Πρόγραμμα εκδηλώσεων της Ε.Λ.Β.Ε., για το Α΄ Τρίμηνο του 2016 (Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος)

 

DSC_0201-500x500

 

 

Αγαπητά μέλη και φίλοι της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος, μετά από ένα σύντομο και ευχάριστο διάλειμμα των Εορτών, κατά την διάρκεια των οποίων  πιστεύουμε να περάσατε όλοι καλά, επανερχόμαστε και πάλι στα καθήκοντά μας και στις υποχρεώσεις μας ως Δ. Σ. Κατ’ αρχάς σας ευχόμαστε ολόψυχα ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ, με Υγεία, Ειρήνη, Αγάπη και Δημιουργία και βέβαια καλή αντάμωση στις εκδηλώσεις μας, στις οποίες χαιρόμαστε να συμμετέχετε.

Το Πρόγραμμα που παραθέτουμε είναι ανοιχτό σε κάποιες ημερομηνίες ή άλλες μπορεί να αλλάξουν, αφού ακόμα συνδιαλεγόμαστε με τους διάφορους φορείς. Μέσω διαδικτύου θα σας αποστέλλουμε στην ηλεκτρονική σας διεύθυνση (e-mail) προσκλήσεις για τις εκδηλώσεις μας, στις οποίες η παρουσία και η συμμετοχή σας είναι σημαντική. Όσοι δεν έχετε ηλεκτρονική διεύθυνση, αλλά και αυτοί που έχετε, καλό είναι να περνάτε από τα γραφεία μας, Τσιμισκή 128 (2ος όροφος), ή να παίρνετε τηλέφωνο στο 2310-222288, για να έχουμε μια επαφή και βέβαια να ενημερώνεστε. Κάθε Τρίτη είναι ανοιχτά 10:00 έως 13:00. Όσοι μένετε στην Θεσσαλονίκη και δεν έχετε πάρει το περιοδικό μας, καλό είναι να περάσετε και να το πάρετε, προτιμήστε τις Τετάρτες απόγευμα 18:00 έως 19:30, για να παρακολουθήσετε ταυτόχρονα και την παρουσίαση του λογοτεχνικού έργου μέλους μας. Επίσης τις Τετάρτες (πριν ή μετά την εκδήλωση), μπορεί να διεκπεραιώνονται διάφορες υποθέσεις (αιτήσεις κ. ά.).

Θα πραγματοποιηθούν και αυτό το Τρίμηνο παρουσιάσεις βιβλίων, διαλέξεις και σεμινάρια, που άπτονται της Τέχνης του Λόγου. Επίσης συνεχίζουμε τα «Λογοτεχνικά Βραδινά της Τετάρτης», στην στέγη μας, Τσιμισκή 128 (2ος όροφος), στις 18:00 η ώρα, στα οποία κάθε φορά ένα μέλος μας παρουσιάζει το έργο του ή γίνεται κάποια διάλεξη. Απαγγελίες ποιημάτων ή ανάγνωση πολύ μικρών πεζών θα γίνονται πάντα, μετά το προγραμματισμένο ημίωρο της διάλεξης ή της παρουσίασης του έργου μέλους μας, από τους παρευρισκόμενους, ποιητές.

