ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ Ν. ΦΩΚΑΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ Ν. ΦΩΚΑΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Αγαπητά μέλη της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος, ομότεχνοι και φίλοι, μετά από συζήτηση το Δ.Σ. της Ε.Λ.Β.Ε. αποφάσισε μία ημερήσια εκδρομή στις 01/ 07/ 2021, ημέρα Πέμπτη, στη Νέα Φώκαια Χαλκιδικής. (98 χιλ., χρόνος 1 ώρα και 20΄ λεπτά).  

Εκεί μπορούμε να επισκεφθούμε: α) το Βήμα και το Αγίασμα του Αποστόλου Παύλου και β) τον Βυζαντινό Πύργο της Ν. Φώκαιας.

Αφετηρία: Άγαλμα Βενιζέλου, ώρα αναχώρησης 08:00

Άφιξη 09:30΄. Ξενάγηση και προσκύνημα στο Αγίασμα του Αποστόλου Παύλου.

11:00 – 19:00: ελεύθερος χρόνος, για μπάνιο, καφέ, φαγητό, κλπ.

20:15΄. Άφιξη στη Θεσσαλονίκη.

Κόστος κατ’ άτομο: 12 ευρώ, σε λεωφορείο 60 θέσεων. Αν συγκεντρωθούμε λιγότεροι των 50 ατόμων, θα υπάρξει μία μικρή προσαύξηση, των 2 ευρώ.

Θα ήθελα να σας ενημερώσω, πως οι οδηγίες της Ελληνικής Κυβέρνησης αυτή τη στιγμή όσον αφορά τα μέτρα κατά τις διασποράς της νόσου covid-19 για τις μεταφορές προσώπων, ορίζουν για τα τουριστικά λεωφορεία την πληρότητα στο 85% του συνολικού αριθμού θέσεων του λεωφορείου. Επομένως στο λεωφορείο των 36 θέσεων μπορούν να επιβαίνουν μέχρι 30 άτομα, στο λεωφορείο των 50 θέσεων μέχρι 42 άτομα, στο λεωφορείο 60 θέσεων μέχρι 51 άτομα και στο διόροφο λεωφορείο 76 θέσεων μέχρι 65 άτομα πλέον του οδηγού.

Στο λεωφορείο θα φοράτε την μάσκα σας. Πιθανότατα από την 1η Ιουλίου δε θα υπάρχουν οι υγειονομικοί περιορισμοί που ισχύουν σήμερα.

Επίσης μπορείτε να ενημερώσετε και τους φίλους σας, για να συμμετάσχουν στην εκδρομή μας.

Αγίασμα Αγίου Παύλου στη Νέα Φώκαια

Απέναντι από το μικρή ιχθυόσκαλα της Νέας Φώκαιας βρίσκεται μια μικρή καμάρα, που οδηγεί στην είσοδο μιας σπηλιάς. Η πέτρα και η βαριά ξύλινη πόρτα θυμίζουν την εποχή που ο απόστολος Παύλος περπάτησε στο ίδιο μονοπάτι, πέρασε την είσοδο και κατέβηκε τα σκαλιά για να φτάσει στην κατοικία του. Η ιστορία λέει ότι ο Άγιος Παύλος κρυβόταν εδώ, για να προφυλαχθεί από τους διώκτες του κατά τη διάρκεια της ιεραποστολής του.

Πρόκειται για ένα εξωκλήσι λαξευμένο στον βράχο που σύμφωνα με την παράδοση βρήκε καταφύγιο ο Απόστολος των Εθνών Παύλος, όταν επισκέφθηκε την περιοχή για να διδάξει.

Στο εξωκλήσι αναβλύζει Αγίασμα, το οποίο παίρνουν ως ευλογία οι πιστοί.

Ο χώρος είναι ανοιχτός για τους προσκυνητές οι οποίοι μπορούν να μπουν και να περπατήσουν σε στοά μήκους περίπου 10 μέτρων, ώσπου να φθάσουν σε μία ορθογώνια αίθουσα, στην οποία, σύμφωνα με την παράδοση, κατέλυσε ο Απόστολος Παύλος.

Αξίζει να γνωρίζετε:

Κατά μίαν άποψη πρόκειται για σκαφτό μακεδονικό τάφο. Φαίνεται ότι εδώ ήταν ο αρχικός λατρευτικός χώρος, ο οποίος κάποτε ήταν στολισμένος με τοιχογραφίες. Σήμερα σώζονται ελάχιστα λείψανα των τοιχογραφιών στις γωνίες της αίθουσας και η μαρμάρινη βάση ενός αρχαίου περιρραντηρίου, πιθανώς σχετιζόμενου με την Αγία Τράπεζα του εξωκλησιού. Στην αίθουσα αυτή, ακολουθώντας μία πανάρχαια παράδοση, πηγαίνουν ακόμα και σήμερα κάποιες γυναίκες και παιδιά, για να γδυθούν και να αποθέσουν τα εσώρουχα τους, «αποθέτοντας» μαζί και την ασθένεια η άλλο βάσανό τους.

Βυζαντινός  Πύργος Νέας Φώκαιας.

Σήμα κατατεθέν του χωριού, ο βυζαντινός αυτός Πύργος δεσπόζει επιβλητικός στον λόφο που βρίσκεται δεξιά του λιμανιού της Νέας Φώκαιας. Είναι πέτρινος, με ύψος 28 μέτρα και είναι ο μοναδικός που σώζεται μέχρι τις επάλξεις του. Πιθανολογείται ότι κτίστηκε το 1407 σε θέση προϊστορικής εγκατάστασης, για την προστασία του μετοχίου της Μονής Αγ. Παύλου.

Το 1821 πυρπολήθηκε και το 1976 ανακατασκευάστηκε η στέγη του. Γύρω από τον πύργο σώζονται ερειπωμένα τμήματα της ανατολικής και νότιας πτέρυγας του μετοχίου και ναΐσκος του 1868. 

Στον Πύργο, το 1821, είχε εγκατεστημένο το στρατηγείο του ο αρχηγός της επανάστασης στη Χαλκιδική Εμμανουήλ Παπάς.

Δηλώσεις συμμετοχής έως και τις 25 Ιουλίου στην ηλεκτρονική διεύθυνση της κ. Γεωργίας – Γοργούς Αλεξίου gorgoalexiou@gmail.com Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2310 922646 / 6944336443.