Αρχείο ημέρας 03/12/2018

Φωτογραφικά στιγμιότυπα απο την Ημερίδα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ, ΜΕΛΛΟΝ»

Χαιρετισμός και εισαγωγή (προλόγισμα) από την συντονίστρια και Πρόεδρο της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος (Ε.Λ.Β.Ε.), Γεωργία – Γοργώ Αλεξίου.

Ύμνος εις την Μακεδονία – «Μακεδονία – Ελλάς»,  (ποίηση Γεωργίας – Γοργούς Αλεξίου, μουσική σύνθεση και ερμηνεία Δημητρίου Μιχάκη – Αλέξανδρου).

Ευστάθιος Πελαγίδης (Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας – Ιστορικός) «Μακεδονία και Προσφυγικός Ελληνισμός».

Ιωάννης Χατζής (Ιστορικός) «Η δυναμική του αλβανικού παράγοντα στην F.Y.R.O.M. ως έκφανση της αλβανικής εθνικής ολοκλήρωσης, μια ιστορική αποτίμηση».

Μέλη της Ε.Λ.Β.Ε. απαγγέλλουν ποιήματά τους:

* Ελευθέριος Μουφτόγλου «Θεσσαλονίκη Αρχόντισσα».

Φωτεινή Φωτιάδου «Στον Παύλο Μελά»


* Ευφροσύνη Θεοφανίδου «Μακεδονία Μήτρα Ελληνική».

Μαρία Πασχαλίδου «Μακεδονία αίμα μας»

Νικόλαος Μοσχοφίδης «Τσαπράζια», (απαγγείλει η Μελπομένη Καραγιαννίδου).

Βενιαμίν Καρακωστάνογλου (Διεθνολόγος, μόνιμος Λέκτορας Νομικής Σχολής Θεσσαλονίκης – πρώην Διπλωμάτης Διεθνών Οργανισμών στα Βαλκάνια) «Το σύγχρονο Μακεδονικό ζήτημα και η συμφωνία των Πρεσπών» (Νομικές, πολιτικές και διπλωματικές πτυχές).

Παραδοσιακά τραγούδια της Μακεδονίας  από τα μέλη του συγκροτήματος «Εκ Δρομείς», την Αναστασία Γκουδίνα (κανονάκι), τη Ζωή Αηδηνίδου (φλάουτο), τον Σωτήρη Ντόσκα (κιθάρα και νταούλι) και τη Μαίρη Ντόσκα (ζίλιες και τραγούδι).

Απονομή αναμνηστικών.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος Φθινόπωρο 2018 – Χειμώνας και Άνοιξη 2019

02 Δεκεμβρίου 2018, ημέρα Κυριακή και ώρα 11:00΄π.μ., στην αίθουσα της Ευξείνου Λέσχης (Λεωφόρος Νίκης 13) Ημερίδα με θέμα: «Μακεδονία, Παρελθόν – παρόν – Μέλλον».

  1. 09 Δεκεμβρίου 2018, ημέρα Κυριακή, εκδρομή στην Σιάτιστα Βοΐου Κοζάνης (Μουσείο Βοτανολογικό και Παλαιοντολογικό, Λαογραφικά Μουσεία, Αρχοντικά κ.λ.π.) και στην Μηλιά Γρεβενών (Μουσείο Φυσικής Ιστορίας – Προϊστορικός ελέφαντας, ο αρχαιότερος στον πλανήτη – αξιοθέατα πόλης Γρεβενών κ.λ.π.). Ώρα αναχώρησης 8:00΄ το πρωί από την Πλατεία Εγνατίας και Αριστοτέλους μπροστά από το άγαλμα «Ελευθέριος Βενιζέλος».
  2. 23 Δεκεμβρίου 2018, ημέρα Κυριακή και ώρα 11:00΄ π.μ., επίσκεψη στο Χαρίσειο Γηροκομείο. Μέλη μας θα απαγγείλουν ποιήματα και θα διαβάσουν κάποια πεζά κείμενα σχετικά με τις Άγιες ημέρες των Χριστουγέννων. Ευγενική συμμετοχή μελών της χορωδίας «Μακεδόνες».
  3. 13 Ιανουαρίου 2019, ημέρα Κυριακή και ώρα 11:00΄ π.μ., στην αίθουσα της Παγκρήτιας Αδελφότητας Μακεδονίας, θα κόψουμε την Βασιλόπιτα και θα υποδεχθούμε και τα νέα μας μέλη.
  4. 18 Ιανουαρίου 2019, ημέρα Παρασκευή και ώρα 19:00΄, στην αίθουσα του Βιβλιοπωλείου Μαλλιάρης Παιδεία, Δημ. Γούναρη 39, ο Φώτης Καρπάθης παρουσιάζει το έργο του.
  5. 15 Φεβρουαρίου 2019, ημέρα Παρασκευή και ώρα 19:00΄, στην αίθουσα του Βιβλιοπωλείου Μαλλιάρης Παιδεία, Δημ. Γούναρη 39, θα παρουσιαστεί η ποιητική συλλογή «Αναφανδόν» του Άγγελου Ζαγοριανού. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Ε.Λ.Β.Ε.
  6. 17 Φεβρουαρίου 2019, ημέρα Κυριακή και ώρα 11:00΄ π.μ., στην αίθουσα της Παγκρήτιας Αδελφότητας Μακεδονίας, θα πραγματοποιηθεί η ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών μας.
  7. 23 Φεβρουαρίου 2019, ημέρα Σάββατο και ώρα 11:30΄, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Βιβλιοπωλείου «Μαλλιάρης Παιδεία», θα απονεμηθούν τα βραβεία του Λογοτεχνικού Διαγωνισμού (ποίησης και διηγήματος) που προκήρυξε η Ε.Λ.Β.Ε. Την ημέρα αυτή θα είναι έτοιμο και το βιβλίο, το οποίο θα παραλάβουν τα συμμετέχοντα στον διαγωνισμό μέλη.
  8. 01 Μαρτίου 2019, ημέρα Παρασκευή και ώρα 19:00΄, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης, Εθνικής Αμύνης 27, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα: «Δημοτικό τραγούδι, οι ρίζες του Ελληνισμού στην ιστορική του πορεία». Το θέμα θα αναλύσουν η Νανά Παπαϊωάννου και η Μελπομένη Καραγιαννίδου.
  9. 22 Μαρτίου 2019, ημέρα Παρασκευή και ώρα 19:00΄, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης, Εθνικής Αμύνης 27, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα: «Η Επανάσταση του 1821 και η αλήθεια μέσα από τα δημοτικά μας τραγούδια». Το θέμα θα αναλύσει ο Κώστας Ξενιώτης.
  10. 13 Μαΐου 2019, ημέρα Δευτέρα και ώρα 19:00, στην αίθουσα του Βιβλιοπωλείου Μαλλιάρης Παιδεία, Δημ. Γούναρη 39, θα παρουσιαστεί το έργο του Χρήστου Κολαριού «Η περιπέτεια της Μυρτώς», (παιδική – νεανική λογοτεχνία).