Πρόγραμμα εκδηλώσεων της Ε.Λ.Β.Ε. Σεπτ-Δεκ 2019

1. 06 Σεπτεμβρίου 2019, ημέρα Παρασκευή και ώρα 19:00΄, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Βιβλιοπωλείου Μαλλιάρης Παιδεία, πρώην «Ανατόλια», Δημ. Γούναρη 39, θα παρουσιαστεί η ποιητική συλλογή της Δέσποινα Στρίγκου – Καρκανιά (Β΄ Αντιπροέδρου της Ε.Λ.Β.Ε.), με τίτλο «Σκιόφωτα και ροδαυγές».

2. 27 Σεπτεμβρίου 2019, ημέρα Παρασκευή και ώρα 19:00΄, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης, Εθνικής Αμύνης 27, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα: «Ξενιτιά – Πνευματική μετανάστευση». Το θέμα θααναπτύξει η Ευφροσύνη Θεοφανίδου (καθηγήτρια αγγλικής φιλολογίας). Η Αγγελική Ταλιγκάρου (φιλόλογος) θα μιλήσει με θέμα: «Η συμμετοχή της γυναίκας στη μετανάστευση, όπως παρουσιάζεται μέσα από την λογοτεχνία» (μελέτη περίπτωσης). Οι εισηγήτριες είναι μέλη της Ε.Λ.Β.Ε. Θα προλογίσει η Πρόεδρος Γεωργία – Γοργώ Αλεξίου και μέλη της Ε.Λ.Β.Ε., η Αφροδίτη Βογιατζή, ο Ζαχαρίας Προδρόμου, ο Γιάννης Φωτίου, θα απαγγείλουν ποιήματα για την ξενιτιά, ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης θα έχει η Φωτεινή Φωτιάδου – Κωνσταντίνου. Τραγούδια για την ξενιτιά θα απολαύσουμε από την Βασιλική Καραμάνη (μουσικό – σολίστα σοπράνο), η οποία θα συνοδεύεται από τον Σταύρο Καραμάνη (μουσικό κιθαρίστα, μαέστρο χορωδιών).

3. 07 Οκτωβρίου, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18:30΄, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Βιβλιοπωλείου Μαλλιάρης Παιδεία, πρώην «Ανατόλια», Δημ. Γούναρη 39, θα γίνει παρουσίαση του νέου βιβλίου του μέλους μας, Νανάς Παπαϊωάννου, συλλογής διηγημάτων, με τον τίτλο «Απ’ το παράθυρο του κόσμου».

4. 11 Οκτωβρίου, ημέρα Παρασκευή και ώρα 18:00΄, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κέντρου Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης (Κ.Ι.Θ.), Πλατεία Ιπποδρομίου, θα πραγματοποιηθεί Ημερίδα με θέμα: «Η Θεσσαλονίκη σε σημαντικές ιστορικές στιγμές».Ομιλητές: α) Ευάγγελος Λαδόπουλος «Η εξωτερική Πολιτική της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και η σχέση της με το πρόσωπο του Αγίου Δημητρίου». β) Δέσποινα Αμασλίδου «Η άλωση της Θεσσαλονίκης από τους Σαρακηνούς». Θα παρουσιαστεί μικρό σχετικό βίντεο της Ιφιγένειας Αμασλίδου.

γ) Κώστας Νίγδελης «Θεσσαλονίκη, πόλη των προσφύγων».

Μεταξύ των εισηγήσεων η Αναστασία Χατζή η Μαρία Πασχαλίδου και ο Ζαχαρίας Προδρόμου θα απαγγείλουν ποιήματα μελών μας με θέμα την Θεσσαλονίκη.

Η Σοφία Τζιμοπούλου θα τραγουδήσει τραγούδια για την Θεσσαλονίκη.

Προλογίζει και συντονίζει η Γεωργία – Γοργώ Αλεξίου.

5. 14 Οκτωβρίου 2019, ημέρα Δευτέρα και ώρα 19:00΄, στην αίθουσα του Βιβλιοπωλείου Μαλλιάρης Παιδεία, Δημ. Γούναρη 39, θα παρουσιαστεί το έργο του Χρήστου Κολαριού, «Η περιπέτεια της Μυρτώς», (παιδική- νεανική λογοτεχνία).