 1. Στις 13 Ιανουαρίου, ημέρα Τετάρτη και ώρα 18:00, στην στέγη μας, Τσιμισκή 128 (2ος όροφος), θα γίνει παρουσίαση του πρώτου κύκλου των σεμιναρίων του σεναρίου (αποτίμηση, απολογισμός), από τους διδάσκοντες: Αναστασία Μπαρτζουλιάνου και Γρηγόρη Βαρδαρινό, καθώς και από τους διδαχθέντες «μαθητές». Καλό είναι να παρακολουθήσουμε την δουλειά των παιδιών, που από το λίγο που είδα φαίνεται αρκετά ενδιαφέρουσα. Θα ακολουθήσουν απαγγελίες ποιημάτων από μέλη μας.
 2. Στις 15 Ιανουαρίου, ημέρα Παρασκευή και ώρα 19:00, στην αίθουσα της Παγκρήτειας Αδελφότητας Μακεδονίας, Μητροπόλεως 100 (1ος όροφος), θα γίνει η παρουσίαση της Ποιητικής Συλλογής του Λευτέρη Μουφτόγλου, που φέρει τον τίτλο: «Χαμογελάστε, παρακαλώ». Την Συλλογή θα παρουσιάσει η Ελένη Τέγου. Ποιήματα θα απαγγείλουν μέλη της Ε.Λ.Β.Ε., ενώ η Βίκυ Κατράνα θα προλογήσει και ταυτόχρονα θα κάνει τον συντονισμό της όλης εκδήλωσης – παρουσίασης. Η εκδήλωση είναι συνδιοργάνωση της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος και της Αμφικτυονίας Ελληνισμού.
 3. Στις 16 Ιανουαρίου, ημέρα Σάββατο και ώρα 18:30, στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου, επί της οδού Χιλής (1ο Γυμνάσιο – Λύκειο Καλαμαριάς), θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση μνήμης αφιερωμένη στους πρόσφυγες της Ανατολής, με τίτλο: «Ένα γλέντι για σας». Ομιλητές είναι: η Άννα Φαχαντίδου (λογοτέχνις, ζωγράφος, Πρόεδρος της Ε.Λ.Β.Ε.), ο Γεώργιος Μάνος (συγγραφέας – ιστορικός ερευνητής) και η Δέσποινα Αμασλίδου (λογοτέχνις, μέλος του Δ. Σ. της Ε.Λ.Β.Ε.). Την οπτικοακουστική επιμέλεια έχει η Ιφιγένεια Αμασλίδου.
 4. Στις 20 Ιανουαρίου, ημέρα Τετάρτη και ώρα 18:00, στην στέγη μας, Τσιμισκή 128, θα παρουσιάσει το έργο της η Άννα Τσουκαλά – Κουφού. Θα ακολουθήσουν απαγγελίες ποιημάτων από τα παρευρισκόμενα μέλη μας.
 5. Στις 27 Ιανουαρίου, ημέρα Τετάρτη και ώρα 18:00, στην στέγη μας, Τσιμισκή128, θα παρουσιάσει το έργο της η Βίκυ Κατράνα. Θα ακολουθήσουν απαγγελίες ποιημάτων από μέλη μας.
 6. Στις 29 Ιανουαρίου, ημέρα Παρασκευή και ώρα 19:00, στην αίθουσα της Παγκρήτειας Αδελφότητας Μακεδονίας, θα κόψουμε την βασιλόπιτα για την Καλή Χρονιά. Η βραδιά θα είναι ιδιαίτερα αφιερωμένη στους νέους λογοτέχνες, μέλη μας, στους οποίους θα δοθεί χρόνος για απαγγελίες ποιημάτων τους, ή απόδοση μικρού κειμένου ή αποσπάσματος. Η βραδιά θα συνοδεύεται από μουσική. Είναι ευκαιρία την ημέρα αυτή να δοθεί και το Λεύκωμα, το οποίο έχει εκδοθεί.
 7. Στις 3 Φεβρουαρίου, ημέρα Τετάρτη και ώρα 18:00, στην στέγη μας, Τσιμισκή 128, θα παρουσιαστεί το έργο του Χρήστου Ράστου. Ο Γιάννης, ο γιος του, θα συνοδεύσει την εκδήλωση, παίζοντας μελωδίες με το βιολί του. Θα ακολουθήσουν απαγγελίες ποιημάτων από μέλη μας.
 8. Στις 10 Φεβρουαρίου, ημέρα Τετάρτη και ώρα 18:00, στην στέγη μας Τσιμισκή 128 (2ος όροφος), θα παρουσιάσει το έργο του ο Πάρις Βορεόπουλος. Στην συνέχεια θα γίνει παρουσίαση των σεμιναρίων της Δημιουργικής Γραφής, από την Εριέλα Καμάρα και την Ελπίδα Παπαδανιήλ Τα σεμινάρια δημιουργικής γραφής για παιδιά είχαν προγραμματιστεί από το Δ.Σ. της Ε.Λ.Β.Ε. και ολοκληρώθηκαν μέσα στο 2015. Θα ακολουθήσουν απαγγελίες ποιημάτων των μελών μας.
 9. Στις 15 Φεβρουαρίου, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18:00, στην στέγη μας, Τσιμισκή 128 (2ος όροφος), θα γίνει παρουσίαση των δύο ποιητικών συλλογών της Αγγελικής Ζήση -Τσάκου, «Γραμμή πλεύσης» και «Ταξίδια μου αλαργινά». Για τις ποιητικές συλλογές θα μιλήσουν η Μελπομένη (Μένη) Καραγιαννίδου (φιλόλογος, ποιήτρια) και η Νανά Παπαϊωάννου (φιλόλογος, ποιήτρια, Αντιπρόεδρος της Ε.Λ.Β.Ε.), αντίστοιχα. Ποιήματα θα απαγγείλουν μέλη της Ένωσής μας.
 10. Στις 17 Φεβρουαρίου, ημέρα Τετάρτη και ώρα 18:00, στην στέγη μας, Τσιμισκή 128, θα παρουσιάσει το έργο του ο Ζαχαρίας Προδρόμου. Θα ακολουθήσουν απαγγελίες ποιημάτων των μελών μας.
 11. Στις 22 Φεβρουαρίου, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18:00 στην αίθουσα της Θρακικής Εστίας, από μέλη της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος θα γίνει ένα αφιέρωμα στην ποιήτρια Κική Δημουλά. Την οργάνωση του αφιερώματος έχουν αναλάβει η Νανά Παπαϊωάννου, Αντιπρόεδρος της ΕΛΒΕ, και ο Χρήστος Κολαριός, οι οποίοι θα μιλήσουν για την ποιήτρια και το έργο της. (Έχει σταλεί επιστολή και περιμένουμε απάντηση).
