Αρχείο ημέρας 16/04/2019

Προκήρυξη του 16ου Παγκόσμιου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος (Ε.Λ.Β.Ε.), με την ευκαιρία συμπλήρωσης 39 χρόνων πολιτιστικής δράσης της Ένωσης στον Βορειοελλαδικό χώρο, κυρίως στη Θεσσαλονίκη, προκηρύσσει τον 16ο Παγκόσμιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό με λήξη την 10η Σεπτεμβρίου 2019.

Ο διαγωνισμός, για το τρέχον έτος, περιλαμβάνει Ποίηση με τέσσερα θέματα επιλογής και κείμενα σε πεζό λόγο (Διήγημα, Νουβέλα, Παραμύθι, Πεζοτράγουδο, Θεατρικό έργο ή άλλο λογοτεχνικό κείμενο) με ελεύθερο θέμα.

Τα  θέματα του ποιητικού διαγωνισμού είναι:

1. «Όνειρα κατακερματισμένα,

χώματα αλησμόνητα,

χαμένες  ζωές, μα ελπίδες άσβηστες!»

(Φωτεινή Φωτιάδου – Κωνσταντίνου).

2 .«Ἔρως ἀνίκατε μάχαν,…»

(Σοφοκλής, «Αντιγόνη», στ. 781).

3. «Θάλασσα πλατιά

σ’ αγαπώ γιατί μου μοιάζεις…»

(στίχοι Γιώργος Ρούσσος, μουσική Μάνος Χατζηδάκις).

4. «Μου πήραν τον ήλιο μου,

αλλά θα τον βρω»

(Νικηφόρος Βρεττάκος).

Ως δικαίωμα της κάθε συμμετοχής, για όλες τις κατηγορίες των έργων, ορίζεται το ποσόν των 10 Ευρώ. Με το ποσό αυτό μόνο ο συμμετέχων στην κατηγορία της Ποίησης δικαιούται ένα βιβλίο, που θα περιλαμβάνει όλα ανεξαιρέτως τα ποιήματα των διαγωνιζομένων, με την άδεια, βέβαια, του κάθε δημιουργού. Για την κατηγορία του Διηγήματος, του Παραμυθιού, του Πεζοτράγουδου, ή άλλου μικρού λογοτεχνικού κειμένου, αν οι δημιουργοί επιθυμούν να εκδοθούν τα έργα τους σε έναν συλλογικό τόμο από την Ε.Λ.Β.Ε., η τιμή για τις δύο σελίδες είναι επίσης 10 Ευρώ, και για κάθε επιπλέον δισέλιδο η προσαύξηση είναι 5 Ευρώ. Αν τα έργα είναι λιγότερα από τα προβλεπόμενα ίσως εκδοθούν μαζί με τον τόμο των ποιημάτων. Για την κατηγορία της Νουβέλας και του Θεατρικού έργου –έργα πολυσέλιδα– αν οι δημιουργοί θελήσουν να εκδοθούν από την Ε.Λ.Β.Ε., η τιμή θα οριστεί μετά από συζήτηση με τον εκδότη. Το ποσό της συμμετοχής θα κατατεθεί στον Τραπεζικό Λογαριασμό της Ε.Λ.Β.Ε.

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Αριθμ. Λογ. 222/296052-45

ΙΒΑΝ: GR 4401102220000022229605245

Η κρίση των έργων θα γίνει από κριτική επιτροπή που ορίζεται από το Δ.Σ. της Ε.Λ.Β.Ε. και αποτελείται από διακεκριμένους λογοτέχνες και συγγραφείς. Για λόγους διασφάλισης της αντικειμενικότητας του διαγωνισμού, τα μέλη της επιτροπής θα ανακοινωθούν μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων.

Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα της Ε.Λ.Β.Ε., καθώς και στις σελίδες του στο facebook, μετά την τελετή απονομής των βραβείων, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, στις αρχές του 2020 και στην οποία θα αποδοθούν τα βραβεία στους διακριθέντες και τ’ αναμνηστικά διπλώματα στους λοιπούς συμμετέχοντες.

ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

α) Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν ενήλικες, αλλά και μαθητές Λυκείου, που γράφουν στη Νέα Ελληνική Γλώσσα και διαμένουν στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Η πρόσκληση απευθύνεται και στους Ελληνόφωνες της Κάτω Ιταλίας και Σικελίας. Εξαιρούνται τα μέλη της κριτικής επιτροπής, καθώς και οι συγγενείς τους μέχρι και Β’ βαθμού. (Τα έργα θα είναι γραμμένα απαραίτητα στην ελληνική γλώσσα και όχι σε κάποια τοπική διάλεκτο ή άλλη ξένη γλώσσα. Επιτρέπεται να υπάρχουν μόνον λίγες λέξεις τοπικής διαλέκτου ή ξένες, αν το απαιτεί το έργο, αλλά θα υπάρχει απαραίτητα και σημείωση με επεξήγησή τους. Από τους κριτές θα λαμβάνεται υπόψη και η ορθογραφία.

