Εκδρομή στην Φιλιππούπολη-δελτίο τύπου-φώτο

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων στη Φιλιππούπολη, ως πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης, εντάχτηκε η επίσκεψη, το Σάββατο 26 Οκτωβρίου, μελών της Ε.Λ.Β.Ε. στο Πολιτιστικό Κέντρο – Βιβλιοθήκη του Λυκείου Αλέκο Κοσταντίνοφ.

Εκεί, οι Βούλγαροι Λογοτέχνες άκουσαν ποιήματα των κάτωθι μελών της Ένωσής μας, μεταφρασμένα στη γλώσσα τους από την ξεναγό μας Ευγενία Κούκουρα, στα οποία παρατίθεται και ο τίτλος.

Κωνσταντίνος Καραγιαννίδης «Θεσσαλονίκη»

Φωτεινή Φωτιάδου «Alaja Monastery»

Αγγελική Ταλιγκάρου «Μισεμός»

Γεωργία – Γοργώ Αλεξίου «Ώρα δειλινού στη Θεσσαλονίκη»

Πολυξένη Χουρίδου «Η Ελλάδα»

Αναστασία Λειβαδοπούλου «Τυχαία συνάντηση»

Αναστασία Χατζή «Κατευόδωση της μνήμης»

Ελευθέριος Μουφτόγλου «Όμορφη ζωή»

Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου «7 Χ 8 = ; Εφτά ή Οκτώ»

Δέσποινα Στρίγκου – Καρκανιά «Κρυσταλλοψιχάλες»

Κωνσταντίνα Αλαμπορινού «Δροσοσταλίδα»

Ελένη Καρασσαβίδου «Ανθρώπινες Σχέσεις»

Χαρούλα Παπαβασιλείου «Εξομολόγηση»

(Παρουσιάστηκε και ένα ποίημα του Τάσου Λειβαδίτη, άτιτλο).

Μετά τις ανταλλαγές συμβολικών αναμνηστικών, ακολούθησε δεξίωση σε κλίμα αμοιβαίας αποδοχής και ευφορίας όλων των παρευρισκόμενων. Τα ποτήρια υψώθηκαν με την ευχή όλων για ειρήνη, συναδέλφωση και συνεργασία σε πολιτιστικό επίπεδο.

Εκ μέρους του Δ.Σ. της Ε.Λ.Β.Ε. παραβρέθηκαν η Πρόεδρος κ. Γεωργία – Γοργώ Αλεξίου, η Αντιπρόεδρος κ. Αναστασία Χατζή και ο Ταμίας κ. Ελευθέριος Μουφτόγλου. Τη σεμνή εκδήλωση τίμησαν αρκετοί Βούλγαροι Λογοτέχνες, συγγραφείς και ποιητές, μέλη του συλλόγου Λογοτεχνών, μεταξύ των οποίων η Άννι Περσεχιάν, ο Ιβάν Χριστώφ (Διευθυντής του καλλιτεχνικού Λυκείου), η Ράντα Ατανάσοβα Τοπάλοβα και η Λιούμπκα Σλάβοβα, από το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Λογοτεχνών Φιλιπουπόλεως, καθώς και οι Νίβκο Τάνεβ και Στογιάνκα Μπογιάνοβα, μέλη του συλλόγου Παγκόσμιας Λογοτεχνίας. Ακολούθησε δεξίωση με βουλγαρικές πίτες και γλυκά.

Την 27η Οκτωβρίου επισκεφτήκαμε το μοναστήρι της Παρθένου Μαρίας στο Μπάτσκοβο και περιηγηθήκαμε στην Αρχαία, Ρωμαϊκή, Βυζαντινή και Μεσαιωνική Φιλιππούπολη.

Την 28η  Οκτωβρίου πήγαμε στην Σόφια, όπου στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας συναντηθήκαμε με τον Ντιμίτρη Χριστώφ από τον Σύλλογο Λογοτεχνών της Σόφιας. Στη συνέχεια ξεναγηθήκαμε στον Ναό του Αλεξάντερ Νέφσκι, τον Ρωσικό ναό του Αγίου Νικολάου, την Ροτόντα του Αγίου Γεωργίου και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σόφιας.

Την όλη οργάνωση της εκδήλωσης ανέλαβε η φίλη μας, πολυβραβευμένη ποιήτρια της Φιλιππουπόλεως, Μαριέλα Κόνοβα, η οποία ήταν μαζί μας και με την ιδιότητα της ξεναγού.[από αριστερά] Ευγενία Κούκουρα, η Μαριέλα Κόνοβα, ο Δημήτρι Χριστώφ και η Γεωργία – Γοργώ Αλεξίουυ