 12. Στις 24 Φεβρουαρίου, ημέρα Τετάρτη και ώρα 18:00, στην στέγη μας, Τσιμισκή 128, θα παρουσιαστεί το έργο του Αθανασίου Τσιμάκη. Θα ακολουθήσουν απαγγελίες των μελών μας.
 13. Στις 2 Μαρτίου, ημέρα Τετάρτη και ώρα 18:00, στην στέγη μας, Τσιμισκή 128 (2ος όροφος ), θα παρουσιαστεί το έργο του Ιωάννη Παπαλαζάρου. Θα ακολουθήσουν απαγγελίες ποιημάτων από μέλη μας.
 14. Στις 4 Μαρτίου, ημέρα Παρασκευή και ώρα 18:30, στην αίθουσα των Δυτικομακεδονικών Σωματείων, Βενιζέλου 30 (4ος όροφος), θα δοθούν τα βραβεία του ποιητικού διαγωνισμού, που προκήρυξε η Ε.Λ.Β.Ε. τον Ιούνιο του 2015. Επίσης θα γίνει και η υποδοχή των νέων μελών και φίλων της Ε.Λ.Β.Ε.
 15. Στις 6 Μαρτίου, ημέρα Κυριακή και ώρα 11:00 στην αίθουσα της Παγκρήτειας Αδελφότητας Μακεδονίας (Μητροπόλεως 100), θα διεξαχθούν εκλογές για την ανάδειξη του νέου διοικητικού συμβουλίου της Ε.Λ.Β.Ε. Σε περίπτωση μη απαρτίας οι εκλογές, σύμφωνα με το καταστατικό, θα διεξαχθούν την επόμενη Κυριακή 13 Μαρτίου, την ίδια ώρα και στο ίδιο μέρος, με όσα μέλη παρευρίσκονται. (Επειδή υπάρχει περίπτωση μη απαρτίας, σας συνιστούμε να έρθετε την δεύτερη Κυριακή στις 13 Μαρτίου).
 16. Στις 9 Μαρτίου, ημέρα Τετάρτη και ώρα 18:00, στην στέγη μας Τσιμισκή 128 (2ος όροφος), θα παρουσιαστεί το έργο της Καραγιαννίδου Μελπομένης (Μένης). Θα ακολουθήσουν απαγγελίες ποιημάτων από τα μέλη μας.
 17. Στις 11 Μαρτίου, ημέρα Παρασκευή και ώρα 19:00, στην αίθουσα της Παγκρήτειας Αδελφότητας Μακεδονίας (Μητροπόλεως 100), θα παρουσιαστεί το μυθιστόρημα, με τίτλο: «Μοιραία Συνάντηση», της Καίτης Κάστρο – Λογοθέτη. Για το έργο θα μιλήσει η κ. Άννα Φαχαντίδου (Πρόεδρος της Ε.Λ.Β.Ε.) και ο κ. Κώστας Λογοθέτης (τέως Εισαγγελέας, Δικηγόρος). Η εκδήλωση θα διανθιστεί με μουσική.
 18. Στις 16 Μαρτίου, ημέρα Τετάρτη και ώρα 18:00, στην στέγη μας, θα παρουσιαστεί το έργο του Γεωργίου Παναγιωτάκου, το οποίο ήταν προγραμματισμένο για τις 9 Δεκεμβρίου, αλλά λόγω ασθενείας, την ημέρα αυτή παρουσίασε το έργο του ο κ. Αναστάσιος Γραμμένος. Θα ακολουθήσουν απαγγελίες ποιημάτων από μέλη μας.
 19. Στις 21 Μαρτίου, ημέρα Δευτέρα και ώρα 19:00, στην αίθουσα «Αλέξανδρος» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, (απέναντι από το Εθνικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, πλάι στην Στρατιωτική Λέσχη), θα εορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Η εκδήλωση είναι υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και θα πραγματοποιηθεί  με την συνεργασία της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος και της «Πολυφωνικής Χορωδίας Θεσσαλονίκης» με την Διεύθυνση του μουσικού Γεωργίου Πούλιου. Ποιήματα θα απαγγείλουν μέλη της Ε.Λ.Β.Ε.
 20. Στις 23 Μαρτίου, ημέρα Τετάρτη και ώρα 18:00, στην στέγη μας, Τσιμισκή 128, αφιέρωμα στην αρχαιότερη παγκοσμίως γνωστή ποιήτρια, στην Ελληνίδα από την Λέσβο, στην Σαπφώ. Για την πολυθρύλητη Σαπφώ θα μιλήσει η Γεωργία – Γοργώ Αλεξίου. Θα ακολουθήσουν απαγγελίες ποιημάτων από μέλη μας.
 21. Στις 24 Μαρτίου, ημέρα Πέμπτη και ώρα 19:00, στην αίθουσα του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Πλατεία Ιπποδρομίου) προγραμματίσαμε να λάβει χώρα η επετειακή εκδήλωση της 25ης Μαρτίου. Ομιλητής θα είναι ο κ. Κώστας Ξενιώτης (πτυχιούχος Νομικής Σχολής Αθηνών, Πολυτεχνείου και Σχολής Πολιτικής Αεροπορίας – Επιμελητής Πτήσεων, Ποιητής, Συγγραφέας, μέλος της Ε.Λ.Β.Ε.), ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα: «Το 1821 και η αλήθεια, όπως παρουσιάζεται μέσα από τα Δημοτικά μας τραγούδια». Ποιήματα θα απαγγείλουν μέλη της Ε.Λ.Β.Ε., ενώ τον συντονισμό θα κάνει η κ. Γεωργία – Γοργώ Αλεξίου. Την εκδήλωση θα πλαισιώσει η Χορωδία «Ορφέας».
 22. Στις 30 Μαρτίου, ημέρα Τετάρτη και ώρα 18:00, στην στέγη μας, Τσιμισκή 128, θα παρουσιαστεί το έργο της η Αναστασία Λειβαδοπούλου. Θα ακολουθήσουν απαγγελίες ποιημάτων των παρευρισκομένων ποιητών.

