μέλος μας

Μαρία Πασχαλίδου

και την νέα της ποιητική συλλογή.

 *Την τρίτη ποιητική συλλογή της, με τίτλο «Μνήμη Θανάτου», παρουσιάζει η συγγραφέας και η Κατερίνα Τσεβλεκίδου, δημοσιογράφος, συγγραφέας. Ποιήματα διαβάζει η Κατερίνα Τσεβλεκίδου και ο Ηλίας Πασλής.

** Στο δεύτερο μέρος της λογοτεχνικής Τετάρτης, θα ακολουθήσει θεατρικό δρώμενο από την παραπάνω ομάδα.

Η Μαρία Πασχαλίδου,γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου. Καθηγήτρια μουσικής και ενεργό μέλος στη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης από το 1993. Μέλος ΕΛΒΕ, και Αμφικτυονίας Ελληνισμού. Δημοσιεύει στα περιοδικά Πνευματική Ζωή, Νέα Αριάδνη, Ακτή Κύπρου, Μουσών Μέλαθρον. Ποίησή της μελοποίησαν ο Δημήτριος Θέμελης και Πάρις Παρασχόπουλος σε προσωπική του δισκογραφική δουλειά. Έχει αποσπάσει βραβεία και επαίνους. Έχει εκδόσει τις ποιητικές συλλογές «Έστω μια ζωή» (2016), «γιατί μπορώ» (2017), «Μνήμη Θανάτου» (2018) ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ. Ετοιμάζει την επόμενή της συγγραφική δημιουργία, παραμύθια, σε συνεργασία με τρεις ακόμη γυναίκες συγγραφείς, σε μία επίσημη συλλεκτική έκδοση κι επίσης τα «Ερωτικά διηγήματα» της, στον ίδιο Εκδοτικό Οίκο.