β) Οι υποψήφιοι έχουν δικαίωμα να λάβουν μέρος με ένα έργο τους, σε όποια κατηγορία επιθυμούν, αλλά και με έργα τους σε δύο ή τρεις κατηγορίες (Ποίηση και ένα πεζογράφημα, Ποίηση και δύο Πεζογραφήματα, όχι με τρία πεζογραφήματα), τηρώντας για κάθε συμμετοχή ξεχωριστά τους όρους που ακολουθούν και αναφέρονται αναλυτικά στις κατηγορίες (π.χ. υποψηφιότητα σε 3 κατηγορίες, 3 φάκελοι, 3 καταθέσεις συμμετοχής). Τα έργα πρέπει να είναι αδημοσίευτα, σε ηλεκτρονική ή έντυπη μορφή (βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες, διαδίκτυο).

γ) Με την αποστολή του έργου, ο διαγωνιζόμενος αποδέχεται πως το έργο του θα τεθεί υπό αξιολόγηση. Οι συμμετέχοντες συμφωνούν με τους όρους του διαγωνισμού και αποδέχονται την απόφαση της κριτικής επιτροπής, η οποία είναι οριστική και δεν επιδέχεται αμφισβήτηση. Η βαθμολογία θα γίνει ατομικά και ξεχωριστά από τα μέλη της κριτικής επιτροπής. Οι βαθμολογίες θα είναι ισότιμες στην αντίστοιχη κατηγορία συμμετοχής.

Όποια συμμετοχή δεν πληροί τους όρους του διαγωνισμού θα αποκλείεται, χωρίς ειδοποίηση του διαγωνιζομένου. Τα έργα που υποβάλλονται στον διαγωνισμό δεν επιστρέφονται. Οποιεσδήποτε ενδείξεις που αποκαλύπτουν την ταυτότητα του συγγραφέα (χειρόγραφες σημειώσεις, διορθώσεις, διεύθυνση αποστολέα κλπ) συνεπάγονται αποκλεισμό του έργου από τον διαγωνισμό.

Όλων τα έργα και όχι μόνο τα διακριθέντα θα εκδοθούν, εφόσον το επιθυμούν οι δημιουργοί. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να κρατήσετε το έργο σας στην ψηφιακή του μορφή, ώστε να μας το στείλετε αργότερα με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail), όταν σας ζητηθεί για την ετοιμασία του βιβλίου.

δ) Οι διαγωνιζόμενοι θα πρέπει να αποστείλουν, με απλή επιστολή και όχι συστημένη, τα έργα τους με ψευδώνυμο, σε πέντε αντίτυπα και την φωτοτυπία της απόδειξης κατάθεσης (στην οποία θα έχουν σβήσει τα στοιχεία καταθέτη και τηλέφωνο), το αργότερο μέχρι 10 Σεπτεμβρίου 2019, στη διεύθυνση: Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος (Ε.Λ.Β.Ε.), Τσιμισκή 128, Τ.Κ. 54621 Θεσσαλονίκη. Μέσα στο φάκελο, μαζί με τα αντίτυπα και την απόδειξη κατάθεσης, θα έχουν ένα μικρότερο ΚΛΕΙΣΤΟ φάκελο με γραμμένο απ’ έξω το ψευδώνυμό τους και μέσα θα υπάρχουν τα προσωπικά τους στοιχεία (δακτυλογραφημένα και όχι χειρόγραφα): Ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, ταχυδρομικός κώδικας, τηλέφωνο (σταθερό και κινητό), e-mail, τίτλος του έργου και το ψευδώνυμο.

 

ΕΙΔΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

α) Παγκόσμιος Διαγωνισμός Ποίησης με τα κάτωθι θέματα:

  1. «Όνειρα κατακερματισμένα,

χώματα αλησμόνητα,

χαμένες  ζωές, μα ελπίδες άσβηστες!»

(Φωτεινή Φωτιάδου – Κωνσταντίνου).

2 . «Ἔρως ἀνίκατε μάχαν…»

(Σοφοκλής, «Αντιγόνη», στ. 781).

  1. «Θάλασσα πλατιά

σ’ αγαπώ γιατί μου μοιάζεις…»

(στίχοι Γιώργος Ρούσσος, μουσική Μάνος Χατζηδάκις).

