Μαρία Φιλίπποβα-Χαντζή

Γεννήθηκε 31 του Μάη το 1954 στη Βουλγαρία.Έχει σπουδάσει ρωσική φιλολογία στο Ουζμπεκιστάν και δημοσιογραφία στη Βουλγαρία. Δούλεψε ως καθηγήτρια, δημοσιογράφος, παιδαγωγός στην αστυνομία με προβληματικά παιδιά κ.α. Η τελευταία δουλειά της ήταν στην Κύπρο ως συντάκτης της βουλγαρικής εφημερίδας “Μπούλγαρσκη Βέσνικ”

Έχει εκδώσει πέντε (5) βιβλία με ποιήματα στα βουλγαρικά και έχει εκδοθεί ένα(1) βιβλίο στα Ελληνικά με τίτλο “Και δεν μ’ αφήνει ο Θεός”, που εκδόθηκε στην Κύπρο το 2009. και το τελευταίο της ‘Εξομολόγηση’,ποίηση 2017.

Έχει μεταφρασμένα ποιήματα και ιστορίες στα Ρωσικά, Ουζμπέκικα, Ισπανικά, Γερμανικά, Γαλλικά και Αγγλικά. Επίσης έχει μεταφράσει ρωσικά και ελληνικά ποιήματα, παραμύθια και διηγήματα στα Βουλγαρικά. Συμμετείχε σε δύο(2) παγκόσμια ποιητικά βιβλία (με ποιητές απ’ όλων τον κόσμο), που εκδόθηκαν από το Αμερικανικό Κέντρο Πολιτισμού στο Ουζμπεκιστάν με τίτλους ” FISH and SNAKE“-2009 και “THE LANGUAGE OF THE BIRDS” (international poetry anthology)-2011. Επικείμενο βιβλίο «Μεταξύ Στράντζας και Φλόριντας»-ντοκιμαντέρ μυθιστόρημα.

Είναι μέλος :

α) Του Συλλόγου των Συγγραφέων στη Φιλιππούπολη

β) Της Ε.Λ.Β.Ε. (Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος) στη Θεσσαλονίκη.

Τα τελευταία χρόνια ταξίδευε στην Ευρώπη και Αμερική για να πραγματοποιήσει τη συγγραφική της δουλειά.

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ

Αγαπητέ μου αναγνώστη,

όταν διαβάζεις τα ποιήματά μου, θέλω να ξέρεις ότι μπαίνεις στην ψυχή μου.

Εκεί δεν υπάρχει ορθογραφία, υπάρχουν μόνον αισθήματα αγάπης.

Αυτά μιλάνε με ήχους, με τραγούδι…και θα είμαι ευτυχισμένη εάν ακούγονται καλά. Συγχωρέσε με για τη φτωχή μου γλώσσα!

Με κάποιον τρόπο ήθελα να πω ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στην Ελλάδα, η οποία έδωσε το φιλικό χέρι για τους Βούλγαρους, συγκεκριμένα τα τελευταία χρόνια.

Και τώρα, όταν η Ελλάδα βρίσκεται σε δύσκολες στιγμές, αυτό το βιβλίο μου είναι μια προσευχή προς το Θεό για την Ελλάδα! Στο μέλλον και για πάντα οι άνθρωποι να μην ξεχνάνε ότι η αγάπη είναι η πρώτη και η τελευταία στάση στην στράτα προς το Θεό.

Μαρία Φιλίπποβα-Χαντζή