6. 24 Οκτωβρίου, ημέρα Πέμπτη και ώρα 19:00΄, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης, Εθνικής Αμύνης 27, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα: «Άγνωστες πτυχές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου». Το θέμα θα αναλύσει ο Ελευθέριος Μουφτόγλου, Ταμίας της Ε.Λ.Β.Ε. Απαγγελίες ποιημάτων θα γίνουν από τα μέλη της Ε.Λ.Β.Ε., Δέσποινα Αμασλίδου, Γιάννη Φωτίου και Γεωργία – Γοργώ Αλεξίου, που θα έχει και τον συντονισμό της εκδήλωσης.Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από την χορωδία του 8ου παραρτήματος του Δήμου Θεσσαλονίκης με μαέστρο τον Δάνο Αλεξιάδη.

7. 26 έως 28 Οκτωβρίου, εκδρομή στην Φιλιππούπολη. Η Φιλιππούπολη εφέτος είναι πολιτιστική πρωτεύουσα Ευρώπης. Η Φιλιππούπολη εφέτος είναι πολιτιστική πρωτεύουσα Ευρώπης. Το πρόγραμμα της εκδρομής έχει ως εξής:

26 /10, Σάββατο. Αναχώρηση από την Θεσσαλονίκη, πρωί 08:30 από την Πλατεία Αριστοτέλους, μπροστά από το άγαλμα του Ελ. Βενιζέλου. (3 ώρες ταξίδι, χωρίς τα σύνορα).Μοναστήρι της Ρίλα. Άφιξη Φιλιππούπολη – check in. Το βράδυ προαιρετικό δείπνο σε ταβέρνα με μουσική.

27/10, Κυριακή. Το πρωί θα κάνουμε τον γύρο της πόλης. Το απόγευμα θα οργανώσουμε εκδήλωση – «Ποιητική βραδιά». Συνάντηση με τους λογοτέχνες της Φιλιππούπολης σε χώρο εκδηλώσεων.

28/10, Δευτέρα. Αναχώρηση για Σόφια. Γύρος πόλης – ελεύθερος χρόνος. Επιστροφή στην Θεσσαλονίκη.

8. 8 Νοεμβρίου, ημέρα Παρασκευή και ώρα 17:30΄, στο Κέντρο Μουσικής Δήμου Θεσσαλονίκης, Κουντουριώτου 17, απέναντι από το Λιμάνι, η Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος (Ε.Λ.Β.Ε.) και ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας (Σ.ΕΚ.Β.Ε.) τιμούν τα 60 χρόνια του φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το θέμα της ημερίδας είναι: «Γενεαλογία του κακού: Κοινωνικές, ψυχολογικές και Πολιτικές Προσεγγίσεις της ακρότητας στον κινηματογράφο».

Ομιλητές: Γιάννης Μήτρου, ψυχαναλυτής, διδάσκων στην Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., Διευθυντής  του Διεθνούς Εργαστηρίου Παραστατικών Τεχνών Alma Kalma: Ακρότητα και Τέχνη. Νίκη Δρούγκα, Τμήμα Κινηματογραφικών Σπουδών ΑΠΘ Η διαπραγμάτευση της κοινωνικής ακρότητας στο Κινηματογράφο: Το  παράδειγμα των Joker (2019), Taxi driver (1976), die Welle(2008)  και Irrationαl Man (2015).

Γιώργος, Τανασκίδης Δημοσιογράφος, μέλος Νεολαίας Human Rights Watch, Γενικός Γραμματέας Βαλκανικού Συμβουλίου Νέων: Η ακρότητα στον δημοσιογραφικό λόγο.

Ελένη Καρασαββίδου (συντονίστρια) δοκιμιογράφος, λογοτέχνης, μέλος του International Cultural Research Network, διδάσκουσα στο ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου

Ιωαννίνων. Τέχνη και Ακρότητα: Καταγράφοντας την εποχή των Τεράτων.

