Η Άννα Φαχαντίδου μιλά για το ‘ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΟΛΕΜΟΥ κατά του καρκίνου’ της Σοφίας Χρήσταινα

XRHSTAINA-exo-707x1024

Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που στο άκουσμα της λέξης “καρκίνος”, σοκάρονται. Θεωρούν ότι είναι μια αρρώστια ανίκητη, με ημερομηνία λήξης του ασθενή.

Ο καθηγητής της Παθολογοανατομίας Α. Συμεωνίδης είχε γράψει πριν σαράντα πέντε χρόνια περίπου, το βιβλίο “Μη φοβάστε τον καρκίνο”. Θεωρώ ότι δικαιώθηκε, πρώτον γιατί υπάρχουν πολλοί μέθοδοι και στρατηγικές αντιμετώπισης πλέον και δεύτερον, οι περισσότεροι άνθρωποι έπαψαν να μιλούν με απέραντο τρόμο και προκατάληψη για τον καρκίνο.

 

Τα αίτια γι αυτό είναι πολλά. Πρώτον, δόθηκε έμφαση στην πρόληψη, γιατί στα αρχικά στάδια η νόσος είναι ιάσιμη. Δεύτερον, υπάρχουν διάφορα όπλα και στρατηγικές αντιμετώπισης, που τον απομυθοποιούν πλήρως.

Το βιβλίο «Εγχειρίδιο πολέμου κατά του καρκίνου» της συνταγματάρχου ε.α Σοφίας Χρήσταινας είναι ένα όπλο, θα μπορούσαμε να το πούμε φάρμακο χωρίς χημικά, που εφοδιάζει μόνο με αισιοδοξία τον ασθενή, απαραίτητη όσο και τα φάρμακα. Δίνει δύναμη που ισχυροποιεί το περίφημο ανοσοποιητικό.

Το βιβλίο, γραμμένο με χιούμορ από μία στρατιωτικό και γυναίκα, μεταφέρει τα προσωπικά της βιώματα και την στρατηγική που την οδήγησε στην ίαση.

Ένα βιβλίο που πρέπει να το διαβάσουν οι ασθενείς και μη, γιατί ας μην ξεχνάμε πως ο Ιπποκράτης έλεγε ότι “η Ιατρική είναι ψυχοσωματική”.

 

Άννα Τσιλιγκίρογλου – Φαχαντίδου

Ιατρός – συγγραφέας, ομ. καθηγήτρια Α.Π.Θ.