Αρχείο ημέρας 10/04/2019

Επετειακή εκδήλωση για την γιορτή της 25ης Μαρτίου

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επετειακή εκδήλωση για την γιορτή της 25ης Μαρτίου της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος και της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης με θέμα:«Το 1821 και η αλήθεια μέσα από τα δημοτικά τραγούδια», στην αίθουσα διαλέξεων της Κ.Δ.Β.Θ. στις 22/3/2019 ώρα 7:00 μ.μ.

Η Πρόεδρος της Ε.Λ.Β.Ε. Γεωργία-Γοργώ Αλεξίου προλόγισε την εκδήλωση και απήγγειλε το ποίημα «Γυναίκες του Ζαλόγγου».

Ο κεντρικός ομιλητής Κώστας Δ. Ξενιώτης ιστορικός, ερευνητής, συγγραφέας, ποιητής, μέλος της Ε.Λ.Β.Ε. ανέπτυξε το θέμα, ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης έκανε η Βίκυ Κατράνα συγγραφέας, ποιήτρια, δημοσιογράφος πολιτισμού, η οποία συμμετείχε στην απαγγελία των δημοτικών τραγουδιών μαζί με τον Κώστα Ξενιώτη.

Συμμετείχαν επίσης με ποιήματα τους ο Λευτέρης Μουφτόγλου ποιητής, μέλος του Δ.Σ. της Ε.Λ.Β.Ε. με ένα δικό του σονέτο για τον Γ. Καραϊσκάκη, η Δέσποινα Αμασλίδουσυγγραφέας, ποιήτρια με ένα απόσπασμα από τον Μακρυγιάννη και η λογοτέχνιδαΜαρία-Ερατώ Μπίκου με το βραβευμένο ποίημα της «Είμαι Ελληνίς».

Η ομιλία σαν ένα καλειδοσκόπιο συνέθεσε γεγονότα, εμπειρίες, συναισθήματα μιας ολόκληρης εποχής. Η απαγγελία των δημοτικών τραγουδιών που γινόταν ενδιάμεσα της ομιλίας επιβεβαίωναν τα επιχειρήματα αλλά και αποτέλεσαν πηγή ανάκλησης μνήμης και μεγάλης συγκίνησης του κοινού. Είναι σταγόνες μνήμης που αποτυπώθηκαν στο φιλμ του χρόνου, φώτισαν τον αγώνα όλων των Ελλήνων, ανέδειξαν τα δεινά τους και πότισαν τελικά το δέντρο της ελευθερίας.

Ακολούθησαν βραβεύσεις της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος
του Κώστα Ξενιώτη και της Βίκυς Κατράνα για την εν γένει προσφορά τους
στην Ε.Λ.Β.Ε.Αποδόθηκαν έπαινοι στους Λευτέρη Μουφτόλου,Δέσποινα Αμασλίδου,Μαρία-Ερατώ Μπίκουγια την συμμετοχή τους στην εκδήλωση.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από την χορωδία 8ου Παραρτήματος τουΔήμουΘεσσαλονίκης με Μαέστρο τον Δάνο Αλεξιάδη.

Ευχαριστούμε όλους όσους παραβρέθηκαν και τα μέλη που χρωμάτισαν με την παρουσία τους την βραδιά:Στέλιο Λιακόπουλο δημοτικό σύμβουλοΘεσσαλονίκης, Ανδρέα Λίτο, Χριστίνα Αποστολίδου, Αννέτα Βαμβακά,Αφροδίτη Βογιατζή,Χρήστο Κολαργιό, Μαίρη Ντινίδου, Αθανάσιο Ντινίδη,Υπάτιο Ιωσηφίδη,Κωνσταντία Ξενιώτη, Αγγελική Χαλκιά,ΑλέκοΣταμπούλη,Βασίλη  Κύρου, Λευκή Τερζοπούλου, Μαίρη Καρβουνοπούλου, Βαγγέλη Λαδόπουλο, Άγγελο Δαλιακίδη, Ζαχαρία Προδρόμου,Νίκο Παρασκευαΐδη, Γιώργο Αμασλίδη, ΝίκοΓιαννουλίδη.

Βίκυ Κατράνα
συγγραφέας, δημοσιογράφος πολιτισμού