Χαιρετίζουν οι Γεωργία Αλεξίου (Ε.Λ.Β.Ε.) και Μπάμπης Μπαρμπουνάκης (Σ.ΕΚ.Β.Ε.).

9. Στις 10 Νοεμβρίου, ημέρα Κυριακή και ώρα 11:00΄ π.μ., στην αίθουσα της Ένωσης Ρουμελιωτών Βορείου Ελλάδος (Ε.Ρ.Β.Ε.), λεωφόρος Νίκης 13 (2ος όροφος), θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για τον Μακεδονικό Αγώνα. Εισηγητής θα είναι ο Υπάτιος Ιωσηφίδης, (Γενικός Γραμματέας της Ε.Λ.Β.Ε.), ο οποίος θα μιλήσει με θέμα: «Μακεδονικός Αγώνας, αίτια και συνέπειες». Ποιήματα μελών μας και άλλων ποιητών σχετικά με το θέμα θα απαγγείλουν η Σοφία Χρήσταινα και η Ελένη Βεζύρογλου, Αναστασία Χατζή. Τον συντονισμό της εκδήλωσης θα αναλάβει η Γεωργία – Γοργώ Αλεξίου. Τραγούδια παραδοσιακά από τον Γιάννη Βλαχάκη (κλαρίνο). Η εκδήλωση είναι συνεργασία της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος και της Ένωσης Ρουμελιωτών Βορείου Ελλάδος.

10. Στις 22 Νοεμβρίου, ημέρα Παρασκευή και ώρα 18:00΄, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κέντρου Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης (Κ.Ι.Θ.), Πλατεία Ιπποδρομίου, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Θα παρουσιαστεί το βιβλίο του Νίκου Ασλανίδη «Μάρτυρες … 100 χρόνια μετά». Το βιβλίο είναι συνεντεύξεις με επιζήσαντες της Γενοκτονίας. Στην συνέχεια θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Η μπάντα …», που βασίζεται στο βιβλίο του Γιάννη Παπαδόπουλου από την Κερασούντα. Ο Γιάννης Παπαδόπουλος ήταν μουσικός, μέλος της φιλαρμονικής ορχήστρας της Κερασούντας, που «επιστρατεύτηκε» βίαια από τον σφαγέα των Ποντίων Τοπάλ Οσμάν. Πρόκειται για δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ στο οποίο συμμετέχουν περίπου 80 ηθοποιοί και η φιλαρμονική ορχήστρα του Δήμου Γιαννιτσών. Η δημοσιογραφική έρευνα και η σκηνοθεσία έγινε από τον Νίκο Ασλανίδη. Η επιμέλεια του ντοκιμαντέρ έγινε από τους ιστορικούς Κ. Φωτιάδη, Θ. Κυριακίδη και Λ. Βασιλειάδη. Το ντοκιμαντέρ προβάλλεται με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και αφιερώνεται στη μνήμη των 353.000 θυμάτων…

Ποιήματά τους θα απαγγείλουν η Δέσποινα Αμασλίδου, «Αιχμάλωτοι στα Αμελέ Ταμπουρού» και η Φωτεινή Φωτιάδου – Κωνσταντίνου «Μνημόσυνο».  

Η εκδήλωση θα λήξει με ποντιακή μουσική. Ίσως μερικά θρηνητικά τραγούδια με την συνοδεία ποντιακής λύρας. Την εκδήλωση χαιρετίζει η Πρόεδρος Γεωργία – Γοργώ Αλεξίου. 

11. 29 Νοεμβρίου, ημέρα Παρασκευή και ώρα 19:00΄, στην αίθουσα της ΠαγκρήτιαςΑδελφότητας Μακεδονίας, (Μητροπόλεως 100), προγραμματίζουμε εκδήλωση με θέμα: «Οίνος και Έρως». Απάνθισμα Επιγραμμάτων από την Παλατινή ή Ελληνική Ανθολογία, σχετικά με τον Οίνο και τον Έρωτα. Ένα βραδινό με τσικουδιά, κρητική γραβιέρα και μουσική −ίσως κανονίσουμε ένα μικρό πιάτο. Επιγράμματα θα απαγγείλουν η Αναστασία Χατζή, ο Γιώργος Σαράτσης, η Σοφία χρήσταινα, ο Πασχάλης Παπαβασιλείου, ο Γιάννης Αρκέτος και η Πρόεδρος Γεωργία – Γοργώ Αλεξίου, η οποία θα κάνει και μια εισήγηση σχετική με το θέμα. 

