ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ Α΄ ΤΡΙΜΗΝΟΥ 2020

12 Ιανουαρίου 2020, ημέρα Κυριακή και ώρα 11:00΄ π.μ.,στην αίθουσα της Παγκρήτιας Αδελφότητας Μακεδονίας (Μητροπόλεως 100), θα γίνει η Κοπή της Βασιλόπιτας, η ανακήρυξη Επιτίμων Μελών της Ε.Λ.Β.Ε., προσώπων για το εν γένει έργο τους και την προσφορά τους σε διάφορους τομείς και η υποδοχή των νέων μελών, αυτών που ενεγράφησαν το 2019.

31 Ιανουαρίου 2020, ημέρα Παρασκευή και ώρα 18:30΄, στον πολυχώρο του Βιβλιοπωλείου Μαλλιάρης Παιδεία (πρώην Ανατόλια), Δημ. Γούναρη 39, θα γίνει η παρουσίαση του όλου έργου της Γεωργίας – Γοργούς Αλεξίου, το οποίο αποτελείται από εννέα ποιητικές συλλογές, ένα ιστορικό, λυρικό μυθιστόρημα, δύο δοκίμια και ένα τρίτομο επιστημονικό σύγγραμμα. Το έργο θα παρουσιάσει ο κύριος Ευάγγελος Λαδόπουλος, ενώ ποιήματα θα απαγγείλουν τα μέλη της Ε.Λ.Β.Ε. Αναστασία Χατζή (Αντιπρόεδρος), Χαρούλα Παπαβασιλείου και Ιωάννης Μαρίνος. Η εκδήλωση παρουσίασης θα διανθιστεί με μουσική, μελοποιημένα ποιήματα της Γεωργίας – Γοργούς Αλεξίου.

08 Φεβρουαρίου, ημέρα Σάββατο και ώρα 19:00, στο καφέ/θέατρο του Βασιλικού θεάτρου, θα παρουσιαστεί το μυθιστόρημα της κυρίας Στέλλας Πετρίδου, «Η Αγάπη μπορεί». Το μυθιστόρημα θα παρουσιάσουν ο Ελευθέριος Μουφτόγλου (Ταμίας της Ε.Λ.Β.Ε.) και η Ελένη Βεζύρογλου. Χαιρετισμό θα απευθύνει η Πρόεδρος της Ε.Λ.Β.Ε.

17 και 18 Φεβρουαρίου, Δευτέρα και Τρίτη, ώρα 18:00΄ μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Θεσσαλονίκης, Εθνικής Αμύνης 27, θα διεξαχθεί Διημερίδα, με κεντρικό θέμα: «Η διαχρονική πορεία της ελληνικής γλώσσας».

            Πρώτη ημέρα

Α’ ομιλήτρια: Αγγελική Ταλιγκάρου – Γιαλίδου (Φιλόλογος – Διδάκτωρ Φιλοσοφίας).

«Μυκηναϊκή Γραφή – Γραμμική Β. Η πρώτη Ελληνική γραφή;»

Β΄ ομιλητής: Ευάγγελος Αλεξίου (Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας, Τομέας Κλασικών Σπουδών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης)

«Αρχαία ελληνική γλώσσα και διαλεκτικός ανθρωπισμός».

Γ΄ ομιλήτρια: Μαρία Πλαστήρα – Βαλκάνου (καθηγήτρια Κλασικής Φιλολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης)

Η Ελληνιστική Κοινή –λογοτεχνικά είδη– εκπρόσωποι.

Δ’ ομιλητής: Σταύρος Καμαρούδης (Αναπληρωτής Καθηγητής Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Διδακτικής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας)

«Η Ελληνική γλώσσα κατά την Βυζαντινή Εποχή».

Δεύτερη ημέρα

Α’ ομιλήτρια: Ελένη Καρασαββίδου (Διδάκτωρ Πολιτισμικών Σπουδών, διδάσκουσα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων)

 «H Ελληνικότητα της Μακεδονίας, όπως φαίνεται μέσα από τα αρχαία κείμενα». 

Β’ ομιλήτρια: Φωτεινή Φωτιάδου – Κωνσταντίνου (Φιλόλογος Λογοτέχνις)

α) Το γλωσσικό ζήτημα

β) η  σύγχρονη κακοποίηση της ελληνικής γλώσσας.

Γ΄ ομιλήτρια: Όλγα Λιάρατζη (Φιλόλογος Λογοτέχνις)

«Η γλώσσα της Λογοτεχνίας: ανοικείωση και Ρώσοι φορμαλιστές».

Δ΄ ομιλητής: Νοτόπουλος Παναγιώτης (Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος)

«Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην επεξεργασία της Ελληνικής Γλώσσας». 

Η Διημερίδα θα διανθιστεί με Μουσική. Την πρώτη ημέρα ο τραγουδοποιός Γιάννης Κουλούσιας θα ερμηνεύσει ελληνικά τραγούδια και η δεύτερη ημέρα θα αρχίσει με την μεγάλη Χορωδία του Κ.Α.Π.Η. Ελευθερίου Κορδελιού με μαέστρο τον κο Τράγκα Ιωάννη.

