Οι εκδηλώσεις της Ε.Λ.Β.Ε.στο 38ο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης-Φωτογραφίες-

Πολύ μεγάλη επιτυχία είχαν οι δύο εκδηλώσεις της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια του Φεστιβάλ βιβλίου, στην εξέδρα που στήθηκε από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Β.Ε.΄, υπό την σκιά του Αλεξάνδρου του Μεγίστου.

Την Πέμπτη το βράδυ, 13 Ιουνίου, ημέρα μνήμης θανάτου του Αλεξάνδρου του Μεγίστου,πραγματοποιήθηκε εκδήλωση − αφιέρωμα στον «Μέγα Αλέξανδρο». Μπροστά σε μια κατάμεστη πλατεία, με τις καρέκλες όλες γεμάτες και πολλούς ορθίους, η Πρόεδρος της Ε.Λ.Β.Ε., Γεωργία – Γοργώ Αλεξίου μίλησε με θέμα: «Το Οικουμενικό Όραμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου». Η Αναστασία Χατζή (Αντιπρόεδρος Α΄) και ο Ευάγγελος Λαδόπουλος, απήγγειλαν ποιήματα μελών μας. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από την χορευτική ομάδα του πολιτιστικού συλλόγου «Προμηθεύς Πυρφόρος», για μια σπονδή στον Μέγα Στρατηλάτη. Έλαβαν μέρος η Ανδρομάχη Χατζηιωαννίδου, η Χάιδω Καζηνέρη, η Θεοδώρα Σαράτση, η Κάρμεν Χατζηιωαννίδου και η χοροδιδασκάλισσά τους Κάρεν Ρέννη ((Karen Rennie), οι οποίες κινήθηκαν ρυθμικά, σε ύφος αρχαιοελληνικό στην εξέδρα, ντυμένες τις ολόλευκες «αρχαιοελληνικές» ενδυμασίες τους, συνοδεία υπέροχης μουσικής. Στο τέλος όλοι μαζί καταθέσαμε στεφάνι και άνθη στον Μέγα Αλέξανδρο. Εικόνες φαντασμαγορικές, ο Μέγας Αλέξανδρος πάνω στο Βουκεφάλα με το σπαθί στο χέρι να ρίχνει την σκιά του, ενώ ο ήλιος να μας στέλνει τις τελευταίες αχτίδες του πριν γείρει πίσω από τον ιερό Όλυμπο.

Την Δευτέρα, 17 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε μια ακόμη εκδήλωση της Ε.Λ.Β.Ε., με τίτλο:«Στίχοι πάνω στα κύματα». Η Πρόεδρος Γεωργία – Γοργώ Αλεξίου χαιρέτησε την εκδήλωση, ενώ η Χαρούλα Παπαβασιλείου προλόγισε και ανέλαβε τον συντονισμό της εκδήλωσης. Ποιήματα μελών της Ε.Λ.Β.Ε., για τον έρωτα και την θάλασσα, απήγγειλαν η Αναστασία Χατζή, η Χαρούλα Παπαβασιλείου, ο Πασχάλης Παπαβασιλείου, η Φωτεινή Φωτιάδου – Κωνσταντίνου και ο Ζαχαρίας Προδρόμου. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με τραγούδια από το μουσικό σχήμα «Έρως», τον Γιώργο Χατζηιωάννου (πλήκτρα τραγούδι) και την Βασιλική Αϊβατζίδου (τραγούδι). Ερμηνεύτηκαν τα κάτωθι τραγούδια και μερικά ακόμη χορευτικά, αφού αρκετοί από τους παρευρισκόμενους άρχισαν το χορό. Ήταν πράγματι μια υπέροχη βραδιά, με λίγα δυστυχώς μέλη μας, αλλά πολλούς άλλους θαμώνες που παρακολούθησαν την εκδήλωσή μας και χόρεψαν μαζί μας.   

            Δυστυχώς, λόγω βροχής, αλλά δεν μπορούμε να τα βάλουμε και με τον Υέτιο Δία, δεν πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση: «Ξενιτιά – Πνευματική μετανάστευση», που είχε προγραμματιστεί για την Δευτέρα 10 Ιουνίου. Η εκδήλωση αυτή θα μπει οπωσδήποτε στο πρόγραμμα του Φθινοπώρου. 

Σας εύχομαι καλό καλοκαίρι. 

Η Πρόεδρος

Γεωργία – Γοργώ Αλεξίου