Όσα από τα μέλη μας θέλετε να δηλώσετε υποψηφιότητα για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Λ.Β.Ε., πρέπει να καταθέσετε αίτηση μέχρι και την Τετάρτη 2 Μαρτίου, το αργότερο. Δικαίωμα υποψηφιότητας, σύμφωνα με το καταστατικό, έχουν μόνο τα Τακτικά μέλη, που έχουν συμπληρώσει ένα χρόνο από την έγγραφή τους. Δηλαδή όσα έχουν κάνει αίτηση μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου του 2014 (Σύμφωνα με το Καταστατικό οι εκλογές γίνονται ανά δύο έτη, το πρώτο Τρίμηνο του έτους) και βέβαια πρέπει να είναι οικονομικά τακτοποιημένα. Δικαίωμα ψήφου έχουν τα τακτικά μέλη, τα οποία κατέθεσαν αίτηση μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου του 2015 και είναι οικονομικά τακτοποιημένα, (έχουν πληρώσει την συμμετοχή για το 2015).

Επίσης σας υπενθυμίζουμε ότι πρέπει έγκαιρα να δηλώσετε συμμετοχή και να δώσετε προκαταβολή, για την τριήμερη εκδρομή μας στα Πομακοχώρια – Αδριανούπολη – Σαράντα Εκκλησίες – Κεσανή, που έχει προγραμματιστεί να γίνει από 23 – 25 Απριλίου.

 

*Το πρόγραμμα, λόγω απροόπτων καταστάσεων, επιδέχεται και αλλαγές.

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

 

Η Πρόεδρος                                                                            Η Γεν. Γραμματέας

 

Άννα Φαχαντίδου                                                                  Γεωργία Αλεξίου