3 Μαρτίου 2020 Παρασκευή και ώρα 18:30΄,στον πολυχώρο του Βιβλιοπωλείου Μαλλιάρης Παιδεία (πρώην Ανατόλια), Δημ. Γούναρη 39, θα παρουσιαστούν οι ποιητικές συλλογές της Αναστασίας Χατζή – Μουλά (Α΄ Αντιπροέδρου της Ε.Λ.Β.Ε.).Το έργο της κυρίας Χατζή θα παρουσιάσει η Χαρούλα Παπαβασιλείου, ενώ μέλη της Ε.Λ.Β.Ε. θα απαγγείλουν ποιήματα από τις συλλογές.

6 Μαρτίου 2020, ημέρα Παρασκευή και ώρα 19:00΄, στην αίθουσα της Παγκρήτιας Αδελφότητας Μακεδονίας, Μητροπόλεως 100, θα παρουσιαστεί το ιστορικό μυθιστόρημα, «Το μυστικό του Τύμβου», του Γεώργιου Παναγιωτάκου. Το  μυθιστόρημα θα παρουσιάσουν ο Κωνσταντίνος Νίγδελης και ο Αντώνιος Μπουσμπούκης.
Το συντονισμό θα κάνει η Βίκυ Κατράνα .Αποσπάσματα από το βιβλίο θα αποδώσουν η Αναστασία Χατζή (Α΄ Αντιπρόεδρος Ε.Λ.Β.Ε.) και ο Γεώργιος Καραγιάννης. Η εκδήλωση παρουσίασης τελεί υπό την αιγίδα της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος, της Αμφικτυονίας Ελληνισμού και της Παγκρήτιας Αδελφότητας Μακεδονίας.

8 Μαρτίου 2020 (Παγκόσμια ημέρα γυναίκας), ημέρα Κυριακή και ώρα 20:00΄, στην Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς (Εθνικής Αμύνης 1), θα πραγματοποιηθεί συνεστίαση των μελών μας και εκδήλωση, που θα περιλαμβάνει και την Βράβευση γυναικών της πόλης μας, που με το έργο τους προσέφεραν στον πολιτισμό. Ήδη η αίθουσα με την φροντίδα της κυρίας Σοφίας Χρήσταινα (Γεν. Γραμματέως Β΄) έχει κλειστεί. 

14 Μαρτίου 2020, ημέρα Σάββατο και ώρα 11:30΄, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Βιβλιοπωλείου «Μαλλιάρης Παιδεία» (πρώην Ανατόλια), Δημ. Γούναρη 39,  θα απονεμηθούν τα βραβεία του 16ου Παγκόσμιου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού, που προκήρυξε η Ε.Λ.Β.Ε. Την ημέρα αυτή θα είναι έτοιμο και το βιβλίο, το οποίο επιμελήθηκε και θα παρουσιάσει η Κυρία Δέσποινα Στρίγκου – Καρκανιά (Αντιπρόεδρος Β΄ της Ε.Λ.Β.Ε.) και θα παραλάβουν όσοι εκ των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό μάς έστειλαν το έργο τους για να συμπεριληφθεί στο βιβλίο και θα παρευρίσκονται στην απονομή. Των υπολοίπων που συμμετέχουν στο βιβλίο θα αποσταλεί.

15 Μαρτίου 2020, ημέρα Κυριακή και ώρα 10:30΄ π.μ., στην Παγκρήτια Αδελφότητα Μακεδονίας (Μητροπόλεως 100), θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση, (απολογισμός πεπραγμένων από την Πρόεδρο ή τον Γενικό Γραμματέα και το Δ.Σ., έκθεση του οικονομικού απολογισμού και της οικονομικής κατάστασης της Ε.Λ.Β.Ε. από τον Ταμία και ανάγνωση της έκθεσης από την Εξελεγκτική Επιτροπή) και θα διενεργηθούν εκλογές, για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Λ.Β.Ε.

   Δικαίωμα του «εκλέγειν και εκλέγεσθε», σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 5 του Καταστατικού, έχουν μόνο τα Τακτικά μέλη, μετά την παρέλευση έτους από την εγγραφή, δηλαδή αυτά που ενεγράφησαν μέχρι και στις 15 Μαρτίου του 2019 και είναι οικονομικώς τακτοποιημένα, δηλαδή έχουν καταβάλει την συνδρομή τους και για το 2019. Η τακτοποίηση της συνδρομής των μελών μπορεί να γίνει και την ημέρα των εκλογών.

   Τα Δόκιμα μέλη και τα μέλη που ενεγράφησαν κατά την διάρκεια του έτους μέσα στο οποίο διεξάγεται η Γενική Συνέλευση, καθώς και οι φίλοι της Ε.Λ.Β.Ε., μπορούν να παρευρίσκονται στην Γενική Συνέλευση, αλλά δεν έχουν το δικαίωμα ψήφου.

   Οι υποψήφιοι θα πρέπει να καταθέσουν την αίτηση υποψηφιότητας –αίτηση γραπτή, όχι ηλεκτρονικά σταλμένη– μέχρι και την Τετάρτη το απόγευμα 4 Μαρτίου, στο Λογοτεχνικό Βραδινό. Την ημέρα αυτή να έχει τακτοποιηθεί και η συνδρομή τους, για να έχουν το δικαίωμα υποψηφιότητας.

   Αν δεν υπάρξει απαρτία οι εκλογές, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, θα διεξαχθούν την ίδια  ημέρα, ώρα 12:00΄, στον ίδιο χώρο.

Η Πρόεδρος

Γεωργία – Γοργώ Αλεξίου