  1. «Μου πήραν τον ήλιο μου,

αλλά θα τον βρω»

(Νικηφόρος Βρεττάκος).

Ο κάθε διαγωνιζόμενος έχει το δικαίωμα να λάβει μέρος με ένα ποίημα σε ελεύθερο ή παραδοσιακό στίχο (με ρίμα). Το ποίημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 35 στίχους και βέβαια να είναι αδημοσίευτο. Κάθε έργο θα σταλεί σε πέντε (5) δακτυλογραφημένα αντίτυπα με το ψευδώνυμο στο επάνω δεξί μέρος της σελίδας, γραμματοσειρά Calibri μέγεθος 12, με σωστή ορθογραφία και απαραίτητα με σωστή στίξη. Αν τα παραδοσιακά ποιήματα είναι περισσότερα των 10, τότε θα βαθμολογηθούν χωριστά από αυτά του ελεύθερου στίχου. Ως δικαίωμα συμμετοχής ορίζεται το ποσόν των 10 €. Με το ποσό αυτό ο συμμετέχων στην κατηγορία της Ποίησης δικαιούται ένα βιβλίο, που θα περιλαμβάνει όλα ανεξαιρέτως τα ποιήματα των διαγωνιζομένων (διακριθέντα και μη), τα οποία θα εκδοθούν με την άδεια, βέβαια, του κάθε δημιουργού.

β) Παγκόσμιος Διαγωνισμός Διηγήματος (περιλαμβάνεται και το ταξιδιωτικό διήγημα). Θέμα: ελεύθερο.

Οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να λάβουν μέρος με ένα αδημοσίευτο διήγημα. Η έκταση του διηγήματος δεν θα είναι μικρότερη των 1.500 λέξεων και δεν θα υπερβαίνει τις 4.000 λέξεις. Το διήγημα θα αποσταλεί σε πέντε (5) δακτυλογραφημένα αντίτυπα, με σωστή ορθογραφία και στίξη, σελιδωμένα και δεμένα με το ψευδώνυμο στο επάνω δεξί μέρος της σελίδας. Στην πρώτη σελίδα/εξώφυλλο του έργου θα αναγράφεται ο τίτλος του έργου, και το ψευδώνυμο του δημιουργού. Η γραμματοσειρά που θα χρησιμοποιηθεί, θα είναι Calibri με μέγεθος 12. Ως δικαίωμα συμμετοχής ορίζεται το ποσόν των 10 €. Για την κατηγορία του Διηγήματος, αν οι δημιουργοί επιθυμούν να εκδοθούν τα έργα τους σε έναν συλλογικό τόμο από την Ε.Λ.Β.Ε., για κάθε δισέλιδο πέραν των δύο σελίδων, η προσαύξηση είναι 5 €. Αν τα έργα είναι λιγότερα από τα προβλεπόμενα ίσως εκδοθούν μαζί με τον τόμο των ποιημάτων.

 

γ) Παγκόσμιος Διαγωνισμός Νουβέλας. Θέμα: ελεύθερο

Οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να λάβουν μέρος με μία αδημοσίευτη νουβέλα. Η έκταση της νουβέλας δε θα πρέπει να υπερβαίνει τις 25.000 λέξεις, δηλαδή 50 περίπου τυπωμένες σελίδες Α4 Η/Υ με σωστή ορθογραφία και στίξη. Η γραμματοσειρά που θα χρησιμοποιηθεί θα είναι Calibri με μέγεθος 12. Η νουβέλα θα αποσταλεί σε πέντε (5) δακτυλογραφημένα αντίτυπα, σελιδωμένα και δεμένα με το ψευδώνυμο στο επάνω δεξί μέρος της σελίδας. Στην πρώτη σελίδα/εξώφυλλο του έργου θα αναγράφεται ο τίτλος του έργου, και το ψευδώνυμο του δημιουργού. Ως δικαίωμα συμμετοχής ορίζεται το ποσόν των 10 €. Για την κατηγορία της Νουβέλας –έργο πολυσέλιδο– αν οι δημιουργοί θελήσουν να εκδοθούν τα έργα τους από την Ε.Λ.Β.Ε., η τιμή θα καθοριστεί μετά από συζήτηση με τον εκδότη.

 

δ) Παγκόσμιος Διαγωνισμός Παραμυθιού (παιδικό ή και μεγαλύτερης ηλικίας). Θέμα: ελεύθερο.

Οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να λάβουν μέρος με ένα παραμύθι αδημοσίευτο, του οποίου η έκταση δεν θα είναι μικρότερη των 1.500 λέξεων, ούτε θα υπερβαίνει τις 4.000 λέξεις, περίπου τις οκτώ (8) σελίδες Α4, με σωστή ορθογραφία και στίξη. Η γραμματοσειρά που θα χρησιμοποιηθεί θα είναι Calibri με μέγεθος 12. Κάθε έργο υποβάλλεται σε πέντε (5) δακτυλογραφημένα αντίτυπα, σελιδωμένα και δεμένα με το ψευδώνυμο στο επάνω δεξί μέρος της σελίδας. Στην πρώτη σελίδα/εξώφυλλο του έργου θα αναγράφεται ο τίτλος του έργου, το ψευδώνυμο του δημιουργού και η ηλικιακή ομάδα στην οποία απευθύνεται (π.χ 3-5 ετών, 5-7 ετών κλπ ή σε μεγαλύτερους). Ως δικαίωμα συμμετοχής ορίζεται το ποσόν των 10 €. Για την κατηγορία του Παραμυθιού, αν οι δημιουργοί επιθυμούν να εκδοθούν τα έργα τους σε έναν συλλογικό τόμο από την Ε.Λ.Β.Ε., για κάθε δισέλιδο πέραν των δύο σελίδων, η προσαύξηση είναι 5 €. Αν τα έργα είναι λιγότερα από τα προβλεπόμενα θα εκδοθούν μαζί με τον τόμο των ποιημάτων.

ε) Παγκόσμιος Διαγωνισμός Θεατρικού έργου. Θέμα: ελεύθερο.

Οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να λάβουν μέρος με ένα αδημοσίευτο θεατρικό έργο. Η γραμματοσειρά που θα χρησιμοποιηθεί θα είναι Calibri με μέγεθος 12. Κάθε έργο υποβάλλεται σε πέντε (5) δακτυλογραφημένα αντίτυπα, σελιδωμένα και δεμένα με το ψευδώνυμο στο επάνω δεξί μέρος της σελίδας. Στην πρώτη σελίδα/εξώφυλλο του έργου θα αναγράφεται ο τίτλος του έργου, το ψευδώνυμο του δημιουργού και η ηλικιακή ομάδα στην οποία απευθύνεται, αν είναι παιδικό ή για μεγάλους. Το έργο θα υποβληθεί χωρίς δέσμευση στον αριθμό των σελίδων. Ως δικαίωμα συμμετοχής ορίζεται το ποσόν των 10 €. Για την κατηγορία του Θεατρικού έργου –έργο πολυσέλιδο– αν οι δημιουργοί θελήσουν να εκδοθούν τα έργα τους από την Ε.Λ.Β.Ε., η τιμή θα καθοριστεί μετά από συζήτηση με τον εκδότη.

στ΄) Παγκόσμιος Διαγωνισμός Πεζοτράγουδου ή άλλου πεζογραφήματος.

Οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να λάβουν μέρος με ένα αδημοσίευτο έργο τους, το οποίο δεν πρέπει να ξεπερνά τις 3.000 λέξεις, αλλά ούτε να είναι μικρότερο των 1.000 λέξεων. Η γραμματοσειρά που θα χρησιμοποιηθεί θα είναι Calibri με μέγεθος 12. Κάθε έργο υποβάλλεται σε πέντε (5) δακτυλογραφημένα αντίτυπα, σελιδωμένα και δεμένα με το ψευδώνυμο στο επάνω δεξί μέρος της σελίδας. Στην πρώτη σελίδα/εξώφυλλο του έργου θα αναγράφεται ο τίτλος του έργου και το ψευδώνυμο του δημιουργού. Ως δικαίωμα συμμετοχής ορίζεται το ποσόν των 10 €. Για την κατηγορία του Πεζοτράγουδου, ή άλλου μικρού λογοτεχνικού κειμένου, αν οι δημιουργοί επιθυμούν να εκδοθούν τα έργα τους σε έναν συλλογικό τόμο από την Ε.Λ.Β.Ε., για κάθε δισέλιδο πέραν των δύο σελίδων, η προσαύξηση είναι 5 Ευρώ. Αν τα έργα είναι λιγότερα από τα προβλεπόμενα θα εκδοθούν μαζί με τον τόμο των ποιημάτων.

Προσοχή! για όλους τους διαγωνιζόμενους ισχύουν οι Γενικοί Όροι Διαγωνισμού.  Αναμένουμε τη συμμετοχή σας.

**Το έργο σας να στέλνετε με απλό ταχυδρομείο και χωρίς τον κωδικό των ΕΛΤΑ

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

    Η Πρόεδρος                                                        Ο Γεν. Γραμματέας

    Γεωργία – Γοργώ Αλεξίου                                            Υπάτιος Ιωσηφίδης