Η Ε.Λ.Β.Ε τιμά την μέρα της Ποίησης

Γράφει η Αγγελική Ταλιγκάρου

Ο Τ. Πατρίκιος σε μια αποστροφή του λόγου του είπε: “Ποτέ δεν είναι οι μέρες ποιητικές, γι αυτό χρειάζεται η ποίηση. Κι όσο λιγότερο ποιητικές είναι, τόσο πιο κόντρα πρέπει να πηγαίνεις”.

Κόντρα λοιπόν στον ζόφο των ημερών, η ΕΛΒΕ την Τρίτη το μεσημέρι, 22 Μαρτίου, τίμησε την Ημέρα της Ποίησης με μία εξαιρετική εκδήλωση, η οποία περιελάμβανε δύο μέρη: Το πρώτο μέρος αφορούσε σε επίσκεψη και ξενάγηση στην Έκθεση που φιλοξενεί το Τελλόγλειο Ίδρυμα με τίτλο «Γιαννούλης Χαλεπάς, Δούναι και Λαβείν». Πάνω από 140 έργα του μεγάλου Έλληνα γλύπτη, σκίτσα, σημειώσεις, γλυπτά και των τριών περιόδων της ζωής και της δημιουργίας του μεγάλου δημιουργού περιλαμβάνονται στην έκθεση. Από την  πρώτη περίοδο, που καλύπτει τα νεανικά του χρόνια στο πατρικό εργαστήρι, μέχρι την εμφάνιση της αρρώστιας του. Από την δεύτερη, που ξεκινά στις αρχές του 20ού αι., και αφορά στην εποχή που έζησε και εργάστηκε στην Τήνο μετά την επάνοδό του από το ψυχιατρείο της Κέρκυρας. Τα έργα της τρίτης περιόδου τοποθετούνται στη δεκαετία του 1930, που έζησε και δημιούργησε στην Αθήνα, μέχρι τον θάνατό του το 1938. Μέσα από τα έργα του μεγάλου δημιουργού μπορέσαμε να ιχνηλατήσουμε τόσο την ταραγμένη ζωή του, την ψυχική του ασθένεια, όσο και την εκπληκτική έμπνευση, την αναζήτηση της φόρμας, τις πτώσεις και ανατάσεις του δημιουργού. Πίσω από το βαρύ όνομα του Γιαννούλη Χαλεπά – δημιουργού, προσπαθήσουμε να αγγίξουμε την σεβάσμια μορφή του Γιαννούλη – ανθρώπου.

Στη συνέχεια τα μέλη της ΕΛΒΕ συγκεντρωθήκαμε στο καφέ του Τελλογλείου, όπου γύρω από έναν αχνιστό καφέ και μετά από μία σύντομη εισήγηση της Προέδρου κ. Γ. Αλεξίου, για την σημασία της Ποίησης στην ζωή και τον Πολιτισμό, ανταλλάξαμε απόψεις και μοιραστήκαμε συγκινήσεις με απαγγελία ποιημάτων, που με την ευαισθησία και τον εμπνευσμένο λόγο τους κατάφεραν να ξορκίσουν τον φόβο και τη βαρυθυμία των ημερών. Η μέρα ήταν υπέροχη, ο καιρός σύμμαχός μας, και ο ποιητικός λόγος βάλσαμο για τις κουρασμένες ψυχές μας.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν τα εξής μέλη της ΕΛΒΕ:

Αλέξανδρος Βλαχάκης

Αγγελική Ταλιγκάρου

Βασίλειος Γούσιος

Γεωργία Αλεξίου

Ευάγγελος Λαδόπουλος

Αναστασία Χατζή

Χρήστος Αμβαζής

Σοφία Χρήσταινα

Νίκος Παρασκευαίδης

Ασημίνα Αθανασιάδου

Αγγελική Αμοιραδάκη

Θάλεια Κριτίδου

Όλγα Λιάρατζη

Μαίρη Ακριτίδου

Κωνσταντίνα Αλαμπουρινού