12. 30 Νοεμβρίου, ημέρα Σάββατο και ώρα 19:00΄, στην Εύξεινο Λέσχη, Λεωφόρος Νίκης 13 (2ος όροφος) θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου της Δέσποινας Αμασλίδου, με τίτλο «Γαληνοτάτη» – Σύντομη ιστορία της Βενετίας. Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο Αντώνης Παπαγιάννης, ιατρός πνευμονιολόγος-συγγραφέας, ο Κώστας Νίγδελης, φιλόλογος-συγγραφέας και η συγγραφέας Δέσποινα Αμασλίδου. Θα προβληθεί επίσης μια μικρή ταινία της Ιφιγένειας Αμασλίδου.

13. 06 Δεκεμβρίου, ημέρα Παρασκευή και ώρα 19:00΄, στην αίθουσα του Βιβλιοπωλείου Μαλλιάρης Παιδεία, Δημ. Γούναρη 39, θα μιλήσει η Χαρούλα Παπαβασιλείου με θέμα: «Κ. Π. Καβάφης, ο ποιητής της Αλεξάνδρειας», μια μελέτη πάνω στο έργο του Κ. Π. Καβάφη και στα ποιήματά του με σημείο αναφοράς την Αλεξάνδρεια. Ποιήματα απαγγέλλουν η Αναστασία Χατζή (Αντιπρόεδρος της Ε.Λ.Β.Ε.) και ο Βαγγέλης Λαδόπουλος. Μελοποιημένα ποιήματα του Καβάφη και όχι μόνο θα ερμηνευθούν από το Μουσικό Σχήμα «Τα πάντα ρεί».

14. 14 Δεκεμβρίου, ημέρα Παρασκευή και ώρα 19:00΄, στην αίθουσα της Παγκρήτειας Αδελφότητας Μακεδονίας, (Μητροπόλεως 100), τιμής ένεκεν θα πραγματοποιηθεί φιλολογικό μνημόσυνο για τα εκλιπόντα μέλη της Ε.Λ.Β.Ε. Τον συντονισμό της εκδήλωσης και την προεργασία θα αναλάβει η Βίκυ Κατράνα (μέλος του Δ.Σ. της Ε.Λ.Β.Ε.) σε συνεργασία με την Σοφία Μπουτσιάδου και με την Πρόεδρο της Ε.Λ.Β.Ε. (Συγκέντρωση μικρών βιογραφικών επιλογή ποιημάτων των εκλιπόντων). Μπορεί να βοηθήσει και η κα Ελένη Τέγου, αν της το επιτρέπει η υγεία της. Ποιήματα των εκλιπόντων μελών μπορεί να απαγγείλουν αρκετά μέλη μας, αν το επιθυμούν. (Αφροδίτη Βογιατζή, Ιωάννης Μαρίνος, Αθανάσιος Πανέλας, Σταματία (Ματούλα) Λασπίδου, Αικατερίνη Τσεβλεκίδου, Πασχάλης Παπαβασιλείου κ.ά.). 

15. 23 Δεκεμβρίου 2019, ημέρα Δευτέρα και ώρα 11:00΄ π.μ., επίσκεψη στο Χαρίσειο Γηροκομείο. Μέλη μας θα απαγγείλουν ποιήματα και θα διαβάσουν κάποια πεζά κείμενα σχετικά με τις Άγιες ημέρες των Χριστουγέννων. Ευγενική συμμετοχή μελών της χορωδίας «Μακεδόνες» ή από την χορωδία του 8ου παραρτήματος του Δήμου Θεσσαλονίκης (ΚΑΠΗ Τούμπας), με μαέστρο τον Δάνο Αλεξιάδη. Την Εκδήλωση θα αναλάβουν η Βίκυ Κατράνα και η Κατερίνα Τσεβλεκίδου.

Η Πρόεδρος

Γεωργία – Γοργώ Αλεξίου