Εκδήλωση για την εορτή της Μητέρας [φωτογραφίες]

 

Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Θεσσαλονίκης, σε μια ατμόσφαιρα κατανυκτικής σιωπής, έλαβε χώρα η εκδήλωση της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος, για την Εορτή προς τιμή της Μητέρας, την Παρασκευή, 11 Μαΐου 2018 και ώρα 19.30΄.

Την εκδήλωση αγκάλιασε και διάνθισε με το εύρος του λόγου της, η κυρία Φωτεινή Φωτιάδου – Κωνσταντίνου, φιλόλογος, με τίτλο ομιλίας: «Μάνα ένας επίγειος άγγελος».

Στο ρόλο του συντονιστή, η ποιήτρια – Αντιπρόεδρος της Ε.Λ.Β.Ε., κυρία Αναστασία Χατζή, συγκίνησε με ποιήματα Ελλήνων δημιουργών κι εκλεκτών μελών της Ε.Λ.Β.Ε.

Η Πρόεδρος της Ε.Λ.Β.Ε, κυρία Γεωργία – Γοργώ Αλεξίου, χαιρέτησε και προλόγισε την εκδήλωση, και κατά την βράβευσής της απήγγειλε το πολυδιάστατο ποίημά της – ύμνο με τίτλο: «Κραυγή Μάνας».

Απαγγέλτριες της Ένωσης, απέδωσαν ποιήματα ομότεχνων.

Αναστασία Χατζή: «Της μάνας, του αδερφού», του Υπάτιου Ιωσηφίδη,

«Οι καταβολές μου», του Φώτη Καρπάθη,

«Γενέθλιο του ’57», της Δέσποινας Αμασλίδου.

Σοφία Χρήσταινα: «Δίκοπο μαχαίρι», της Σταυρούλας Κοκκωνίδου,

«Είμαστε πάντα το παιδί μιας μάνας», της Σοφίας Χρήσταινα.

Μαρία Πασχαλίδου: «Αχ μάνα…», του Γιώργου Χατζηγεωργίου,

«Ο πρώτος παράδεισος», της Μαρίας Πασχαλίδου.

Ακολούθησε η βράβευση των παρακάτω πολύτεκνων μητέρων, μελών της Ε.Λ.Β.Ε., αλλά και εκτός της Ένωσής μας, για την κοινωνική προσφορά τους, έτσι τιμήθηκαν μ’ αυτόν τον τρόπο οι γυναίκες που αποτελούν τον αιμοδότη του έθνους μας. Η βράβευση –απονομή πλακετών– έγινε με περισσή συγκίνηση και λόγια αγάπης από τις ίδιες.

  1. Φωτεινή Φωτιάδου – Κωνσταντίνου (Φιλόλογος, Ποιήτρια, μέλος της Ε.Λ.Β.Ε., μητέρα τεσσάρων παιδιών).
  2. Χρυσάνθη Περίσσογλου – Νικολαΐδη (Συγγραφέας, μέλος της Ε.Λ.Β.Ε., μητέρα τεσσάρων παιδιών).
  3. Αγαθή Ποτουρίδου – Τσιάμη (Συγγραφέας, μέλος της Ε.Λ.Β.Ε., μητέρα τεσσάρων παιδιών).
  4. Άννα Τσουκαλά – Κουφού (Λογοτέχνις, μέλος της Ε.Λ.Β.Ε., μητέρα τεσσάρων παιδιών).
  5. Άννα Κασάπη (Ποιήτρια, μέλος της Ε.Λ.Β.Ε., μητέρα τεσσάρων παιδιών).
  6. Μαρία Τάνου – Ανδρειανού (Συγγραφέας, μέλος της Ε.Λ.Β.Ε., μητέρα πέντε παιδιών, γιαγιά επτά εγγονών).
  7. Μαρία Πλαστήρα – Βαλκάνου (Επίκουρη Καθηγήτρια Επιστήμης Φιλολογίας, μητέρα τεσσάρων παιδιών).
  8. Ελένη Ασλανίδου – Ταρασίδου (μητέρα εννέα παιδιών –τριών αγοριών και έξι Κοριτσιών).
  9. Κυριακή Ζερβάκη (μητέρα με παιδί με ειδικές ικανότητες). Μαχόμενη επί σειρά ετών μητέρα, κι αν δεν κέρδισε τον πόλεμο κέρδισε τόσες πολλές νίκες να προστατέψει τα παιδιά με νοητική υστέρηση. Μαζί με την κ. Ελένη Τέγου, μέλος του Δ.Σ. της Ε.Λ.Β.Ε., εθελόντρια, δημιούργησαν την Πρότυπη Βιοτεχνική Μονάδα Λακκιάς Θεσσαλονίκης, για την απασχόληση παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, και τώρα το Πρότυπο Σχολείο, επανδρωμένο με καταξιωμένους εκπαιδευτές.
  10. Γεωργία – Γοργώ Αλεξίου (Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, Ποιήτρια, Λογοτέχνις, Πρόεδρος της Ε.Λ.Β.Ε., μητέρα πέντε παιδιών –τεσσάρων εν ζωή).

Την εκδήλωση πλαισίωσε η ζεστή φωνή της Σοφίας Τζιμοπούλου, στα τραγούδια: «Que sera sera», «Μανούλα μου», «Kαληνύχτα μαμά», φοιτήτριας εικαστικών τεχνών κι επιστημών της τέχνης, στην οποία δόθηκε ένα όμορφο αναμνηστικό για την συμμετοχή της με τον λογότυπο – σήμα της Ε.Λ.Β.Ε